Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Nesil Bilinçlendirme Kampı - Gizli Tehlikeler & Tehditler > Güncel Haber Merkezi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
başladı, denetim

Ve Denetim Başladı......

Eski 07-20-2009   #1
yesimciwciw

Ve Denetim Başladı......

VE DENETİM BAŞLADI
İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü öncülüğünde oluşturulan ekipler, sigara yasağının kapsamının genişletilmesi üzerine bazı işletme ve lokantalarda denetim yaptı

Sağlık Müdürlüğünden 2 çevre sağlık teknisyeni, bir zabıta ve bir polis memurundan oluşan denetim ekibi, Bakırköy'de lokanta, kafe ve kahvehanelerde tütün ürünleri tüketimine ilişkin incelemelerde bulundu

Ekip sorumlusu çevre sağlık teknisyeni Hasan Dönmez, sigara yasağının kapsamını genişleten düzenlemeyle ilgili işletme sahiplerini bilgilendirdi

Ekip ayrıca, işletmelerdeki yasal uyarı levhalarına ve kül tablası bulunup bulunmadığına baktı Denetim ekibi, üstü açık, ancak dört bir yanı kapalı olan ve masalarda kül tablaları bulunduğu görülen "Hasır" adlı kafenin işletmecisi Şeyhmuz Das'a uyarı tebligatı yaptı

Ekibin denetim yaptığı bir kahvehanede, yalnızca çay eşliğinde kağıt oynandığı görüldü Bazı restoran ve kafeteryaların müşterilerinin de sigaralarını içmek için kapalı alan yerine açık alanı tercih ettiği gözlendi

İşletmelerinin önünde sigaralarını içen bazı vatandaşlar da yeni uygulamaya alışmakta çok zorlanacaklarını dile getirdi Bakırköy'deki bir işletmenin personel şefliğini yapan Ercan Emel, yasanın kapsamı genişletilmeden önce müşteri sayısında bir azalma yaşadıklarını, şimdi ise müşteri sayılarının daha da çok azaldığından yakındı

Önce uyarı sonra ceza

Çevre sağlık teknisyeni Hasan Dönmez, yaptıkları denetimlerde gerek vatandaşların, gerekse işletmecilerin yasaya uyduğunu gördüklerini anlattı; denetimlerin devam edeceğini ifade etti

Bakırköy sahilindeki müzikli eğlence mekanlarında da gece denetim yaptıklarını belirten Dönmez, buralarda da yasaya uyulduğunu, vatandaşların işletmenin dışına çıkarak sigara içtiklerini gözlemlediklerini söyledi

Bir iş yerine önceden tebligat yapılmışsa cezai işlem uygulayacaklarını belirten Dönmez, tebligat yapılmadıysa bir kereye mahsus uyarıda bulunacaklarını kaydetti

Bakırköy'de yaklaşık 1000 iş yerine tebligat gönderildiğini anlatan Dönmez, "Bir işletmede vatandaş sigara içiyorsa 69 TL para cezası uygulanıyor İşletmeciye de buna izin verdiği için 560 ile 5 bin 600 TL arasında ceza veriliyor Belediye encümeni tarafından paranın miktarıyla ilgili karar veriliyor Uyarı levhası yoksa, kaymakamlık tarafından 1000 TL para cezası veriliyor" dedi

Beşiktaş

Sağlık Müdürlüğü'nden 2 doktor, 1 çevre sağlığı teknisyeni, zabıta ve polisten oluşan denetim ekibi, Beşiktaş Çarşısı'nda balıkçı restoranları, kafeterya ve kahvehanelerde tütün ürünleri tüketimine ilişkin denetim yaptı

İşletmelerde kapalı mekanda sigaranın yasak olduğuna ilişkin uyarı levhalarının bulunup bulunmadığını kontrol eden ekipler, işletme sahiplerini, levhaları müşterilerin görebileceği yerlere asmaları, üzerinde şikayet için emniyet ve kaymakamlığa ait telefon numaralarının yer alması konusunda uyardılar

Denetim ekipleri ayrıca, kapalı mekanlardaki masalarda küllüklerin kaldırılıp kaldırılmadığını kontrol ederek, küllük olan işletmelerden bunları kaldırmalarını istediler

Ayrıca, dışarda içilen sigaranın dumanının kapalı mekana gitmemesi için kapıların kapalı tutulması uyarısını da yapan ekipler, bugün uygulamanın yeni başlaması nedeniyle cezai işlem uygulamayacaklarını, bu denetimin sadece uyarı amacı taşıdığını belirttiler

İşletmeci ve müşterilerin görüşleri

AA muhabirine uygulamaya ilişkin görüşlerini açıklayan restoran işletmecilerinden Ahmet Çelen, uygulamayı desteklediğini, ancak halkın buna nasıl alışacağını bilmediğini söyledi

Şu anda yaz mevsimi nedeniyle bir sorun olmayacağını, ancak Eylül ayından sonra kışa doğru tepkilerin başlayacağını dile getiren Çelen, yasağın işlerini etkileyeceğini zannetmediğini kaydetti

Nargile kafe müşterilerinden Murat Kostanyan da haftada birkaç gün nargile içmeye geldiğini ve çok sevdiğini belirterek, "Kışın bizim için büyük sorun olacak Ya evimize nargile alacağız ya da bu işe bir çözüm bulunmasını bekleyeceğiz" dedi

Sigara yasağını desteklediğini, ancak nargilenin bu yasak içine alınmaması gerektiğini savunan Kostanyan, "Nargile, Osmanlı'dan gelen bir kültür Devam ettirilmesi gerekiyor" diye konuştu

Viçen Bitlisyan da Beşiktaş ve Tophane'de sadece bu amaçla nargile kafeler açıldığını ve sadece bu işin yapıldığını ifade ederek, "Nargilenin yasaklanması çok mantıklı gelmiyor Barlarda, gece kulüplerinde sigaranın yasaklanması anlaşılabilir, ama en azından belli yerlerde esneklik olması lazım" dedi

Beşiktaş Çarşısı'nda açık alanda sigara içen Ayşe Güngörmüş de Berlin'den geldiğini ve sigara içmesine karşın yasağı olumlu karşıladığını belirterek, halk sağlığı açısından bunun çok önemli olduğunu ve devam ettirilmesi gerektiğini söyledi

Fatma Biçer de insanların yasağa uymasını beklemediğini kaydederek, "Sigara içmeyenler kapalı mekanlarda pasif içici durumuna düşüyordu Umarım yasak etkili olur, içmeyenler zarar görmez Ama bir yolunu bulup bu yasağı deleceklerdir" diye konuştu Ekipler ise denetimlerin sürdürüleceğini ve uyarıların ardından uymayanlara ceza uygulaması yapılacağını bildirdiler

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com