![]() |
Edebiyatta Akımlar |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Edebiyatta AkımlarSöz sanatları nelerdir, Türkçe söz sanatları, Edibiyatımızdaki Söz Sanatları 1 ![]() Sözü daha etkili duruma getirmek için aralarında ilgi bulunan iki unsurdan güçsüzü olanı güçlü olana benzetmektir ![]() Benzetmede dört unsur bulunur: a)Benzenen b)Benzetilen c)Benzetme Yönü d)Benzetme Edatı Bu öğelerin kullanılıp kullanılmaması açısından da üç çeşit benzetme vardır: --- Çocuk tilki gibi kurnaz biriydi ![]() ---Minik yavrucak elma gibi kıpkırmızı yanaklarıyla gülücükler saçıyordu ![]() Benzeyen ---Bizim de kalbimizi kımıldatır yerinden Toprağa diz vuruşu dağ gibi zeybeğin ---Binalar kale gibi olduğundan içeri B ![]() ![]() ![]() girilemiyordu ![]() ---Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki feda? B ![]() ![]() ---Karısına yıllarca cehennem hayatı yaşattı ![]() B ![]() ![]() ---Muavin,yolculara: Pamuk eller cebe! B ![]() ![]() diye bağrıyordu ![]() 2 ![]() Benzetmenin asıl unsuru olan benzeyen ve benzetilenden yalnızca biri kullanılarak yapılır ![]() a ![]() ![]() b ![]() ![]() ---Bir hilal uğruna ya rab ne güneşler batıyor ![]() ![]() ---Ay,altın ağaçlardan yere damlıyordu ![]() ![]() Açtım avucumu altına tuttum ![]() ---Ülkemizde üniversiteden mezun olmuş pek çok fidan artık iş de bulamıyor ![]() ![]() ---Bahar gelince bir ağızdan şarkılar söyler kuşlar ![]() ![]() ---Bugün gökten inciler yağıyordu ![]() ![]() ---Galatasaray,Fenerbahçe kalesine gol yağdırdı ![]() ![]() ---Genç adamın sözleri,kızın yüreğini yakıyordu ![]() ![]() ---Sanat,hür bir ortamda boy atar ![]() ![]() ---Kurban olam,kurban olam, Beşikte yatan kuzuya ![]() ![]() 3 ![]() Bir sözü hem gerçek hem de mecaz anlamda kullanmaktır ![]() Uyarı:Kinayede daha çok mecaz anlam kastedilir ![]() ---Mum dibine ışık vermez ![]() ---Hamama giren terler ![]() ---Taşıma su ile değirmen dönmez ![]() ---Yuvarlanan taş yosun tutmaz ![]() ---Ateş düştüğü yeri yakar ![]() ---Yaptığı hatayı anlayınca yüzü kızardı ![]() 4 ![]() Benzetme amaç güdülmeden bir sözün ilgili olduğu başka bir söz yerine kullanılmasıdır ![]() ---İşe alınman için dün şirketle görüştüm ![]() ---Yarın sınıfı 9/H sınıfı yapacak ![]() ---Toplantıya Milliyet gazetesinin güçlü kalemleri de geldi ![]() ---Nihatın golüyle tüm stat ayağa kalktı ![]() ---O evine çok bağlı bir insandır ![]() ---Bu olay üzerine bütün köy ayaklandı ![]() ---İstanbul'dan kalkan uçak az önce Adana'ya indi ![]() 5 ![]() İnsan dışındaki canlı cansız varlıklara insan özelliği kazandırmaktır ![]() Her teşhiste aynı zamanda kapalı istiare vardır ![]() ---Güzel gitti diye pınar ağladı ![]() ---Menekşeler külahını kaldırır ![]() ---Bir sarmaşık uyanıyordu uykusunda Geriniyordu bir eski duvarın sıvasında ![]() ---Toros dağlarının üstüne, Ay un eledi bütün gece ![]() ---O çay ağır akar,yorgun mu bilmem, Mehtabı hasta mı,solgun mu bilmem ![]() ---Aheste çek kürekleri mehtap uyanmasın, Eskici dükkanında asma