İstiare (Eğretileme) |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
İstiare (Eğretileme)Temel öğelerden (benzeyen, kendisine benzetilen) sadece biri söylenerek yapılan benzetmeye istiare denir ![]() İstiare, bir sözün benzetme amacıyla, başka bir söz yerine kullanılması olarak da tanımlanabilir ![]() "Yuvayı yapan dişi kuştur "Bir atasözü olan bu cümlede,"kadın", "dişi kuş"a benzetilmiş, ancak benzeyen (kadın) kullanılmamıştır Bu bir istiaredir![]() İstiareler ikiye ayrılır: Açık İstiare: Sadece kendisine benzetilen kullanılır ![]() Kapalı İstiare: Sadece benzeyen kullanılır ![]() ÖRN "Şakaklarıma kar mı yağdı, ne var?"Şakaklardaki beyazlık kar'a benzetilmiş Ancak benzeyen kullanılmamış![]() Bu, açık istiare örneğidir ÖRN "Çatma kurban olayın çehreni ey nazlı hilâl!"Şair, bayrağı kaşlarını çatmış bir insana benzetiyor; ancak "insan" (kendisine benzetilen) dizede açıkça geçmiyor Sadece benzeyenöğesi kullanılmış Bu,kapalı istiare örneğidir![]() NOT: Kapalı istiarelerde yalnız Benzeyenin (özellikte zayıf olanın) kullanıldığını biliyoruz Bu tür benzetmelerde Kendisine Benzetileninözelliklerinden (benzerlik yönünden) bazıları da ipucu olarak kullanılır ![]() ÖRN "Çocuklar okula doğru adeta uçuyorlardı "Çocuklar "kuş"a benzetilmiş,"kuş" değil uçmak eylemi kullanılmıştır ![]() ÖRN "Gözlerinden uyku akıyordu ""Uyku" akıcı bir maddeye (mesela suya) benzetilmiştir "Akıyordu"eylemi ipucu olarak kullanılmıştır ![]() NOT:Teşhis (Kişileştirme),insan olmayan varlıklara insan niteliği kazandırma,insana ait özellikleri o varlıklara mal etme,insandan diğer varlıklara aktarmadır Her teşhiste,bir kapalı istiare vardır;çünkü bu tür benzetmelerde Kendisine Benzetilen bir insandır ve söylenmemiştir ![]() Her Kapalı İstiarede ise Teşhis yoktur ![]() ÖRN "Boynu bükük buğdaylar,yağmur özlemiyle gökleri gözlüyorlardı " Burada TEŞHİS ve KAPALI İSTİARE vardır "Buğdaylar" insana benzetilmiş;"özlem çekmek","gözlemek" gibi özellikleri buğdaya mal edilmiştir ![]() ÖRNEKLER * "Derinden derine ırmaklar ağlar / Uzaktan uzağa çoban çeşmesi "B: Irmaklar ve çoban çeşmesi KB: İnsan(?) BY: ağlamak(ipucu) TÜR: Kapalı İstiare * "Gece akıp gitti / Çevirin gündüzün sayfalarını "B: gece KB: akıp giden bir madde, su (?) BY: akmak(ipucu) TÜR : Kapalı İstiare * "Gülüm beni terk edecek / Hasretiyle öldürecek "B: sevgili (?) KB: gül TÜR : Açık İstiare * "Nice dolaşık yolları çözdüm bıraktım "B: yollar KB: ip, ip yumağı (?) BY: dolaşık, çözmek (ipucu) TÜR: Kapalı İstiare * "Gönül her çiçekten bal almak ister / Kırıldı kanadı uçamaz oldu "B: gönül KB: arı (?) BY: çiçek,bal almak ve kanadı kırılmak(ipucu) TÜR: Kapalı İstiare Aşağıdaki örnekleri inceleyiniz 1 "Eğilmiş arza,kanar,muttasıl kanar güller "B: KB: TÜR: 2 "Vurulup tertemiz alnından uzanmış yatıyorBir hilâl uğruna ya Rab ne güneşler batıyor "B: KB: TÜR: 3 "Bir med günü gökyüzü kurşunla örtülü "B: KB: TÜR: 4 "İki kapılı bir handa / Gidiyorum gündüz gece "B: KB: TÜR: 5 "Can kafeste durmaz uçar / Dünya bir han konan göçer "B: KB: TÜR: B: KB: TÜR: B: KB: TÜR: 6 "Yüce dağların başında salkım salkım olan bulut "B: KB: TÜR: 7 O kızıl zafer kartalının / Çankaya'da kurulmuş yuvası "B: KB: TÜR: 8 "Güneş, denizin mavi sularında saçını yıkıyordu "B: KB: TÜR: 9 Kurban olam kurban olam / Beşikte yatan kuzuya "B: KB: TÜR: 10 "Yeşil kurbağalar öter göllerde / Kırıldı kanadım kaldım çöllerde "B: KB: TÜR: 11 "Yürüyordum, ağlıyordu ırmaklar "B: KB: TÜR: 12 "Havada bir dost eli okşuyor elimizi "B: KB: TÜR: 13 "Yüce dağ başında siyah tül vardır "B: KB: TÜR: 14 "Sabahtan uğradım ben bir fidana "B: KB: TÜR: 15 "Mor menekşe boyun eğmiş / Yapracığı suya deşmiş "B: KB: TÜR: 16 "Tekerlekler yollara bir şeyler anlatıyor "B: KB: TÜR: 17 "Birçok seneler geçti dönen yok seferinden "B: KB: TÜR: 18 "Semânın kandilleri yanmıştı "B: KB: TÜR: 19 "Durur tekbir alır dağlar / Döner dağlarda kartallar "B: KB: TÜR: 20 "Vatan ufkundaki en güzel çeyizEn şanlı süs,baktım yarıya çekildi "B: KB: TÜR: 21 "Uzak dağlarda kaybolmuş bir bulut/Rüzgârın bir unutkanlığıdır "B: KB: TÜR: 22 "Yedi tepeli şehirde bıraktım gonca gülümü "B: KB: TÜR: 23 "Saçlarıma yıldız düşmüş koparma anne![]() "B: KB: TÜR: 24 "Görünmez kanatlarıyla hatıralar / Camlara çarpıp duruyor " B: KB: TÜR: 25 "Başımdan bir kova sevda döküldü,Islanmadım,üşümedim,yandım oy!" B: KB: TÜR: 26 "Gökyüzü sarsılıp köpürüyor,camlara saldırıyor "B: KB: TÜR: 27 "Varsın bahçelerde rüzgâr gezinsin " B: KB: TÜR: 28 "Ufuklar merhametsiz,rüzgârlar hoyratYok artık can verdi aydınlık mevsimler " B: KB: TÜR: 29 "Dağlara yaslanıp yatan güneşi/Yaralı, hastadır, yorgundur sandım "B: KB: TÜR: 30 "Bir ateş düştü canıma / Yanarım kimseler bilmez "B: KB: TÜR: |
|
|
|