|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
bitkisinin, domates, teknikleri, yetiştirilme |
![]() |
Domates Bitkisinin Yetiştirilme Teknikleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Domates Bitkisinin Yetiştirilme TeknikleriDOMATES BİTKİSİNİN YETİŞTİRİLME TEKNİKLERİ 1 ![]() Domates Peru civarında çıkarak muhtelif memleketlerde ve yaklaşık 1900 yıllarında Adana’da yetiştirilmeye başlanmıştır ![]() Ucuz ve bol vitamin kaynağı olan domates besleyici ve lezzetli özelliğinden dolayı dünyanın birçok ülkesinde en çok üretilen sebzelerdendir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() Bölgemiz için en uygun çeşitlerden pearson ve Sc 2121 domates çeşitlerinin yetiştirilmesi önerilebilir ![]() ![]() ![]() ![]() Pearson: Yuvarlağa yakın oldukça düzgün şekilli kırmızı renkli eti dolgun, çok lezzetli, şartlara kolaylıkla adapte olabilen çeşittir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sc ![]() ![]() ![]() 3 ![]() 3 ![]() ![]() Domates ılık ve sıcak iklim meyvesidir ![]() ![]() ![]() ![]() Domateslerde normal bir gelişmenin meydana gelebilmesi için, sıcaklığın en az 16-19 ° C’lerde olması denemelerden anlaşılmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() Domatesin toprak isteği; kumludan killiye kadar her tür toprakta yetişebilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 4 ![]() 4 ![]() ![]() Kışlık sebzelerden sonra domates ekilebilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Salkım Domates 4 ![]() ![]() Domates bitkisi derin köklü bir bitki olduğu için, toprağın derin sürülerek, dikkatle hazırlanması gerekir ![]() Sonbaharda pullukla derince sürülen tarla ilkbaharda ve uygun tavda yine pullukla sürülür ![]() ![]() ![]() Domates yetiştiriciliğinde sıra arası ve sıra üzeri mesafesi çeşidin yer ve sırık olmasına göre değişmektedir ![]() 4 ![]() ![]() Ekim yapılırken metrekareye 5-6 gr tohum gelecek şekilde sıravari veya serpme olarak yapılır ![]() ![]() ![]() Yer domatesi için sıra arası 140-150 cm sıra üzeri 40-50 cm sırık domateslerde ise sıra arası 75-80 cm, sıra üzeri 40-50 cm olacak şekilde dikim yerleri hazırlanmalıdır ![]() Tohumlar çimlenip 5-6 yapraklı olduktan sonra hazırlanan karıklara 40 cm aralıkla fide çukurlarına son donların kalktığı Nisan ayının ikinci haftasında bu çukurlara fideler dikilir ![]() ![]() ![]() ![]() 4 ![]() ![]() Uzunca bir vejetasyon süresi isteyen ve uygun şartlarda üzerinde sayı ve ağırlık itibarı ile bol mahsul bulunan domatesler yetiştirildikleri toprağın besin maddelerince zengin olmasını isterler ![]() ![]() Bölgemizde Şubat ayı içinde önce dekara 2-3 ton iyi yanmış çiftlik gübresi, fosforlu gübre triple süperfosfat formunda ve dönüme 22 kg olarak verilmelidir ![]() ![]() ![]() 4 ![]() ![]() Kültür bitkileri arasında bilhassa meyveleri yenen sebzelerde sulama, tohumların çimlenme devresi, gelişme devresi ve nihayet mahsul devresi olmak üzere başlıca üç esas devrede önemli rol oynar ![]() Domates Domates yetiştiriciliğinde bitkiler üzerinde ilk meyveler görülünceye kadar mümkün mertebe sulamadan kaçınılır ![]() ![]() ![]() ![]() Sulama yapılırken mümkün mertebe suyun bitkinin yapraklarına değmemesine özen gösterilmeli yoksa yapraklar çamurlanır ve hastalığa yakalanması kolaylaşır ![]() Bölgemizde domatesin su ihtiyacı genel olarak şöyle bir dağılım gösterir; * Mayıs ayında 10 gün arayla 3 su * Haziran ayında 7 gün arayla 4 su * Temmuz ayında 6 gün arayla 5 su * Ağustos ayında 7 gün arayla 4 su * Eylül ayında 15 gün arayla 2 su olmak üzere toplam 18 su verilmelidir ![]() 4 ![]() ![]() Fideler esas yerlerinde gelişmeye başladığı andan itibaren yaklaşık 2 hafta sonra birinci çapa yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() Ayrıca sulamada su yolu üzerine düşen dallar masura üzerine alınır ve boğaz doldurma işlemi yapılır ![]() 5 ![]() 5 ![]() ![]() Domates hastalıklarını etmenlerine göre fizyolojik ve virüs gibi patojenlerin sebep olduğu patojenik hastalıklar olmak üzere iki gruba ayırabiliriz ![]() Koruklu Araştırma İstasyonunda Domates Yetiştiriciliği Fizyolojik etmenlerin sebep olduğu arazlar: * Güneş yanığı, çiçek dökülmeleri, meyvelerde çatlama, çiçek burnu çürüklüğü, su ve toprakla temas eden meyvelerde diğer patojenlerle beraber çürümelerdir ![]() * Bunlar daha çok; çevre şartlarından, fazla sulamadan ve beslenme bozukluğundan ileri gelmektedir ![]() ![]() Solgunluk Bitkide toprak üstü aksamının turgor durumunu kaybetmesi sonucunda solması dal ve yaprakların toprağa doğru sarkması şeklinde kendini gösterebilir ![]() Bunun için; sertifikalı temiz tohum kullanmak tohumları ilaçladıktan sonra ekmek, konukçu olan bitkiyi en az iki sene münavebeli yetiştirmek bir mücadele metodudur ![]() Erken Yanıklık Yaşlı yapraklar üzerinde 6-12 mm irilikte ölü lekeler oluşur ![]() ![]() Yapraklar üzerinde küçük soluk yeşil ya da sarımsı lekeler belli eder ve yayılarak siyahlaşır ![]() ![]() Bunlar için etkili madde zıneb maneb olan ilaçlar kullanılmalıdır ![]() 5 ![]() ![]() Dana Burnu Fidelerin kök boğazı kısımlarından kemirerek kurumalarına neden olur ![]() ![]() Kırmızı Örümcek Yaprakların öz suyunu emerek bitkilerin gelişmesine yaprakların sararıp, kuruyup, dökülmesine sebep olur ![]() Yaprak bitleri, Bozkurtlar, kök ur nematodu domates için birer zararlıdır ![]() ![]() ![]() 6 ![]() Domates sabahları veya akşam üzeri toplanır ![]() ![]() Mahallinde değerlendirilecek veya yakın pazarlara gönderilecek domatesler büyük bir çoğunlukla ya tam olum devresinde veya buna çok yakın bir devrede toplanır ![]() Buna karşılık uzak pazarlara gönderilecek domatesler yolda geçecek süre ve olgun domateslerin ambalaj kapları içerisinde, sarsıntı veya tazyik neticesinde çatlamaları ve ezilmeleri düşünülerek, kırmızı, pembe hallerinde toplanır ![]() Meyvelerin koparılması gelişigüzel yapılmamalıdır ![]() ![]() ![]() 7 ![]() Verim Açıkta domates üretiminden 3600-4000 kg/da ürün alınmaktadır ![]() Maliyet Bir dekar domates üretimi için 206 ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|