![]() |
İstiare (Eğretileme) |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İstiare (Eğretileme)Temel öğelerden (benzeyen, kendisine benzetilen) sadece biri söylenerek yapılan benzetmeye istiare denir ![]() İstiare, bir sözün benzetme amacıyla, başka bir söz yerine kullanılması olarak da tanımlanabilir ![]() "Yuvayı yapan dişi kuştur ![]() Bir atasözü olan bu cümlede,"kadın", "dişi kuş"a benzetilmiş, ancak benzeyen (kadın) kullanılmamıştır ![]() ![]() İstiareler ikiye ayrılır: Açık İstiare: Sadece kendisine benzetilen kullanılır ![]() Kapalı İstiare: Sadece benzeyen kullanılır ![]() ÖRN ![]() Şakaklardaki beyazlık kar'a benzetilmiş ![]() ![]() Bu, açık istiare örneğidir ![]() ÖRN ![]() Şair, bayrağı kaşlarını çatmış bir insana benzetiyor; ancak "insan" (kendisine benzetilen) dizede açıkça geçmiyor ![]() öğesi kullanılmış ![]() ![]() NOT: Kapalı istiarelerde yalnız Benzeyenin (özellikte zayıf olanın) kullanıldığını biliyoruz ![]() özelliklerinden (benzerlik yönünden) bazıları da ipucu olarak kullanılır ![]() ÖRN ![]() ![]() Çocuklar "kuş"a benzetilmiş,"kuş" değil uçmak eylemi kullanılmıştır ![]() ÖRN ![]() ![]() "Uyku" akıcı bir maddeye (mesela suya) benzetilmiştir ![]() eylemi ipucu olarak kullanılmıştır ![]() NOT:Teşhis (Kişileştirme),insan olmayan varlıklara insan niteliği kazandırma,insana ait özellikleri o varlıklara mal etme,insandan diğer varlıklara aktarmadır ![]() Her teşhiste,bir kapalı istiare vardır;çünkü bu tür benzetmelerde Kendisine Benzetilen bir insandır ve söylenmemiştir ![]() Her Kapalı İstiarede ise Teşhis yoktur ![]() ÖRN ![]() ![]() Burada TEŞHİS ve KAPALI İSTİARE vardır ![]() "özlem çekmek","gözlemek" gibi özellikleri buğdaya mal edilmiştir ![]() ÖRNEKLER * "Derinden derine ırmaklar ağlar / Uzaktan uzağa çoban çeşmesi ![]() B: Irmaklar ve çoban çeşmesi KB: İnsan(?) BY: ağlamak(ipucu) TÜR: Kapalı İstiare * "Gece akıp gitti / Çevirin gündüzün sayfalarını ![]() B: gece KB: akıp giden bir madde, su (?) BY: akmak(ipucu) TÜR : Kapalı İstiare * "Gülüm beni terk edecek / Hasretiyle öldürecek ![]() B: sevgili (?) KB: gül TÜR : Açık İstiare * "Nice dolaşık yolları çözdüm bıraktım ![]() B: yollar KB: ip, ip yumağı (?) BY: dolaşık, çözmek (ipucu) TÜR: Kapalı İstiare * "Gönül her çiçekten bal almak ister / Kırıldı kanadı ![]() ![]() B: gönül KB: arı (?) BY: çiçek,bal almak ve kanadı kırılmak(ipucu) TÜR: Kapalı İstiare Aşağıdaki örnekleri inceleyiniz ![]() 1 ![]() ![]() B: KB: TÜR: 2 ![]() Bir hilâl uğruna ya Rab ne güneşler batıyor ![]() B: KB: TÜR: 3 ![]() ![]() B: KB: TÜR: 4 ![]() ![]() B: KB: TÜR: 5 ![]() ![]() B: KB: TÜR: B: KB: TÜR: B: KB: TÜR: 6 ![]() ![]() B: KB: TÜR: 7 ![]() ![]() B: KB: TÜR: 8 ![]() ![]() B: KB: TÜR: 9 ![]() ![]() B: KB: TÜR: 10 ![]() ![]() B: KB: TÜR: 11 ![]() ![]() B: KB: TÜR: 12 ![]() ![]() B: KB: TÜR: 13 ![]() ![]() B: KB: TÜR: 14 ![]() ![]() B: KB: TÜR: 15 ![]() ![]() B: KB: TÜR: 16 ![]() ![]() B: KB: TÜR: 17 ![]() ![]() B: KB: TÜR: 18 ![]() ![]() B: KB: TÜR: 19 ![]() ![]() B: KB: TÜR: 20 ![]() En şanlı süs,baktım yarıya çekildi ![]() B: KB: TÜR: 21 ![]() ![]() B: KB: TÜR: 22 ![]() ![]() B: KB: TÜR: 23 ![]() ![]() "B: KB: TÜR: 24 ![]() ![]() B: KB: TÜR: 25 ![]() Islanmadım,üşümedim,yandım oy!" B: KB: TÜR: 26 ![]() ![]() B: KB: TÜR: 27 ![]() ![]() B: KB: TÜR: 28 ![]() Yok artık can verdi aydınlık mevsimler ![]() B: KB: TÜR: 29 ![]() ![]() B: KB: TÜR: 30 ![]() ![]() B: KB: TÜR: |
![]() |
![]() |
|