Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
arşimet, cisme, dayanarak, incelenmesi, kaldırma, kuvvetinin, prensibine, sıvının, uyguladığı

Arşimet Prensibine Dayanarak Sıvının Cisme Uyguladığı Kaldırma Kuvvetinin İncelenmesi

Eski 10-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Arşimet Prensibine Dayanarak Sıvının Cisme Uyguladığı Kaldırma Kuvvetinin İncelenmesi

ARŞİMET PRENSİBİNE DAYANARAK SIVININ CİSME UYGULADIĞI KALDIRMA KUVVETİNİN İNCELENMESİ

DENEYİN AMACI: Sıvı içerisine batırılan bir cismin, batırılan kısım kadar sıvıyla yer değiştirmesini gözlemek
HAZIRLIK SORULARI:
1-Bir tahta parçasının su üzerinde batmadan durmasının nedeni nedir? Tartışınız
2-Bir cismin suya batan kısmının hacmi artarsa suyun cisme uyguladığı kaldırma kuvveti de artar mı? Nedenlerini tartışınız
KULLANILAN ARAÇ VE GEREÇLER:
1aliminyum dereceli kap
2tuz veya kum
3su dolu kova
4dinamometre
DENEY DÜZENEĞİ:

DENEYİN YAPILIŞI:
1-Alüminyum kabın içine bir miktar tuz veya kum koyunuz
2-Dinamometrede bu ağırlığı tartınız
3-Alüminyum kabı suya bırakınız ve üzerindeki değeri okuyunuz
DENEYİN SONUCU:
Deney sonucunda dinamometredeki alüminyum ağırlığıyla, suyun kaldırma kuvvetinin birbirine eşit olduğu görülür
Bir sıvıya batan cisim, taşırdığı sıvının ağırlığı kadar bir kuvvetle yukarı doğru itilir Bu kurala “Arşimet Kanunu” denir
TEORİK BİLGİ:
Sıvı içerisine batırılan bir cisim, batırılan kısım kadar sıvıyla yer değiştirir Yerini değiştiren sıvının ağırlığına eşit bir kuvvetle aşağıdan yukarıya doğru kaldırılır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com