![]() |
Edatlar {İlgeçler} |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Edatlar {İlgeçler}Tek başına bir anlam taşımayan , ancak kendinden önceki sözcükle birlikte kullanıldığında belirli bir anlamı olan sözcüklerdir ![]() ![]() Gibi: Benzetme ilgisiyle ismi nitelerse sıfat öbeği, fiili nitelerse zarf öbeği kurar ![]() Bin atlı o gün dev gibi bir orduyu yendi ![]() Dev gibi dalgalar sahile vuruyordu ![]() Yüzün bir kır çiçeği gibi usulca söner ![]() Dolu bir kadeh gibi kırılıyorum avuçlarında ![]() Sen de onun gibi düşünüyorsun (karşılaştırma) Annem gibi dolma yapan dünyada bulamazsın (k ![]() Yataktan kalktığı gibi dışarı fırladı ![]() Haberi aldığı gibi yola çıktı ![]() Ben ona insan gibi davrandım ![]() Birbirinizle adam gibi konuşun ![]() Saat üç gibi yanına gelirim ![]() Final maçı akşam sekiz gibi başlar ( dolayında) Bugün yağmur yağacak gibi (tahmin) Galatasaray bu maçı alacak gibi (tahmin) Bir an onu sever gibi oldum (yaklaşma) O sırada güneş çıkar gibi oldu ![]() İçin: “-dik için” şeklinde neden- sonuç “-mek için” şeklinde amaç – sonuç ilişkisi kurar ![]() Yağmur yağdığı için pikniğe gidemedik ![]() ![]() Hasta olduğum için dersi dinleyemedim ![]() ![]() Kadın oğlunu görmek için şehre gitti ![]() ![]() İşe girmek için ehliyet almış (a ![]() Görelik anlamında görüş bildirir: Sen benim için dünyanın en güzel kızısın ![]() Bu çalışmalar onun için boş bir uğraştı ![]() Karşılığında, karşılık olarak: *Bu elbise için çok para harcadım ![]() *Ev için size yüz bin lira veririm Uğruna, yoluna: * Vatan için nice şehitler verdik ![]() * Bu eylemi tüm insanlık için yapıyoruz ![]() Hakkında: * Veliler bizim okul için ne söylüyorlar? * Eleştirmenler, filminiz için olumlu konuşuyor ![]() Aitlik, özgülük: Bu pastayı sizin için ayırdım ![]() Bahçeye oğlum için salıncak kurdum ![]() Oranla: O şapka senin için çok büyük ![]() Süre bildirir: Kitabı bir hafta için aldım ![]() Birkaç gün için İstanbul’a gideceğim ![]() İle (-la, -le ): Birliktelik, araç ,durum ve sebep ilgisi kurar ![]() Köye dolmuşla gidebilirsin ![]() Uçakla İzmir’e gitmişti (araç) Konsere arkadaşımla gittim ![]() Çocuk, yolda babasıyla yürüyordu ![]() Öfkeyle kalkan zararla oturur ![]() Gökyüzü, hasretle kucaklasın doğayı ![]() Sınav heyecanıyla kalemimi unuttum ![]() Kaza korkusuyla araba kullanamıyor ( sebep) Kadar: Benzerlik ve karşılaştırma ilgisi kurar ![]() Adana, cennet kadar güzel bir yerdir ![]() Siirt, bu yaz cehennem kadar sıcaktı ![]() Bir peri kadar güzel bir kızdı ![]() Sen de onun kadar çalışsaydın sınavı kazanırdın ![]() Babası kadar iyi şarkı söylüyor ![]() Yaklaşıklık, zaman açısından sınırlandırma, mesafe: Bin kadar asker cepheye gidiyordu ![]() Pazardan iki kilo kadar pirinç almış ![]() Bu ev akşama kadar temizlenecek ![]() Cumaya kadar ödevimi bitirmeliyim ![]() Yalancının mumu yatsıya kadar yanar ![]() Eve kadar yürümem gerekiyor ![]() Mesafe sınırı: Yapılacak dünya kadar işim var ![]() Avuç içi kadar bir evde yaşıyorlar ![]() Gibi anlamında kullanılabilir: Bu kitabı okuyunca Muğla’yı görmüş kadar oldum ![]() Karşı: Yön ve zaman ilgisi kurar ![]() ![]() ![]() Denize karşı bir ev yaptırmış ![]() Duvara karşı on adım yürü ![]() Sabaha karşı çok şiddetli yağmur yağdı ![]() Karşılık olarak , yönelik anlamı katar: Bu sözüne karşı ben ne diyebilirim ki şimdi ![]() Resme karşı ilgin ne zaman başladı?( -e yönelik) UYARI: Yalın halde kullanılırsa ya da bir ek alırsa edat olmaktan çıkar isimleşir ![]() ![]() Karşı evin penceresi açık kalmış ![]() Önce karşı sahaya çıktı ![]() Karşıya geçmeden önce sağına ve soluna bak ![]() Göre: Görüş, düşünce, uygun olma anlamları katar: Bilim adamlarına göre dünya yok oluyor ![]() Anneme göre bu yıl sınavı kesin kazanırmışım ![]() Bulunduğun ortama konuşacaksın ![]() Zevkime göre bir elbise arıyorum ![]() Karşılaştırma ilgisi kurar: Burası eski evimize göre daha büyük ![]() Yaşıtlarına göre çok hızlı koşuyorsun ![]() Üzere: Koşul ve amaç ilgisi kurar ![]() Akşama geri vermek üzere bu kitabı alabilirsin ![]() Konuşmak üzere kürsüye çıktı ![]() Yaklaşık olma, gibi şekilde… anlamları katar: Hemen eve dönelim, akşam olmak üzere ![]() ( yaklaşık) Zil çalmak üzere ![]() Her şey planlandığı üzere yapılacak ![]() Doğru: Yön ve zaman ilgisi kurar ![]() Eve doğru yürüyorum ![]() Akşama doğru misafir gelecek ![]() İsmi nitelerse sıfat, fiili nitelerse zarf öbeği oluşturur: Eğri oturup doğru konuşalım ![]() Bu zamanda doğru insanı bulmak zordur ![]() Tahtaya bir doğru çizdi ![]() Sanki: Benzetme, sitem ilgisi kurar ![]() Gökyüzü sanki yaramaz bir çocuk ![]() Sanki verdiğim her işi yapıyorsun ![]() Sanki selam verdin de almadık ![]() Diğer edatlar: İşten sonra bize uğrayacak ![]() Bu işi ancak sen yaparsın ![]() Yalnız senin gezdiğin bahçede açmaz çiçek ![]() Sabahtan beri dışarıyı izliyor ![]() Bu mutlu olaya sadece yıldızlar şahittir ![]() |
![]() |
![]() |
|