|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
bağlı, bakanlığına, eğitim, milli, okul, pansiyonları, yönetmeliği |
![]() |
Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Pansiyonları Yönetmeliği |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Pansiyonları YönetmeliğiBakanlar Kurulu Karar Tarihi - No: 15/08/1983 - 83/6950 Dayandığı Kanun Tarihi - No: 11/08/1982 - 2698 Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi - No: 30/10/1983 - 18206 BİRİNCİ BÖLÜM : GENEL HÜKÜMLER Madde 1 - Bu Yönetmeliğin amacı Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmi okullarda yatılı okuma imkanı sağlamak üzere, parasız yatılı okumaya hak kazanan öğrencilerle, paralı yatılı okumak isteyen öğrenciler için açılan pansiyonların yönetimine ilişkin esasları düzenlemektir ![]() Madde 2 - Bu Yönetmelik Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmi okullarda açılan pansiyonların yönetimine, görevlilerin görev, yetki ve sorumluluklarına, pansiyonlarda ücretli ve ücretsiz yemek yeme esaslarına ve paralı yatılı öğrenci taksitlerinin alınmasına ilişkin temel konuları kapsar ![]() Madde 3 - Bu Yönetmelikte geçen; "Okul" Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı ilköğretim ve ortaöğretim kurumları; "Pansiyon" İlköğretim ve ortaögretim kurumlarında parasız ve paralı yatılı okuyan öğrencilerin barınma, yatma ve beslenme ihtiyaçlarının karşılandığı yeri; "Belletici" İlköğretim ve ortaöğretim kurumlarında okuyan parasız ve paralı yatılı öğrencilerin, ders saatleri dışında pansiyonlarda eğitim ve gözetimi ile bu Yönetmelikte belirtilen diğer idari hususları yürütmekle görevli kişileri; ifade eder ![]() Madde 4 - Bu Yönetmelik 11/08/1982 tarih ve 2698 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Okul Pansiyonları Kanununun 16 ![]() ![]() Madde 5 - Milli Eğitim Bakanlığı parasız ve paralı yatılı okutulacak öğrenciler için pansiyon açabilir ![]() Pansiyonların açılmasında ve pansiyon ücretlerinin tesbitinde, bulundukları bölgenin gelişmişliği, ulaşım ve benzeri imkanları dikkate alınır ![]() ![]() Pansiyonlarda, parasız ve paralı yatılı öğrenciler ile bu Yönetmelik kapsamına giren görevliler ve Milli Eğitim Bakanlığınca izin verilenler dışında hiç kimse barındırılamaz ![]() Parasız yatılı öğrencilere ayrılan kontenjanlara, paralı yatılı öğrenci alınamaz ![]() Madde 6 - Paralı yatılı okumak isteyen öğrencilerin sayısı pansiyona ait kontenjanı aştığı takdirde bu öğrencilerin kabullerinde aşağıdaki sıraya uyulur: a ![]() b ![]() c ![]() d ![]() ![]() Madde 7 - Okulların paralı yatılı öğrenci kontenjanı her öğretim yılından önce Milli Eğitim Bakanlığınca tesbit olunur ![]() ![]() ![]() İKİNCİ BÖLÜM : YÖNETİM Madde 8 - Pansiyonun bağlı bulunduğu okul müdürü, kanun, tüzük, yönetmelik ve emirler çerçevesinde pansiyonun yönetim, eğitim ve diğer hizmetlerini yürütmekten sorumludur ![]() ![]() Madde 9 - Müdür yardımcısı pansiyonla ilgili hizmetlerin yürütülmesinden müdüre karşı sorumludur ![]() a ![]() b ![]() c ![]() d ![]() e ![]() f ![]() g ![]() h ![]() ı ![]() ![]() Madde 10 - (Değişik fıkra: 18/06/2001 - 2001/2680 S ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Değişik fıkra: 18/06/2001 - 2001/2680 S ![]() ![]() ![]() ![]() 1- Özel