Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Genel Bilgiler > Pratik Bilgiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bilgiler, hakkında, pratik, yumurta

Yumurta Hakkında Pratik Bilgiler

Eski 10-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yumurta Hakkında Pratik Bilgiler



• Yumurta kabuğunun yüzeyinde 17000 adet küçük delik (por) bulunur

• Buzdolabında bir hafta bekletilmiş yumurta, oda ısısında bir gün bekletilmiş yumurtadan daha tazedir

• Yumurta uzun süre bekletilirse su ve karbordioksit kaybı nedeniyle ağırlığı azalır

• Sebzelerin protein miktarı düşüktür Bu nedenle sebzelere yumurta kırılması protein, vitamin ve mineral açısından dengeli karışımların oluşmasını sağlar

• Yumurta tahıl grubundaki besinler ile tüketildiğinde (örneğin; makarnaya kırılırsa, böreklerde kullanılırsa vb) protein kalitesini arttırmış oluruz

• Yumurta mutfağın çimento harcı gibidir Yumurtayı birçok besini hazırlamada yardımcı olarak kullanabiliriz

• Yumurta %10 tuzlu suya (yarım litre suya 60 gr tuz) atılacak olursa taze yumurta dibe çökerken, bayat yumurta yüzeyde kalır

• Yumurtanın tazeliği en iyi kırıldığında anlaşılır Taze yumurta kırıldığında yumurta akı ve sarısı tamamıyla yayılmaz ve birbirne karışmaz Yumurta sarısı yüksek görünümdedir

• Yumurta hazırladığımız yiyeceklerin besleyici değerini arttırmada kullanabiliriz

• Yumurta akı proteinlerinin fom oluşturucu ve bu yolla kabarmayı sağlayıcı özelliği vardır Bu nedenle kek hazırlamada doğal kabartacı olarak tercih edilmektedir

• Yumurta proteinleri ıs ile katılaştığı için sütlü tatlılarda ve çorbalarda koyulaştırıcı ve kıvam sağlayıcı olarak kullanılır

• Katı pişirilmiş yumurta ile salataların (piyaz, patates salatası vb) süslemesi yapılabilmektedir

• Yumurta, pasta ve keklerin renklendirilmesini sağlar

Alıntı Yaparak Cevapla

Yumurta Hakkında Pratik Bilgiler

Eski 10-10-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yumurta Hakkında Pratik Bilgiler




Bayat yumurtaların hava boşluğu büyümüş ve içi bozulmuştur Yumurta sallandığı zaman ses çıkarır Ucuz olması nedeniyle tercih edilen çatlak veya kırık yumurtalar, bakteriler için çok uygun bir ortam oluşturduğundan kesinlikle kullanılmamalıdır

Taze yumurta ışığa doğru tutulup bakıldığında saydam görünür, bayat yumurtada ise saydam görüntüyle karşılaşılamaz Taze yumurta kırıldığı zaman yumurta akı saydamdır, sarısı dağılmamış esnek ve kubbelidir

Bir kabın içine tuzlu su doldurup yumurtayı suya bırakın Yumurta kabın dibinde yatay halde duruyorsa taze demektir Eğer yumurta kabın içinde dik duruyorsa orta tazeliktedir Ancak suyun üzerinde yüzen yumurtayı doğrudan çöpe atın

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.