![]() |
Anlatım Hatalı Atasözleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Anlatım Hatalı Atasözleri?Atasözleri belli bir kalıp içindedir, kelime çıkarılamaz/eklenemez, eş anlamlısı kullanılamaz ![]() -Güzel de ![]() ![]() ![]() TDK sözlük çıkarıyor; ama o sözlerin birçoğunda anlatım belirsiz ![]() Düzeltilip sonra basılması gerektiği kanısındayım, yoksa sorularda ?hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır? demenin anlamsızlığı çıkar ortaya ![]() Yine acaba diyorum; atasözlerinde anlatım bozukluğu aranır mı? Madem o kalıpları değiştiremiyoruz o zaman aranmamalı anlamı çıkıyor da? Anlatım bozuk olursa atasözleri amacına nasıl ulaşabilir? Net olması gerekir; neye, kime, nasıl, ne şekilde, hangi yönde? ÖSYM herhangi bir sınavda sorarsa nasıl çözeriz o soruyu diyorum ![]() Dil bilgisi öğretmenlerimiz o soruyu çözebilecekler miydi acaba? Şöyle bir baktım da birkaç tanesini buldum; birilerinin el atması gerekir mi, ne dersiniz? Ağaca balta vurmuşlar ?sapı bedenimden? demiş ![]() Ağacı kurt yer, insanı dert yer ![]() Almadığın hayvanı kuyruğundan tutma ![]() Alma mazlumun ahını, çıkar aheste aheste ![]() Arkadaşını söyle, kim olduğunu söyleyeyim ![]() Arsızın yüzüne tükürmüşler ?yağmur yağıyor ?demiş ![]() Balık ağa girdikten sonra aklı başına gelir ![]() Besle kargayı, oysun gözünü ![]() Bir adama kırk gün deli dersen deli olur ![]() Bir deli bir kuyuya taş atmış, kırk akıllı çıkaramamış ![]() Bülbülü altın kafese koymuşlar ?Ah vatanım? demiş ![]() Çirkefe taş atma üstüne sıçrar ![]() Çivi çıkar ama yeri kalır ![]() Dağ ne kadar yüce olsa yol üstünden akar ![]() Deli arlanmaz, soyu arlanır ![]() El için kuyu kazan önce kendi düşer ![]() Eşeğin kuyruğunu kalabalıkta kesme; kimi uzun der, kimi kısa ![]() Gülü seven dikenine katlanır ![]() Herkes kaşık yapar ama sapını ortaya getiremez ![]() Kediyi sıkıştırırsan üstüne atlar ![]() Kelin ilacı olsa başına sürer ![]() Kızı gönlüne bırakırsan ya davulcuya varır ya zurnacıya ![]() Kişi arkadaşından bellidir ![]() Komşunun tavuğu komşuya kaz görünür ![]() Minareyi çalan kılıfını hazırlar ![]() Sabır acıdır, meyvesi tatlıdır ![]() Sakla samanı, gelir zamanı ![]() Sarımsağı gelin etmişler, kırk gün kokusu çıkmamış ![]() Sermayen bir yumurta ise taşa çal ![]() Soğanın acısını yiyen bilmez, doğrayan bilir ![]() Tavşan daha küsmüş, dağın haberi olmamış ![]() Tembele iş buyur, sana akıl öğretsin ![]() Yalancının evi yanmış, kimse inanmamış ![]() |
![]() |
![]() |
|