eğitim okullarında 25 öğrenciye kadar 1, 25-50 öğrenciye kadar 2, 50 ve daha fazla öğrenci için 3, 2- Diğer okullarda 50 öğrenciye kadar 1, 50-100 öğrenciye kadar 2, 100 ve daha fazla öğrenci için 3, belletici görevlendirilmesi esastır ![]() (Değişik fıkra: 18/06/2001 - 2001/2680 S ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Belleticilerin nöbetçi olduğu günlerdeki başlıca görevleri şunlardır: a ![]() b ![]() c ![]() d ![]() e ![]() f ![]() g ![]() h ![]() i ![]() j ![]() k ![]() l ![]() m ![]() n ![]() ![]() Madde 11 - Sayman mutemedi, pansiyonla ilgili işlerin yürütülmesinden müdür yardımcısına, üzerindeki hesaplar bakımından da bağlı bulunduğu saymana karşı sorumludur ![]() Sayman mutemedinin başlıca görevleri şunlardır: a ![]() b ![]() c ![]() d ![]() e ![]() ![]() f ![]() ![]() Madde 12 - Ambar memuru pansiyonla ilgili işlerin yürütülmesinden müdür yardımcısına karşı sorumludur ![]() Ambar memurunun başlıca görevleri şunlardır: a ![]() b ![]() c ![]() d ![]() e ![]() f ![]() ![]() Madde 13 - Aşçı, çalışmalarında diyet uzmanına, diyet uzmanı yoksa müdür yardımcısına karşı sorumludur ![]() Aşçının başlıca görevleri şunlardır: a ![]() ![]() b ![]() c ![]() ![]() Madde 14 - Aşçı yardımcısının başlıca görevleri şunlardır: a ![]() b ![]() ![]() Madde 15 - Pansiyonda görevlendirilen diğer yardımcı hizmetler sınıfı personelinin başlıca görevleri şunlardır: a ![]() b ![]() c ![]() d ![]() e ![]() f ![]() g ![]() ![]() Madde 16 - Muayene ve Teslim Alma Komisyonu: Muayene ve Teslim Alma Komisyonu, pansiyonda görevli müdür yardımcısının başkanlığı altında öğretmenler kurulunca bir yıl için seçilen pansiyonda görevli olan iki belletici ve işle ilgili ambar memurundan kurulur ![]() ![]() Bu komisyon aynı zamanda "Ayniyat Talimatnamesi" hükümlerine göre her yıl sonunda demirbaş eşya ile kullanılmaya yarayan eşya ve gereçlerin sayımı ve denetlenmesi ile ilgili ödevleri yapar ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Pansiyonları Yönetmeliği |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Pansiyonları YönetmeliğiÜÇÜNCÜ BÖLÜM : MALİ HÜKÜMLER Madde 17 - Pansiyonların bütçeleri, Mali yıl itibariyle düzenlenir ve Milli Eğitim Bakanlığınca onaylanır ![]() Madde 18 - Pansiyonların her türlü alım - satım, onarım işlemleri 08/09/1983 tarih ve 2886 sayılı Devlet ihale Kanunu hükümlerine göre yürütülür ![]() Madde 19 - Okul Müdürü, pansiyonlarda görevli müdür yardımcısı, belleticiler, memur ve hizmetliler ile nöbetçi oldukları günlerde öğretmenler pansiyon tabelasına dahil edilerek ücretsiz yemek yerler ![]() Madde 20 - Pansiyonların bağlı bulundukları okulların öğretmenleri, memurları ve hizmetlileri ile gündüzlü öğrencileri her gün için tabela gereğince kişi başına düşen günlük ücretin %55'ini ödemek şartıyla pansiyon tabelasına dahil olarak öğle yemeği yiyebilirler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bakanlık müfettişleri ve Bakanlıkça görevlendirilenler ile başka okullardan gelen öğretmen ve öğrenci grupları, ücretin tamamını ödemek kaydıyla, pansiyonda yemek yiyebilirler ![]() Madde 21 - Paralı yatılı öğrencilerden her yıl Bütçe Kanunu ile tesbit edilen ücret alınır ![]() ![]() Madde 22 - Paralı yatılı öğrencilerden ücretler ilk