saat, Çelik bir şal atmış omuzlarına ![]() ---Yalnızlığın okşadığı kalbime,yağmurlar küskün, En güzel türküyü bir kurşun söyler ![]() ---Bu akşam sonbahar ne kadar serin, Geceyi hasretle zaman ![]() 6 ![]() İnsan dışındaki varlıkları konuşturmaktır ![]() ![]() ---Deniz ve Mehtap sordular seni: Neredesin? ---Maymun şunu anlatmak istemişti fikrince: Boşa gitmez kötüye bir ceza verilince ![]() ---Dal bir gün dedi ki tomurcuğuna: İçimde kanayan yara gibisin ![]() ---Ey benim sarı tamburam! Sen ne için inilersin? İçim oyuk,derdim büyük Ben onunçün inilerim ---Ben ki toz kanatlı bir kelebeğim, Minicik gövdeme yüklü Kaf dağı ![]() ---Adam elini uzattı,tam onu koparacağı sırada menekşe: Bana dokunma!diye bağırdı ![]() 7 ![]() Anlam inceliği oluşturmak için herkesçe bilinen bir gerçeği bilmiyormuş gibi aktarmalıdır ![]() ---Şakaklarıma kar mı yağdı ne var? Benim mi Allahım bu çizgili yüz ![]() ---Sular mı yandı,neden tunca benziyor mermer? Geç fark ettim taşın sert olduğunu ![]() ---Gökyüzünün başka rengi de varmış, Su insanı boğar,ateş yakarmış ![]() ---Şu karşıma göğüs geren, Taş bağırlı dağlar mısın? ---Saçların dalgalı,boya mı sürdün? Gelmiyorsun artık,bana mı küstün? ---İçimde kar donar,buzlar tutuşur, Yağan ateş midir,kar mıdır bilmem ![]() 8 ![]() Sebebi bilinen bir olayın meydana gelişini,gerçek sebebinin dışında başka,güzel bir nedene bağlamadır ![]() ---Gül bahçesi sevgiliden haber geldiği için Süslendi ve güzel kokular süründü ![]() ---Yoksun diye bahçemde çiçekler açmıyor bak ![]() ---Senin o gül yüzünü görmek için Sana güneş bakmak için doğuyor ![]() ---Benim kaderime ve yalnızlığıma Irmaklar bile ağladı ![]() ---Rüzgar gökte bir gezinti, Üşürüz her akşam vakti, Ne sıcak vücutlar gitti, Toprağı ısıtmak için ![]() ---Güller kızarır utancından o gonca gül gülünce Sümbül bükülür kıskancından kakül bükülünce ![]() ---Bir an önce görülsün diye Akdeniz, Toroslarda ağaçlar hep çocuk kalır ![]() ---Toros dağlarının üstüne Ay, un eledi bütün gece ![]() 9 ![]() Sözün etkisini güçlendirmek için bir şeyi olduğundan daha çok ya da olduğundan daha az göstermektir ![]() ---Manda yuva yapmış söğüt dalına, Yavrusunu sinek kapmış ![]() ---Alem sele gitti gözüm yaşından ![]() ---Bir ah çeksem dağı taşı eritir, Gözüm yaşı değirmeni yürütür ![]() ---Bir gün gökyüzüne otursam, Evlerin tavanlarını birer birer açsam ![]() ---Sıladan ayrıyım,gözümde yaşlar, Sel olup taşacak bir gün derinden ![]() ---Sana olan aşkım dağı taşı eritir, Gözümdeki yaşlardan bir deniz olur ![]() ---Ben ki toz kanatlı bir kelebeğim, Minicik gövdeme yüklü Kaf dağı ![]() ---Sekizimiz odun çeker, Dokuzumuz ateş yakar Kaz kaldırmış başın bakar Kırk gün oldu ,kaynatırım kaynamaz ![]() ---Sana dar gelmeyecek makberi kimler kazsın? Gömelim gel seni tarihe desem,sığmazsın ![]() ---Bir of çeksem karşıki dağlar yıkılır ![]() 10 ![]() Aralarında ilgiden dolayı,birbirine zıt kavramları bir arada kullanmaktır ![]() ---Ağlarım hatıra geldikçe gülüştüklerimiz ![]() ---Neden böyle düşman görünürsünüz, Yıllar yılı dost bildiğim aynalar? ---İçimde kar donar,buzlar tutuşur, Yağan ateş midir,kar mıdır bilmem ![]() ---Sana çirkin dediler,düşmanı oldum güzelin ![]() ---Yükseğinde büyük namlı karın var, Alçağında mor sümbüllü bağın var ![]() ---Gülmek ol,goncaya münasiptir, Ağlamak bu,dil-i hazine gerek ![]() ---Karlar etrafı bembeyaz bir karanlığa gömdü ![]() 11 ![]() İki değişik anlamı olan bir sözcüğün bir dize ya da beyitte iki anlamının da kullanılmasıdır ![]() ---Tahir Efendi bize kelp demiz (Tahir:özel ad ![]() İltifatı bu sözde zahirdir Maliki mezhebim benim zira İtikadımca kelp Tahirdir ![]() ---Bu kadar letafet çünkü sende var, Beyaz gerdanında bir de ben gerek ![]() ---O güzel yüzün benli de, Göğsün niye bensiz? ---Baki kalan bu kubbede hoş bir sada imiş, Ben yarime gül demem,yarim bana gülmedi ![]() ---Beyefendi ailenin güneşi,sen de ayısın ![]() ---Sen gittin yaslara büründü cihan, Soluyor dallarda gül dertli dertli ![]() ---Şu köpek leşi de şurda fuzuli, O kadar içerlediysen tut kıçından Vur yere de çıksın içindeki ruhi ![]() 12 ![]() Söz arasında herkesin bildiği bir olaya ya da kişiye işaret etme sanatı ![]() ---Vefasız Aslıya yol gösteren bu, Keremin sazına cevap veren bu ![]() ---Ne büyüksün ki kanın kurtarıyor teshidi, Bedrin aslanları ancak bu kadar şanlı idi ![]() ---Ekmek Leyla oldu bire dostlarım, Mecnun olup ardı sıra giderim ![]() ---Şu Boğaz harbı nedir?Var mı ki dünyada eşi? En keşif orduların yükleniyor dördü beşi ![]() ---Yırtarım dağları enginlere sığmam taşarım ![]() ---Gökyüzünde İsa ile, Tur dağında Musa ile , Elindeki asa ile,M Çağırayım Mevlam seni ![]() 13 ![]() Bir kişiyi iğneleme,bir konuyla alay etme veya sözün tam tersini kastetmedir ![]() ---Müftü Efendi bize kafir demiş ![]() ---Tutalım ben ona diyem müselman ![]() ---Lakin varıldıktan ruz-ı mahşere, İkimiz çıkarız orda yalan ![]() ---Bu ne kudret ki elifbayı okur ezberden ![]() ---Tahir Efendi bize kelp demiş, İltifatı bu sözde zehirdir, Maliki mezhebim benim zira, İtikadımca kelp Tahirdir ![]() ---Bir nasihatım var zamana uygun, Tut sözümü yattıkça yat uyuma, Meşhur bir kelamdır sen kazan sen ye, El için yok yere yanma ![]() ---O kadar zeki ki bütün sınıfları çift dikiş gidiyor ![]() 14 ![]() Anlatımı güçlendirmek için bir sözü sık sık tekrar etmektir ![]() ---Beni bende demen,ben değilim, Bir ben vardır,bende benden öte ![]() ---Söz ola kese savaşı, Söz ola kestire başı, Söz ola oğlu aşı, Yağ ile bal ede bir söz ![]() ---Ben güzele güzel demem, Güzel benim olmayınca ![]() ---Seni tanımadan önce ben,ben değildim, Seni tanıdıktan sonra aslında bensizliğin sensizliğin olduğunu anladım ![]() ---Gece midir insanı hüzünlendiren, Yoksa insan mıdır hüzünlenmek için, Geceyi bekleyen? Gece midir seni bana düşündüren? Yoksa ben miyim seni düşünmek için, Geceyi bekleyen? 