![]() |
Yusuf Hayaloğlu'nun Şiirleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yusuf Hayaloğlu'nun ŞiirleriAH **** RIZA Neden halâ gelmedi, yoksa Saati mi şaşırdı bu hıyar? Gerçi hiç saati olmadı ama En azından birine sorar ![]() Cebimde bir lira desen yok, Madara olduk meyhaneye! Ah eşşek kafam benim, Nasıl da güvendim bu hergeleye! Gelse, balığa çıkacaktık, Ne çekersek kızartıp birayla yutacaktık ![]() Kafamız tam olunca, şarkılar döktürüp Enteresan hayâllere dalacaktık ![]() Bu sandalı geçen hafta denk getirip Çalıntıdan düşürdük ![]() Arkadaşlar ısrar etti, Biz de, iyi olur, bize uyar diye düşündük ![]() Saat sekizde gelecekti, Bana birkaç milyon borç verecekti ![]() Yoksa o nemrut karısı kaçtı da Onun peşinden mi gitti? Eğer öyleyse yandık, Gudubet gene yaptı yapacağını! Geçen sene de merdivenden itip Kırmıştı Rıza'nın bacağını ![]() Abi, kadında boy şu kadar; Kalça fırıldak, göz patlak, kafa çatlak! Korkuyorum, bir gün ya kendini asacak, Ya horlarken Rıza'yı boğacak! Bak, şimdi acıdım, aşkolsun adama, Ben olsam, vallahi baş edemem! ![]() ![]() Hele beş tane velet var ki boy-boy, Allah'tan düşmanıma dilemem! Aslında iyi çocuktur Rıza, efendi huyludur, Herkesin suyuna gider ![]() Yoksa, kalıba vursan hani, Tek başına on tane adam eder! Bir keresinde, hiç unutmam Üç-beş zibidi haraca dadandı; Rıza, sandalyeyi kaptığı gibi Herifleri hastaneye kadar kovaladı! Aynı mahallede büyüdük, aynı kızları sevdik, Aynı kafadaydık ![]() Orta ikiden bıraktık, matematik ağır geliyordu, Biz, başka havadaydık ![]() Aynı gömleği giyer, aynı sigaraya takılır, Aynı takımı tutardık ![]() Fener'in her maçına iddialaşıp Millete az mı yemek ısmarladık! ![]() ![]() Bir tek askerde ayrıldık, Bana Bornova düştü, ona Gelibolu ![]() Döner dönmez evlendirdiler, En büyük salaklığı da bu oldu! ![]() ![]() Bense hiç düşünmedim, zaten param yoktu ![]() Hep tek tabanca gezdim ![]() Benim beğendiğimi anam istemedi, Onun gösterdiğini ben sevmedim ![]() Neyse, bunlar derin mevzu ![]() ![]() ![]() Anlaşıldı, bu herif artık gelmeyecek ![]() Ufaktan yol alayım Anam evde yalnız, şimdi merağından ölecek! ![]() ![]() Gittim, vurup kafayı yattım; Rüyamda gördüm, gülümseyerek geldiğini ![]() Ne bilirdim, yolda kamyon çarpıp Hastaneye kavuşmadan can verdiğini! ![]() ![]() Vay be Rıza! ![]() ![]() Sonunda sen de düşüp gittin Azrail'in peşine! Dün, boşuna günahını almışım, Ne olur, kızma bu kardeşine! Öğlen kahvede söylediler, Rıza öldü, dediler Ne kolay söylediler! Sanki dev bir taş ocağını Kökünden dinamitleyip üstüme devirdiler! Ah dostum ![]() ![]() ![]() O beyaz kefeni nasıl kıyıp giydirdiler? O zalim tabutun tahtalarını Senin üstüne nasıl böyle çivilediler? Yani sen şimdi gittin, yani yoksun, Yani bir daha olmayacak mısın? Yani bir daha borç vermeyecek, Bir daha bira ısmarlamayacak mısın? Peki, beni kim kızdıracak, Kim zar tutacak, kim ağzını şapırdatacak? Peki, beni bu köhne dünyada Senin anladığın kadar kim anlayacak? **** Rıza ![]() ![]() ![]() Ne acayip şeyler yapacaktık ![]() ![]() ![]() Totoyu bulunca dükkân açacak, Adını Dostlar Meyhanesi koyacaktık ![]() Talih yüzümüze gülecekti be! ![]() ![]() Karıyı boşayıp sıfır mersedes alacaktık ![]() Hafta sonu iki yavru kapıp Boğaz yolunda o biçim fiyaka atacaktık! Ah **** Rıza ![]() ![]() ![]() Nesini beğenmedin de öte yere taşındın? Ara sıra gıcıklaşırdın ama inan ki, Benim en kıral arkadaşımdın! ![]() ![]() Ah **** Rıza ![]() ![]() ![]() Bu koca deryada tek başıma ne halt ederim? Senden ayrılacağımı sanma, Bir kaç güne kalmaz, ben de gelirim! ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yusuf Hayaloğlu'nun ŞiirleriCAN DOSTUM Dün gece düşümde can dostu gördüm Ulu bir çınardan dal verdi bana Uzandım yüzüne yüzümü sürdüm Ben zehir istedim bal verdi bana Dağ yanarsa yağmur çiser mi dedim Ten yanarsa rüzgar eser mi dedim Can yağarsa canan küser mi dedim Çağırdı yanına el verdi bana Can dostum dostum kül verdi bana Ben aşkı sırtıma vurdum da geldim Hasretin acısını çöl verdi bana Can dostu görünce eridim bittim Yüreğime ateş kül verdi bana Can dostum dostum kül verdi bana Aşk olmazsa kalem yazar mı dedim Dost olmazsa gönül tozar mı dedim Hayaloğlu sana kızar mı dedim Yanağımdan öptü gül verdi bana Can dostum dostum gül verdi bana |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yusuf Hayaloğlu'nun ŞiirleriHANGİ AYRILIK? Hangi sevgili var ki, senin kadar duyarsız ve kalpsiz? Ve hangi sevgili var ki, benim kadar çaresiz? Hangi ayrılık var ki, böyle kanasın ve böyle acısın? Ve hangi taş yürek var ki, benim kadar ağlasın? Hangi gün karar verdin, küt diye çekip gitmeye? Hangi lafım dokundu sana, böyle inceden inceye? Hangi otobüs söyle, hangi uçak, hangi tren? Seni benden götüren, beni bir kuş gibi öttüren ![]() Hangi kırılası eller dolanır, kırılası beline? Hangi rüzgar şarkı söyler, o ay tanrıçası teninde? Hangi çirkin gerçek uğruna, tükettin güzel ütopyamızı? Hangi boşboğazlara deşifre ettin, en mahrem sırlarımızı? Hangi cama kafa atsam? Hangi kapıyı omuzlayıp kırsam? Hangi meyhanede dellenip, hangi masaları dağıtsam? Bende bu sersem başımı, karakolun duvarına vursam ![]() Kendimi caddeye atıp, arabaların altına savursam ![]() Hangi tercih beni en hızlı şekilde öldürür? Hangi şekil öldürmez de, ömür boyu süründürür? Kayıp ilanı mı versem, şehir şehir dolanmak yerine? Ödül mü koysam, ölü veya diri seni bulup getirene? Hangi ayrılık var ki, böyle diş ağrısı gibi durmadan zonklasın? Hangi cam kesiği var ki, böyle musluk gibi içime damlasın? Hiç sanmam! ![]() ![]() ![]() Hasta kalbim bunu bir süre daha kaldıramaz! ![]() Feriştah olsa, böyle eli kolu bağlı bekleyip duramaz ![]() Hangi mübarek dua, Hangi evliya tesir eder, seni döndürmeye? Hangi aptal mazeret ikna eder, ateşimi söndürmeye? Olur mu be! ![]() Bu da benim gibi adama yapılır mı? Aşk dediğin mendil mi? Buruşturup bir kenara atılır mı? VEFA bu kadar basit mi? Alınır mı? Satılır mı? Hangi hırsız çaldı, seni yırtık cebimden? Hangi pense kopardı bizi birbirimizden? Hangi uğursuz hamal taşıdı valizini? Hangi çöpçü süpürdü yerden bütün izini? Hangi yaldızlı otel çarşaf serip barındırdı? Hangi süslü manzara seni kolayca kandırdı? Hangi şarlatan imaj böyle çabuk ilgini çekti? Hangi pembe vaadler o saf kalbini cezbetti? Dağ gibi adamı eze eze! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hangi anası tipli parlak çömeze, Hangi alemlerde kahkahanı ettin meze? Hangi yamyamlara yedirdin o masum rüyamızı? Hangi mahluklar çiğnedi el değmemiş sevdamızı? Hangi bıçak keser şimdi benim biriken hıncımı? Hangi mermi dağıtır insanlara olan inancımı? Hangi bekçi, hangi polis artık zapteder beni? Ve! ![]() ![]() Hangi musalla temizler seni? Bu Nasıl Ayrılık? ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yusuf Hayaloğlu'nun ŞiirleriBeni Tutmayın Yağmurlu ve upuzun bir yolu düşe kalka yürümeye çalıştım ![]() Ve inanılamayacak kadar duygusal bir geçmişimiz oldu seninle ![]() Üstelik biz bunu bir ömür boyu sürüp gider sanmıştık ![]() Beni tutma öyle sahnelere gelemem, beni tutma çok kötü yanılırsın ![]() Yıllardır öyle biriktim, öyle gerildim ki,topyekün boşalır toz olur dağılırsın ![]() Sen benim en ince dilimde türkümü çaldın Sen benim en ücra duygularımı talan ederek beslendin Her şeyin merkezi sendin ve her şey senin etrafında dönerdi ![]() Bar köşelerinde tükenip kaldırımlarda ararken kendimi, Gelip sana sığınırdım ![]() ![]() Beni tutma şantajlara boyun eğmem ![]() Beni tutma hırsımdan çatlarım ![]() Yıllardır öyle sabrettim öyle doldum ki, Şimdi yanardağlar gibi birden patlarım ![]() Bir yavru serçe hayata bağlanır gibi ağzım açık bağlandım sana, Bir topal karınca yuvasına yaklaşır gibi, titredim ve heyecanlandım, Bu akşam çekip gitme adına bütün ömrümü ve seni sildim ![]() Bir tuhaf senaryoydu ve bu senaryoda zavallı bir figürandın sadece, anlatamam Kumlara yazılmış sözcükler kadar kısacıktı ümidim ![]() Ve anladım ki bir takım şeyleri ben ilk dalgada yitirmişim ![]() Beni tutma ben senin dizlerine çökemem Beni tutma ellerinde kalırım, kırılırım Yıllardır öyle daraldım öyle bunaldım ki; Şimdi bir saniye bile oyalarsan çıldırırım ![]() SEN, kalbimi emanet edecek kadar güvendiğim, dost bildiğim ![]() SEN, bir lokmayı bile hazmedemeyip birlikte yediğim ![]() Yatalak olsan altına yapsan bile iğrenmeden, alırdım dediğim Bu nasıl insanlıkmış, bu nasıl arkadaşlıkmış, bu nasıl vefaymış Bu nasıl acıymış **** bu nasıl vicdansızlık, bu nasıl cefa Beni tutma gazabım yakar ellerini, beni tutma hurdahaş olursun ![]() Yıllardır öyle kırıldım, öyle küstüm ki,bir ah ederim kaskatı kesilir taş olursun ![]() Ben şimdi gözüne sokuyorum dünyaya,ama sen körsün ısrarla görmüyorsun Ben şimdi beynine sokuyorum hayatı, bir türlü algılamak istemiyorsun ![]() Hala o aptal köşende oturup, beni öngörülerinle yargılamak ne kolaymış ![]() Peki! gördüklerimi gördün, yaşadıklarımı yaşadın mı SEN! Peki devrik heykellerin önünde düşsüz yanılgıları o yüce gururlarıyla, Yoksul fakat dürüst bir mızrak gibi dimdik duranların acısını yaşadın mı SEN! Beni tutma gömleğim kan içinde, beni tutma darmadağın olursun Yıllardır öyle çok yedim öyle çok doydum ki Şimdi bir tükürürüm kaskatı olur rezil olursun Ey kir içinde yüzenler, herkesin atına binenler Ey sürünenler, ey bölenler, bölünenler, Herkesi birbirine düşürüp, sinsice sevinenler Ey gençliğimi harcayanlar, ey kağıttan kaplanlar, zavallı sıçanlar ![]() Ey ciğeri beş para etmezler, ey sıkıyı gördü mü fellik fellik kaçanlar Ey darbe kaçkınları, orta yolcular, dönekler, sümüklü böcekler Ey ispiyoncular, bozguncular, medya çömezleri yüzü yırtılmış köçekler, ibneler Beni tutmayın **** burama geldi dayandı ![]() Beni tutmayın bozarım bu kirli numaranızı Yıllardır öyle çok sömürdünüz, öyle çok kan kusturdunuz ki **** bir şarjöre diz çöktürürüm ALAYINIZI! