|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
gıda, kurutucusüttozu, mıh, püskürtmeli, üretimi |
![]() |
Püskürtmeli Kurutucu-Süttozu Üretimi [Gıda Müh.] |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Püskürtmeli Kurutucu-Süttozu Üretimi [Gıda Müh.]Gıdaların kurutulması, gıda maddesinin içerdiği suyun bir kısmının uzaklaştırılması işlemidir ![]() ![]() ![]() Yapılan deney sonucunda işlem tüm veriminin %41 ![]() ![]() ![]() Giriş ve literatür: Laboratuar ortamında gerçekleştirilen bu deneyin amacı viskozitesi ve su oranları yüksek sıvı gıdaların kurutulmasıdır ![]() ![]() Püskürterek kurutmada ilke, kurutulacak ürünün atomize edilmesiyle son derece geniş bir yüzey kazandırılması ve böylece sıcak hava içinde hızlı bir kuruma sağlanmasıdır ![]() ![]() Bir püskürtmeli kurutma cihazının en önemli kısmı atomizerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Damlacıkla sıcak havanın kurutma hücresine giriş şekline ve bunların hareket yönünün birbirlerine göre durumlarına bağlı olarak çeşitli tipte püskürtmeli kurutma cihazları vardır ![]() ![]() Ters akımlı püskürtmeli kurutucuda, oldukça yüksek sıcaklıklarda olan giriş havası, kurutulmuş veya oldukça kuru ürünle temas eder ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gıda sanayiinde, farklı tipte püskürtmeli kurutucular ile çok çeşitli ürünler elde edilmektedir ![]() ![]() Süttozu üretim akış şeması ise aşağıda gösterilmistir3) • Süt standardizasyonu • Önısıtma (93 C / 3dk) • Buharlaştırma (%42-48) • Isıtma (63-74 C) • Homojenizasyon (20Mpa) • Isıtma (72 C) • Püskürtmeli Kurutucu (180 - 200 C) • Akışkan yataklı kurutucu (100 C) • Lesitinasyon (50 C) • Depolama • Paketleme Materyal: Bu deneyde; • Lab-Plant SD-40 laboratuvar tipi püskürtmeli kurutucu • Süt tozu • Beher • Termometre • Hassas terazi kullanılmıştır ![]() Metot: • Püskürtme hattı kurulmuştur ![]() • Püskürtme hattı ana bölmenin üst kısmına yerleştirilmiştir ![]() • Ana hat açılmıştır ![]() • On/Off düğmesi On pozisyonuna getirilmiştir ![]() • Giriş ve çıkış kontrolör/indikatörünün yaklaşık ortam sıcaklığına ayarlanması sağlanmıştır ![]() • Giriş sıcaklığı ayarlanmıştır ![]() • Üfleyici açılmış, hava akış kontrolü maksimuma getirilmiştir ![]() • Kompresör açılmıştır ![]() • Besleme tüpü saf suyun içine daldırılmış, pompa çalıştırılmıştır ![]() • Örnek madde püskürtme hattına ulaştığı zaman kurutma işlemi başlamıştır ![]() • Kuru tozun toplama kabına siklondan spiral hareketlerle toplandığı görülmüştür ![]() • Sıvı örnek içinde katı süspansiyonu olmaması için manyetik karıştırıcı ile sürekli karıştırılmıştır ![]() Sonuçlar: Tgiren: Tkuru=100 0C; Tyaş=33 0C H=0 ![]() Tçıkan: Tkuru=68 0C; Tyaş=34 0C H=0 ![]() Süt giriş sıcaklığı: 18 0C 18 derecedeki su yoğunluğu:998,54kg/m3 Proses sonunda elde edilen süt tozu miktarı: 7,79gr (%3 nem içeriğinde) Sütün kuru madde miktarı: 11 ![]() ![]() Süt tozu yoğunluğu: 550kg/m3 Tüm verim: (100-68)/(100-22)*100=%41 ![]() Buharlaştırma verimi: (100 - 68)/(100-33)*100= %47,76 Operasyon verimi: (7,79*0,97)/28,775*100=% 26,26 Vsüt=Vsüt tozu+Vsu 0,000250=(0,028775/550)+Vsu è Vsu=0,00019768m3 msu=(0,00019768)*(998,54)=0,1974kg msüt=msüt tozu+msu msüt=(0,028775)+(0,1974)=0,2262kg Su dengesi : msu=Wbuharlaşan+(msüttozu*0,03) Wbuharlaşan=0,1974-(0,028775*0,03)=0,1965kgsu Enerji dengesi : A*h1+(msüt*hsüt)=A*h2+(msüttozu*hsüttozu)+q 1kg kuru hava, (0,02 – 0,0045 )=0,0155 kgsu buharlaştırırsa, 0,1965kg suyu; A=0,1965*1/0,0155=12,68kg kuru hava buharlaştırır ![]() h=(1,005+1,88H)*(Tk–To)+2501,4H h1=(1,005+1,88H1)*(Tkuru-giriş–To)+2501,4H1 h1=(1,005+1,88*0,0045)*(100-0)+2501,4*0,0045 h1=112,60kj/kgkh h2=(1,005+1,88H2)*(Tkuru-çıkış–To)+2501,4H2 h2=(1,005+1,88*0,02)*(68-0)+2501,4*0,02 h2=120,92kj/kgkh hsüt=Cpsüt*(Tsüt–To)+W *Cpsu*(Tsüt-To) Cpsüt=3,831kj/kgC Cpsu=4,187kj/kgC hsüt=3,381*(18-0)+W *4,187*(18-0) hsüt=136,79kj/kg hsüttozu=Cpsüt tozu*(Tsüt-To)*0,97+Cpsu*(Tsüt-To)*0,03 hsüttozu=3 ![]() ![]() hsüttozu=115,78kj/kg q=A*h1+(msüt*hsüt)-A*h2-(msüttozu*hsüttozu) q=12,68*112,60+0,2262*136,78-12,68*120,92-0,0028775*115 ![]() q= -74,89kj(enerji kaybı) qgiren=12,68*112,60+0,2262*136,78=1458,71kj Kayıp enerjiè%qkayıp=(74,89/1458,7)*100= %5,13 |
![]() |
![]() |
|