![]() |
Tevriye (İki Anlamlılık) |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tevriye (İki Anlamlılık)Tevriye (iki Anlamlılık) : Birden çok gerçek anlamı olan bir sözü herkesçe bilinen ( yakın )anlamında değil de uzak anlamını kastederek kullanmaya denir ![]() Tevriyeli kullanılan sözlerin iki anlamı da gerçek anlamdır ![]() ![]() Tevriye Örnekler "Bu kadar letafet çünkü sende var Beyaz gerdanında bir de ben gerek" İkinci dizede "ben" tevriyeli kullanılmıştır ![]() ![]() ![]() Bâkî kalan bu kubbede bir hoş sadâ imiş" Şair, "Bâkî" sözünü tevriyeli kullanmıştır ![]() ![]() Zira kimine ağla demişler, kimine gül " Yakın anlamı,gülme eylemi; uzak (amaçlanan) anlamı gül çiçeği ![]() Asmadan kurtuldu ammâ çok sıkılmıştır şarâb " Asma, söylenen anlamıyla asmak eylemi; amaçlanan anlamıyla da üzümdür ![]() Kazan devrildi, söndürdü ocağı" ocak,ateş yakılan yer; Yeniçeri Ocağı "Bana Tâhir Efendi kelp demiş İltifatı bu sözde zâhirdir Mâlikî mezhebim benim zirâ İtikatımca kelp tâhirdir ![]() Kelp köpek demektir ![]() ![]() Benzer ki bir şikâyeti var rûzgârdan "rüzgâr" sözcüğü hem yel hem de zaman anlamıyla tevriyeli kullanılmıştır ![]() Bir nim tebessümle o afet gülüverdi ![]() Gülüverdi: 1 ![]() ![]() Burada "rüzgâr" hem gerçek anlamında hem de zaman anlamında kullanılmıştır ![]() ![]() Kande olsam ey peri gönlüm senin yanındadır ![]() Kande: 1 ![]() ![]() Koyun: 1 ![]() ![]() Dişi: 1 ![]() ![]() Baki: 1 ![]() ![]() El: 1 ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|