|
|
Konu Araçları |
değiştirilmiş, gdo, genetiği, için, sağlık, tehdittir, ürünler |
Gdo Lu ( Genetiği Değiştirilmiş ) Ürünler Sağlık İçin Tehdittir |
10-10-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Gdo Lu ( Genetiği Değiştirilmiş ) Ürünler Sağlık İçin TehdittirGenetiği değiştirilmiş gıdalar sağlığımızı tehdit ediyor Genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO), tarım, tıp, gıda gibi birçok alanda kullanılmaktadır GDO’lu ürünlerin başında mısır, patates, soya, buğday, pamuk, domates, pirinç ve bazı balık türleri gelmektedir GDO’lu ürünlerin alerjiye sebep olduğu, besin değerlerinde bozulmalar görüldüğü, potansiyel bir toksisiteye sahip oldukları, toprak ve su kirliliğine yol açtıkları, bitkilerin yaşadıkları çevredeki floranın bozulmasına, doğal türlerde genetik çeşitlilik kaybına, ekosistemdeki tür dağılımının ve dengesinin bozularak genetik kaynakları oluşturan yabani türlerin yok olmasına yol açabildiği anlaşılmıştır Bugün GDO’lu tohumlarla ekimin yaygın yapılması, yasası ve yönetmeliği çıkmış olan “Organik Tarımı” da tehdit etmektedir Türkiye’de şu anda organik tarımı destekleme kanun ve yönetmeliği varken, halen biyogüvenlik kanunu yoktur Bu sebeple GDO tespiti yapılamıyor! Bu durumda, tohumun, toprağın, suyun temiz tutulabilmesi, GDO’lu yaygın ekimden dolayı risk altındadır Bu şartlarda, gerçek manada organik tarımdan söz etmek ağırlığını kaybetmektedir Etkin bir biyogüvenlik kanunu ve biyogüvenik kurulu bu anlamda bizim de ilk önceliğimiz olmalıdır Kurullar Biyologlar, gıda mühendisleri, ziraat mühendislerinden oluşmalıdır Devletin etkin ve yaygın denetim ve izleme görevi birincildir Bu noktada halen ülkemizde bu testlerin yapılamaması büyük bir risk teşkil etmektedir Gerek tedarik zinciri, gerekse üretim süreçleri içinde düzenli ve yetkin bir (iç) denetim, atılması gereken ilk adım olarak görülmektedir Devletin denetleyici rolü ancak bilgili ve ahlaklı üreticiler, seçme hakkı olan ve hakkını arayan tüketiciler ve daha da önemlisi konuya hakim, yetkin araştırmacıların varlığında amacına ulaşır / Sezer Toprak (Biyologlar Birliği Gn Bşk Yrd) |
|