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yusuf Hayaloğlu |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yusuf Hayaloğlu'nun ŞiirleriİŞTE GİDİYORUM İşte gidiyorum Karşılıksız bir aşka kurban ettim ömrümü İşte gidiyorum Toprak alsın benimde bu hazin öykümü İşte gidiyorum, gurbet yorgunu gövdemi Çukura kim indirecek İşte gidiyorum Bu menfur cinayeti, şimdi çıkıp kim üstlenecek Çürüdü gözlerim, yüreğim, bu yağmurlu şehirde İşte gidiyorum Beni kaldırın, hicran kalsın teneşirde Size yüzyallardır sesini kaybetmiş Bir türkü söyliyecektim ![]() ![]() ![]() Ve bir yayla şefkatiyle Kirpiğinizin ucundan öpecektim Bir masum türküydü sadece Yüzbinlerce madurun gönlünde Belki söyleriz hepbirlikte Belki, mahşerin birinci gününde Nasıl sevmiştim hepinizi ![]() ![]() Ve nasıl çöle döndü O benim gül gülistan memleketim İşte gidiyorum, hiçbiriniz, hiçbir dilde beni anlamadınız Ben başımı verdim, sizinse İnsafsız bir linç oldu karşılığınız İşte gidiyorum Penceresiz bir dünyanın labirentine İşte gidiyorum ''Saçlarındaki yıldızları koparabilirsin anne'' Sonunda kaptırdım gönlümü ölüm denen o kaypak türküye ![]() ![]() ![]() Ve işte kurtuldun benden Şen olasın ey sevgilim Türkiye Elbet benimde vardı Kendime ve yurduma dair umutlarım Belki bıraktığım yerden sürdürür Dostlarım, karım ve çocuklarım ![]() ![]() ![]() Çatladı yüreğim çatladı sazım Demekki böyleymiş yazım Sizlere armağan olsun Sizlerden ödünç aldığım bu yürek sızım ![]() ![]() ![]() Benim hiç hayalim olmadı anne Ne seni rahat ettirdim, ne kendim ettim rahat Bir mutluluk fotoğrafı bile çekdirmedi bu hayat Kaybolmuş bir anahtar kadar sahipsizim anne Ne omuzumda bir dost eli, ne saçımda bir şefkat ![]() ![]() ![]() Sayki yollarda akan, şu feydasız çamurdan anne ![]() ![]() ![]() Sayki ıslanmaktım, üşümektim Sayki yağmurdum anne? Bunca yıldır gözyaşını, hangi denizlere sakladın, Oy ben öleyim, sen beni ne diye doğurdun anne? |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yusuf Hayaloğlu'nun ŞiirleriSANA GELDİM Yağmurlar içinden ıslandım geldim Bir kuru değneye yaslandım geldim Sıcacık çorbana muhtacım inan Ölümlerden geçtim uslandım geldim Üşüdü ellerim üşüdü kalbim Yaban ellerinde taşlandım geldim Sanki cehennemdi sensizlik bana Irmaklar içinden sislendim geldim Tren yollarında islendim geldim Kalmadı hevesim kalmadı inan Yıkandım arındım süslendim geldim Sana geldim sana kucaklarmısın Bilmemki yeniden bağışlarmısın |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yusuf Hayaloğlu'nun ŞiirleriBİR ANKA KUŞU Yüzlerce soğuk namlu üzerime çevrildi, Yüzlerce demir tetik aynı anda gerildi! Anne, beni söğüdün gölgesinde vurdular, Öpmeye kıyamadığın oğlun yere serildi ![]() Üşüştü birer birer çakallar üzerime, Üşüştü her bir yandan göğsüme, ciğerime ![]() Anne, beni leş gibi yiyip talan ettiler, Teşhis edilmek için savurdular önüne ![]() 'Yeryüzündeki acıların Hepsini, hepsini tattım!' Heder oldum, ekmeğime tütün kattım! Beni milyon kere yaktılar üstüste ![]() Bir Anka kuşu gibi anne, Kendimi külümden yarattım ![]() Geceler tanır beni; konarım göçerim ben ![]() Geceler tanır beni; kan damlar içerim ben ![]() Anne, sen beni unut ![]() Kırmızılar ekerim, siyahlar biçerim ben ![]() Suçüstü yakalandım bölüşürken kalbimi, Suçüstü, kelepçeyle yardılar bileğimi ![]() Anne, ben diyar diyar umudun savaşçısı, Bir tutam sevgi için dağladım gözlerimi ![]() Prometeus'tum, çiviyle çakılırken taşlara Ciğerimi kartallara yedirdim ![]() Spartakus'tüm, köleliğin çığlığında ![]() Aslanlara yem oldum, tükendim ![]() Kör kuyuların dibinde Yusuf'tum, Kerbela çölünde Hüseyin ![]() Zindanlarda Cem Sultan, sehpada Pir Sultan ![]() Kaçıncı ölmem, kaçıncı dirilmem bu? 'Tanrılardan ateş çaldım,' Yüzyıllarca tutuştum, üstüste yandım ![]() Bir Anka kuşu gibi anne, Kendimi külümden yarattım ![]() |
![]() |
![]() |
|