Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
inönü, karabekir

İnönü Ve Karabekir

Eski 10-09-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

İnönü Ve Karabekir

İnönü ve Karabekir

Başvekil İsmet İnönü'nün eski silah arkadaşlarından Kazım Karabekir Paşa'nın Erenköy'deki evini polis kuvveti ile bastırıp Paşa'nın "İstikIal Harbinin Esasları" isimli hatıralarını gasbettiğini
Bu hadise üzerine Cafer Tayyar Paşa ile dertleşen Kazım Karabekir'in teesürünü ifade ederek:
"Ah İsmet! Her türlü insanlık hissinden sıyrılacak kadar haris olacağına biraz ileriyi görmek hassasına sahip olsaydın ne olurdu?" dediğini(226)
Şapkanın Serencamı
Falih Rıfkı Atay'ın ifadeleri içinde: "Müslümanlar Hristiyanların iyisine 'makul kefere' kötüsüne 'gavur' beterine şapkalı gavur' "denildiği bir dönemde 25 Kasım 1925 tarihinde şapka inkilabının yapıldığını ve bu inkılaba karşı geldikleri için 57 kişinin idam edildiğini (227 /a)
İngiliz araştırmacı yazar Paneth'in "Turkey at the Gross roads "ın (Türkiye Yol Ayrımında) isimli kitabında o günler ile alakalı olarak:
"Avrupa şapka imalatçıları altın günler yaşadılar Gemiler dolusu fötr panama kasketne varsa İstanbul'a gönderildi İtalyan Borsalino kardeşlerin şapka yüklü gemisi İstanbul limanında idi zaten Şapkanın gündeme gelmesi ile birlikte geminin yükü alelacele gümrükten geçirildi Borsalino kardeşler bu işten büyük kar elde ettiler İstanbul'da erkeklerin kafalarında kağıt şapkalar hatta kadın şapkaları bile vardı" diye yazdığını
Şapka almakta zorluk çeken memurlara hükümetin taksitle borç para verdiğini ve bu ilk devrim hareketini yine devrimlerin savunucularından biri olan Halide Edip Adıvar'ın:
"Şapka kanunu devrimlerin en beyhude ve en sathisidir Bu kanuna sokaktaki adamın karşı çıkması onu yapanlardan daha batılı bir davranıştır" diye tepki gösterdiğini (227/b)

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com