![]() |
Fiiller {Eylemler} |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fiiller {Eylemler}Bir oluşu, bir durumu veya bir kılışı kip ve kişiye bağlayarak anlatan sözcüklere denir ![]() Pratik olarak ismi fiilden ayırmak için –me, -ma olumsuzluk ekini ya da –mak ,-mek mastar ekini kullanırız ![]() ![]() ![]() *Geldi--------- gelmedi ,gelmek *Oturmuş------ oturmamış, oturmak *Söylüyorum---------- söylemiyorum, söylemek Görüldüğü gibi yukarıdaki kelimelere –ma,-me ve –mak,-mek getirebilmekteyiz ![]() ![]() *Kitap--------- kitapma , kitapmak Yukarıdaki ‘kitap’ sözcüğüne ise bu ekleri getiremiyoruz ![]() ![]() Fiiller, anlattıkları hareketin niteliğine göre değişik özellikler gösterir ![]() a)Kılış fiilleri b)Durum fiilleri c)Oluş fiilleri ![]() Bunları birbirinden ayırt etmek için pratik olarak şu bilgiyi kullanabiliriz ![]() Eğer bir fiil geçişli ise (yani ‘neyi’, ‘kimi’ sorularını sorabiliyorsak) kılış fiilidir ![]() *Kırmak ,atmak , dikmek, içmek, ezmek,delmek,yolmak,dizmek… ![]() Görüldüğü gibi yukarıdaki fiillere ‘neyi kırmak?, neyi atmak…’sorularını yöneltebiliyoruz ![]() Öyleyse bu fiiller geçişlidir ve geçişli olduğu için de kılış fiilidir ![]() Fiil, öznenin kendi iradesi dışında geçirdiği değişimi anlatıyorsa ve bir hareket bildirmiyorsa o fiil oluş fiilidir ![]() *Sararmak ,Yaşlanmak,Uzamak, Paslanmak,büyümek,solmak,acıkmak… Görüldüğü gibi yukarıdaki fiiller geçişli olmadığı için kılış fiili olamaz ![]() ![]() Fiil, öznenin kendi iradesinde yani kendi isteği ile gerçekleşiyorsa ve fiil bir hareket ifade ediyorsa o fiil durum fiilidir ![]() *Yürümek, oturmak, gitmek, çıkmak,ağlamak… Görüldüğü gibi yukarıdaki fiiller , bir hareket bildirmektedir ve bu hareket kişinin kendi isteğiyle gerçekleşmektedir bu yüzden yukarıdaki fiiller durum fiilleridir ![]() Not: Durum fiilleri de oluş fiilleri de geçişsiz fiillerdir ![]() FİİLDE KİP: Kipler, haber(bildirme) ve dilek (isteme) kipleri olmak üzere ikiye ayrılır ![]() a)Haber Kipleri: Zaman eklerinin hepsine birden haber kipleri denir ![]() 1)Öğrenilen(duyulan) (miş’li) Geçmiş Zaman: Fiillere –miş ,-mış, -muş,-müş ekleri getirilerek sağlanır ![]() ![]() ![]() *Evleri yanmış ![]() *Seni sormuşlar ![]() *Aaa ! çorabım kaçmış ![]() *Mutfakta elimi kesmişim ![]() *Bu solmuş elbiseleri giymemelisin ![]() 2)Görülen (di’li) Geçmiş Zaman: Eylemlere “dı,di,du,dü,tı,ti,tu,tü” ekleri getirilerek yapılır ![]() ![]() *Evleri yandı ![]() *Hep birlikte geziye gittik ![]() *Sınavı kazanabileceğini söyledi ![]() *Kalbim Ege’de kaldı ![]() *Beraber yürüdük bu sahillerde ![]() *Burada her zaman tanıdık insanlara rastlayabilirsiniz ![]() 3)Şimdiki Zaman: Eyleme –yor eki getirilerek yapılır ![]() ![]() *Ders çalışıyorum ![]() *Ne diyor? *Çocuklar yine kavga ediyor ![]() Not: -makta,-mekte eki de fiile şimdiki zaman anlamı katar ![]() *Bir soğuk yatakta büzülmekteyim ![]() *Lütfen sessiz olun şu an ders çalışmaktayım ![]() 4)Geniş Zaman: Eylemlere –r, -ar, -er ekleri getirilerek yapılır ![]() *Senden sana sığınırım ![]() *Her sabah yürürüm ![]() *Bu yolun sonu nereye çıkar? *Hep böyle güler yüzlü müsün? (sıfat-fiil eki) Not: Geniş zamanın olumsuzu –mez, -maz’dır ![]() ![]() ![]() şeklini alır ![]() *Gelmezsiniz ___ gelirsin *gelmem____gelirim 5)Gelecek Zaman: Eylemlere –ecek , -acak eki getirilerek yapılır ![]() *Sana olan aşkımı haykıracağım ![]() *Gelecek de bir gün gelecek ![]() *Mektuba yazacak sözüm kalmadı ![]() *Okuyacak da adam olacak ![]() *Açacak nerede? b)Dilek Kipleri: Fiilin gerçekleşmesini ya da gerçekleşmemesini dilek,istek,gereklilik veya emir kavramları içerisinde veren kiplerdir ![]() ![]() 1)Dilek-şart kipi: Fiillerin kök ya da gövdelerine –se ,-sa eki getirilerek yapılır ![]() ![]() *Ah şu sınavı bir kazansam! *Sana olan duygularımı açıkça bir söyleyebilsem! *Çalışırsan kazanırsın ![]() *Yaramazlık yaparsan bir daha seni getirmem ![]() 2)İstek kipi:Fiil kök ya da gövdelerine –e, -a, -ayım, -eyim, -alım, -elim getirilerek yapılır ![]() *Sana duyduklarımı anlatayım *Seninle yine görüşelim ![]() 3)Gereklilik Kipi: Fiil kök ya da gövdelerine –meli,-malı getirilerek oluşturulur ![]() *Bu deneme sınavında birinci olmalıyım ![]() *Bu sorunun bir çözüm yolu olmalı ![]() *Şimdiye eve varmış olmalı ![]() 4)Emir Kipi:Eylemin gösterdiği hareketin emir biçiminde yapılması gerektiğini ifade eder ![]() *Söyle yanıma gelsin ![]() ![]() *İçeri buyrunuz ![]() ![]() *Lütfen işlerinizi iyi yapınız ![]() ![]() *Çeneni kapa ![]() ![]() *Beni beklesinler (3 ![]() Not: Emir ekleri ile şahıs eklerini birbiri ile karıştırmamak gerekir ![]() ![]() ![]() *Geliyorsun ,gitmelisin (şahıs eki) *Gelsin ,gitsin (emir eki) FİİLLERDE BİRLEŞİK ZAMAN:Fiillere kip eklerinden sonra –idi ,-imiş, -ise ekeylemlerinden biri getirilerek yapılır ![]() ![]() *Yüzüme bu türlü bakmayacaktın ![]() *Gözünden akan bir damla yağmur olsaydım ![]() *Sen de gelecekmişsin ![]() *Bunu daha önce yapmalıymışım ![]() *Bu konuyu anlarsanız netleriniz de artar ![]() *Gülüyorsam mutlu olduğumdan değildir ![]() *Bu köyde iki genç yaşarmış ![]() FİİLLERDE ANLAM (KİP,ZAMAN) KAYMASI: Fiil çekimlerinde kullanılan kip ve zaman ekleri her zaman kendi anlamlarında kullanılmazlar ![]() ![]() ![]() *Derslerime her hafta düzenli olarak çalışıyorum ![]() *Arkadaşlar, bundan sonra daha yoğun bir şekilde çalışıyoruz ![]() *Fatih, o yıllarda pek çok sefer yapar ![]() *Soruları sonra