![]() |
Fiil Çatısi... |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fiil Çatısi...FİİL CATISI: İL (EYLEM) ÇATISI: *Cümlede, eylemin, özneye yada nesneye göre girdiği durumlara çatı denir ![]() *İsim cümlelerinde çatı aranmaz ![]() Bugün hava güzel ![]() ![]() *Fiil, çatı bakımından, özneyle ilişkisine ve nesneyle ilişkisine göre ikiye ayrılır ![]() A)ÖZNEYE GÖRE FİİLLER: 1-Etken Fiiller: *Öznesi belli olan ve eylemin bildirdiği işi, bizzat öznenin yaptığı fiillere “etken çatılı fiiller” denir ![]() İlerleyen saatlerde fırtına başlamıştı ![]() (Fırtına: Gerçek Özne) (Başlamıştı: Etken çatılı fiil) Kitap, ikinci dünya savaşında yaşananları anlatıyor ![]() (Kitap: Gerçek Özne) (Anlatıyor: Etken çatılı fiil) Kendisi hala gelmedi ![]() (Kendisi: Gerçek Özne) (Gelmedi: Etken çatılı fiil) Sabah erkenden yürüyüşe çıktım ![]() (Ben: Gizli Gerçek Özne) (Çıktım: Etken çatılı fiil) Gül, sulanmayınca soldu ![]() (Gül: Gerçek Özne) (Soldu: Etken çatılı fiil) 2-Edilgen Fiiller: *Cümlede gerçek öznesi belli olmayan; eylemin bildirdiği işi yapan değil, işten etkilenen durumunda öznesi bulunan fiillere “edilgen çatılı fiiller” denir ![]() *Edilgenlik “-l, -n” ekleri ile yapılır ![]() *Edilgen fiillerin öznesine “sözde özne” adı verilir ![]() ![]() Çamaşırlar güzelce yıkandı ![]() (Yıkayan kim?Belli değil, Yıkanan ne? Çamaşırlar: Sözde özne, Yıkandı: edilgen çatılı fiil) Belirlenen konular görüşüldü ![]() (Görüşen kim? Belli değil, Görüşülen ne? Belirlenen konular: Sözde özne, Görüşüldü: edilgen çatılı fiil) Evimiz dün gece soyuldu ![]() Dikkat!!!: Her “-l, -n” eki edilgen çatılı fiil yapmaz ![]() Kayık kıyıya kadar çekildi ![]() Sular öğlene doğru çekildi ![]() Ahmet, güzelce yıkandı ![]() 3-Dönüşlü Fiiller: *Öznesi, hem işi yapan, hem de işten etkilenen durumunda olan fiillere “dönüşlü fiiller” denir ![]() *Dönüşlülük “-l, -n” ekleri ile yapılır ![]() *Dönüşlü fiiller, aynı zamanda etkendir ![]() Banyodan çıkar çıkmaz kurulandı ![]() (Kurulanma işini yapan kim? O) (Kurulanma işinden etkilenen kim? O) Ahmet, yıkandı, giyindi, tarandı, süslendi ve dışarı çıktı ![]() Güneşten korunuyorum ![]() Söylediğim sözlere alındı ![]() Dün olanlara çok üzüldü ![]() Daima yaptığı işlerle övünürdü ![]() Not: Dönüşlülükle edilgenlik karıştırılmamalıdır ![]() Ahmet yıkandı ![]() Sınıf yıkandı ![]() Not: Canlılar dışındaki varlıkların özne olduğu cümlelerde dönüşlülük bulunmaz ![]() 4-İşteş Fiiller: *Eylemin birden fazla özne tarafından yapıldığını bildiren fiillere “işteş fiiller” denir ![]() *Eylem, birlikte yada karşılıklı yapılmalıdır ![]() *İşteşlik “-ş” eki ile yapılır ![]() *İşteş fiiller aynı zamanda etkendir ![]() Büyük patlamayı duyunca, insanlar kaçıştı ![]() Kuşlar heyecanla uçuştu ![]() Akbabalar az önce ölen ceylana üşüştü ![]() Haberi duyunca ağlaştılar ![]() Espriye herkes gülüştü ![]() Aile sorunları hakkında dertleştiler ![]() Onunla ciddi ciddi tartıştık ![]() Sınıftan erken çıkmak için itiştik ![]() Onlar saatlerce görüştü ![]() Not: Bazı fiiller kökten işteştir ![]() ![]() Güreş, Yarış, Barış… Kenan'la güreştik ![]() Not: Her “-ş” harfinin görüldüğü fiil işteş olmayabilir ![]() Siniri geçince yatıştı ![]() Gün geçtikçe gelişti ![]() Zoru görünce sıvıştı ![]() B)NESNEYE GÖRE FİİLLER: 1)Geçişli Fiiller: *Nesne alabilen fiillere “geçişli fiiller” denir ![]() O adamı daha önce hiç görmemiştim ![]() ![]() Kitabı heyecanla okuyordu ![]() ![]() Doğum gününde ona kitap aldım ![]() ![]() Suyu bir dişte içti ![]() ![]() Not: Bir fiili geçişli sayabilmek için, nesnenin mutlaka cümlede bulunması gerekmez ![]() ![]() Dört kişi zor taşıdık ![]() Özne………Z ![]() ![]() ![]() ![]() (Cümlede görünürde bir nesne yok ![]() ![]() Yükü dört kişi zor taşıdık ![]() Not: Bazı fiiller kullanıldığı cümleye göre geçişli veya geçişsiz olabilirler ![]() Film iki saat sürdü ![]() ![]() Tarlayı iki saatte sürdü ![]() 2)Geçişsiz Fiiller: *Nesne alamayan fiillere “geçişsiz fiiller” denir ![]() O da bizimle geldi ![]() Otobüs az ileride durdu ![]() Saatlerdir kuşlar gibi uçuyoruz ![]() Anlattığı fıkraya tüm sınıf güldü ![]() Bebek mışıl mışıl uyuyor ![]() Dışarıda lapa lapa kar yağıyor ![]() 3)Oldurgan Fiiller: *Geçişsiz haldeyken “-r, -t, -tır” eklerini kullanarak geçişli hale getirdiğimiz fiillere “Oldurgan Fiiller” denir ![]() Otobüs az ileride durdu ![]() Özne Otobüsü az ileride durdurdu ![]() Nesne Anlattığı fıkrayla tüm sınıfı güldürdü ![]() Yaptığı şaka hepimizi korkuttu ![]() Az önce pişirdim ![]() Bebeği uyutmuş ![]() Her sene yüzlerce fakiri doyuruyor ![]() Not: Örneklerde görüldüğü gibi ekler cümleden çıkarılsa, tüm fiiller geçişsiz hale gelir ![]() ![]() 4)Ettirgen Fiiller: *Geçişli haldeyken “-r, -t, -tır” eklerini kullanarak geçişliliğini arttırdığımız fiillere “Ettirgen Fiiller” denir ![]() Öğretmen ikinci soruyu çözdürdü ![]() (Çözdü de geçişliydi, ek alarak geçişlilik arttırılmış ![]() Bize tavşan kanı çayından içirdi ![]() Kirlenen yerleri temizletti ![]() Hesabı arkadaşına ödetti ![]() Not: Örneklerden de anlaşılacağı gibi ettirgenlik, fiille “işi başkasına yaptırma” anlamı katmaktadır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|