15 ![]() Anlam yönünden birbiriyle ilgili sözcükleri bir arada kullanmaktır ![]() ---Deli eder insanı bu dünya, Bu gece,bu yıldızlar,bu koku, Bu tepeden tırnağa çiçek açmış ağaç ![]() ---Artık demir almak günü gelmişse zamandan, Meçhule giden bir gemi kalkar bu limandan ![]() ---Arım,balım,peteğim, Gülüm,dalım,çiçeğim, Bilsem ki öleceğim, Yine seni seveceğim, ---Güller kızarır o gonca gül gülünce, Sümbül bükülür kıskancından kalül bükülünce ---Bu akşam ışık olduk,renk olduk,ses olduk, Yeniden kışla olduk,asker olduk,tüfek olduk ![]() 16 ![]() Bir dizede iki ya da daha fazla kavramdan bahsettikten sonra diğer dizede onlarla ilgili açıklama yapmaktır ![]() ---Bakışların fırtına, Duruşun durgun su, Biri alabora eder, Biri boğar ![]() ---Gönlümde ateştin,gözümde yaştın, Ne diye tutuştun,ne diye taştın ![]() ---Ben bir sedefim,sen nisan bulutu, Ver damlaları,al yuvarlak inciyi ![]() 17 ![]() Anlatımı daha etkili hale getirmek için cevap alma amacı gütmeden soru sormaktır ![]() ---Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki feda? (Mehmet Akif Ersoy) ---Şakaklarıma kar mı yağdı ne var? Benim mi Allahım bu çizgili yüz? (Cahit Sıtkı Tarancı) ---Sana dar gelmeyecek makberi kimler kazsın? ---Şu karşıma göğüs geren Taş bağırlı dağlar mısın? ---Hangi çılgın bana zincir vuracakmış?Şaşarım! ---Her gün bu kadar güzel mi bu deniz? Böyle mi görünür gökyüzü her zaman? 18 ![]() Birbiriyle ilgili kavramların bir derece gözetilerek sıralanmasıdır ![]() ---İki asker,mızrak mızrağa,kılıç kılıca,hançer hançere vuruşmaya başladı ![]() ---Makbar,makber değil;bir türbe,türbe değil;bir mabet,mabet değil;bir küre,küre değil;bir sonsuz uzay ![]() 19)NİDA (SESLENME) Şiddetli duyguları,heyecanları coşkun bir seslenişle anlatmadır ![]() ![]() ---Ey mavi göklerin beyaz ve kızıl süsü! (Arif Nihat Asya) ---Ey benim sarı tamburam! Sen ne için inilersin? ---Çatma kurban olayım ey nazlı hilal! 20 ![]() Yazılışları aynı,anlamları farklı sözcüklerin bir arada kullanılmasıdır ![]() ---Niçin kondun a bülbül kapımdaki asmaya Ben yarimden ayrılmam götürseler asmaya ![]() ---Göl kıyısındaki sazların arasında bir saz sesi geliyordu ![]() --- Kara gözler, Sürmeli kara gözler, Gemim deryada kaldı, Gözlerim kara gözler ![]() ---Kalem böyle çalınmıştır yazıma, Yazım kışıma uymaz,kışım yazıma ![]() ---Böyle bağlar, Yar başın böyle bağlar, Gül açmaz,bülbül ötmez, Yıkılsın böyle bağlar ![]() 21) ALİTERASYON Dize ya da mısrada ahenk oluşturacak şekilde,aynı sesin veya hecenin tekrarlanmasıdır ![]() ---Eylülde melül oldu gönül soldu lale Bir kaküle meyletti gönül geldi bu hale ![]() ---Seherde seyre koyuldum semayı deryayı ![]() ---Kara toprak içinde kara karıncayı karanlık gecede görür ![]() ---Beyaz gerdanında bir de ben gerek ![]() 22 ![]() Düz yazıda cümle içinde yapılan uyağa denir ![]() ---İlahi,kabul senden,ret senden;şifa senden,dert senden İlahi,iman verdin,daim eyle;ihsan verdin,kaim eyle ![]() ---Ten cübbesi çak gerek,gönül evi pak gerek ![]() ---Ey gönlümün nuru,gönüllerin süruru! ---De gül idim ben sana mail sen ettin aklımı zail ![]() |
![]() |
![]() |
|