çözersiniz ![]() *Mektubu yarın alır ![]() *Bütün bu soruları çözeceksin ![]() *Eser Selçuklulardan kalma olacak ![]() *Sabahları, erken kalkmayı seviyorum ![]() *Allah’ım bize yardım et ![]() EK-FİİL (EK-EYLEM): Ekfiil “i” fiilidir tek başına bir anlamı yoktur ![]() ![]() ![]() ![]() “-imek” dört basit çekimi vardır ![]() ![]() 1)Bilinen Geçmiş Zaman(idi): Çalışkandım (çalışkan idim) ,çalışkandın ,çalışkandı ,çalışkandık, çalışkandınız,çalışkandılar Ekfiil sadece isme değil edata ,zamire,sıfata, tamlamalara da gelebilir ![]() *İşte tüm bunları yapan oydu ![]() *Bu yaptıklarım senin içindi ![]() 2)Öğrenilen Geçmiş Zaman (imiş): İşçiymişim (işçi imişim) ,işçiymişsin,işçiymiş,işçiymişiz, işçiymişsiniz, işçiymişler 3)Şart Kipi (ise): Öğretmensem (öğretmen isem) ,öğretmensen ,öğretmense ,öğretmensek ,öğretmenseniz, öğretmenseler 4)Geniş Zaman: Ekfiilin geniş zamanında “i” fiili bugün tamamen düşmüştür ![]() ![]() *İyiyim ,iyisin ,iyi(dir),iyiyiz,iyisiniz,iyidirler Ekfiilin olumsuzu “değil”dir ![]() ![]() *Öğrenciyim ---------- öğrenci değilim ![]() Önemli Uyarı:Ekfiilin geniş zamanına şekilce benzeyen diğer eklerle ekfiilin geniş zamanı karıştırılmamalıdır: *Geliyorum (şahıs eki) *Hastayım (ekfiilin geniş zamanı) *Babam (iyelik eki) *Babayım (ekfiilin geniş zamanı) *Ölüm (Fiilden isim yapım eki) *Benim kardeşim [tamlayan (ilgi) eki] *Sen ne kadar güzelsin ![]() *Sen yine bana döneceksin ![]() YAPILARINA GÖRE FİİLLER: Yapılarına göre fiiller üç grupta incelenir ![]() A) Basit Fiiller: Hiçbir yapım eki almamış fiillerdir ![]() ![]() * Durmuş bir saat de günde iki kez doğruyu gösterir ![]() * Güzel söz söyleyebilmek için güzel düşünmek gerekir ![]() * Dostluk bir şemsiyeye benzer ![]() ![]() * İstediğim her şeyi yaptım;çünkü yapamayacağımı düşündüğüm şeyi istedim ![]() * Büyük adam büyük olduğunu; büyüklüğün küçüklük olduğunu bilir ![]() B) Türemiş (Gövde) Fiiller: Yapım eki almış fiillerdir ![]() 1) İsim kök ya da gövdelerinden fiil türetme: * güzel-leş *sarı-ar *ışıl-da *göz-le *az-al *ben-imse *ince-l *düz-el *su- sa * sivri-l *yaş-a * kan-a 2) Fiilden fiil türetme: * sev-in *çık-ar * kız-ış *bak-ış * öl-dür * taşı-t *at-ıl *kan-dır *koş-tur C) BİRLEŞİK FİİLLER: En az iki sözcüğün birleşmesiyle oluşan fiillerdir ![]() Üç grupta incelenir: A) Anlamca Kaynaşmış Birleşik Fiiller: Bir isimle bir fiilin anlam yönünden birleşip kaynaş -masıyla oluşur ![]() ![]() ![]() * Sen kimsin ki bana kafa tutuyorsun? * Bu tehditlerinle gözümü korkutamazsın ![]() * Annemin yemekleri hoşuna gitti mi? * Odasında kitaplarına göz atıyordu ![]() * Adama laf anlatmaktan dilimde tüy bitti ![]() * Konuşulanlara ben de kulak kabarttım ![]() * İş için yüzlerce kişi başvurmuştu ![]() B) Yardımcı Fiillerle Yapılan Birleşik Fiiller: İsim soylu bir sözcüğün üzerine –et , -ol , -kıl , -eyle gibi yardımcı eylemler getirilerek yapılır ![]() * Seven bu gönül seni asla terk etmeyecek ![]() * Hayat uykuyla uyanıklık arasında raks eder ![]() * Bu usanç duyan gözlerim bir şeyde karar kıldı ![]() * Seyreyleyelim mehtabı yıldızların altında ![]() UYARI 1: Bu türle yapılan birleşik fiilin isim kısmında bir ünlü düşmesi ya da bir ünsüz türemesi varsa birle- şik fiil bitişik yazılır ![]() * Akşamı seyredeyim senin bakışlarında ![]() * Benliğime hakim olur bir deli rüzgar ![]() * Bir gün yeniden bana döneceğini hissediyorum ![]() * Ama dönsen de seni asla affetmeyeceğim ![]() * Sabreden derviş muradına ermiş ![]() UYARI 2 : Et- , ol- yardımcı eylemleri tek başına bir anlam taşıyorsa ve önündeki isimle kaynaşmamışsa kendi görevinde kullanılmış demektir yani asıl fiildir ![]() * Ben ettim sen etme ![]() * Köyümüzde şimdi kirazlar olmuştur ![]() * Elindeki gömlek ancak beş milyon lira eder ![]() * Boş zamanlarımda kütüphanede olurum ![]() C) ÖZEL ( KURALLI ) BİRLEŞİK FİİLLER: İki fiilin birleşmesi yoluyla oluşur ![]() ![]() 1) Yeterlilik Fiili ( fiil + ebil-) : Cümleye gücü yetme ve olasılık anlamı katar ![]() ![]() * Okula geç kalırsam öğretmenim kızabilir ![]() * Bu genç yaşımda ölebilirim (o) *En güzel şiirlerimi söylemeden gidebilirim buralardan (o) * Bir gece ansızın gelebilirim ![]() * Sevinçten kapında bayılabilirim ![]() * Sınıfı geçebilirim (g ![]() UYARI: Yeterlilik fiilinin olumsuzunda bil- fiili düşer ![]() ![]() * Yapabilirim à yapamam ![]() * yaparım à yapmam ( geniş zamanın olumsuzu) * Görebilirsin à göremezsin (yeterlilik birleşik fiilinin olumsuzu) * Atamam kendimi mavi denize dünya güzel ![]() 2 ![]() Cümleye tezlik çabukluk anlamı katar ![]() * Uzanıp tutuver elimi ne olur geri dön ![]() * Akşamın derin kızıllığında kayboluverdim ![]() * Uzanıverse gövdem taşlara boydan boya ![]() * Polisler kaçan hırsızı yakalayıverdi ![]() * Annesini görünce yanına koşuverdi ![]() NOT: Olumsuzluk eki –ma, -me asıl eylemden sonra gelirse önemsizlik, yardımcı fiil olan ver- den sonra gelirse olumsuz tezlik bildirir ![]() * Sen de o filmi görmeyiver ![]() * Her şeye maydanoz oluverme ![]() 3 ![]() Cümleye devam etme, süreklilik anlamı katar ![]() * Bu hikaye yıllardır süregelir ![]() * Televizyonun karşısında uyuyakalmışım ![]() * Gidedursun turnalar, gurbet ellere ![]() * Listede ismimi göremeyince listeye bakakaldım ![]() 4 ![]() Eylemin gerçekleşmesine çok az bir zaman kaldığını ifade eder ![]() ![]() * Kaldırımda yürürken düşeyazdım ![]() * Onu karşımda görünce korkudan öleyazdım ![]() |
![]() |
![]() |
|