taksit öğrencinin pansiyona kayıt olduğu gün, ikinci üçüncü ve dördüncü taksitler ise Kasım, Ocak ve Mart aylarının ilk on günü içinde olmak üzere dört taksitte alınır ![]() ![]() Eğitim yılı devamınca paralı öğrenci alınabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Madde 23 - Paralı yatılı öğrencilerin ücretleri ile diğer personel ve gündüzlü öğrencilerin yemek paraları, makbuz karşılığı, sayman mutemetlerince alınarak en geç 48 saat içinde saymanlığa yatırılır ![]() ![]() Madde 24 - Saymanlıklar, veznelerine yatırılan pansiyon ve yemek ücretlerinin % 88'ini pansiyonun bütçesinde gösterilen her türlü giderlerine harcamak, % 12'sini de Maliye Bakanlığınca belirlenen saymanlığa göndermek üzere hesaplarına alırlar ![]() Maliye Bakanlığının belirleyeceği saymanlıkta toplanan % 12'ler Milli Eğitim Bakanlığının uygun göreceği pansiyonların her türlü giderlerini karşılamak üzere gönderilir ![]() ![]() Madde 25 - Saymanlıklar, her mali yıl, o yıl içindeki tahsil ettikleri pansiyon paralarının miktarını, bu paralardan yapılan harcamaları ve geri kalan miktarı gösteren bir hesap özeti düzenliyerek Milli Eğitim Bakanlığına gönderirler ![]() ![]() Madde 26 - Birden fazla kardeşlerin ikincisinin pansiyon ücretinden % 15 diğerlerinin ücretinden % 20 indirim yapılır ![]() ![]() ![]() Pansiyonlarda indirime tabi çocuğu bulunan bu memurlardan vefat edenlerle emekli olanların çocukları bulundukları ilköğretim veya ortaöğretim kurumlarını tamamlayıncaya kadar indirimden faydalanırlar ![]() 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununa göre mahrumiyet yerlerinde çalışan Devlet Memurları, görev yerlerinde çocuğunun devam etmesi gereken ortaöğretim kurumu bulunmadığı takdirde, bu okullarda okuma hakkını kazanmış bulunan çocuklarını yatılı okullarda okutmak isterlerse, pansiyon ücret indiriminden faydalanırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sınıfta kalan çocuklara aynı sınıf için belirtilen indirimler yapılmaz ![]() DÖRDÜNCÜ BÖLÜM : PANSİYONUN SAĞLIK VE BESLENME İŞLERİ Madde 27 - Pansiyonun sağlık görevlileri şunlardır : a ![]() b ![]() c ![]() ![]() Madde 28 - Doktorun başlıca görevleri şunlardır : a ![]() b ![]() c ![]() d ![]() ![]() ![]() Madde 29 - Pansiyonun sağlık işlerini yürütmek üzere görevlendirilen doktor dışındaki sağlık personelinin başlıca görevleri şunlardır : a ![]() b ![]() c ![]() d ![]() e ![]() f ![]() ![]() Madde 30 - Pansiyonun sağlık işleri ile ilgili diğer hususlar şunlardır : a ![]() ![]() ![]() b ![]() ![]() ![]() c ![]() ![]() Madde 31 - Okul mutfağına tabela dışında hiçbir yiyecek sokulmaz ![]() ![]() ![]() Madde 32 - Yemekhane dışına yemek çıkarılmaz ve yemek zamanları dışında yemekhanede kimseye yemek verilmez ![]() ![]() Madde 33 - Revirde tedavi edilmekte bulunanlar ile sağlıkları yönünden özel bakımları ve ayakta tedavileri gereken öğrencilerle eğitici çalışmalara katılıp özel yemek verilmesi gerekenlere doktorun tesbit edeceği veya ek olarak verilmesini gerekli göreceği yemekler verilebilir ![]() Madde 34 - Her gün verilecek yemeklerin türleri ve nicelikleri bir öğrenciye gerekli olan besin maddelerini, kaloriyi ve vitaminleri sağlayacak nitelikte olmalıdır ![]() ![]() ![]() Madde 35 - Öğretim programlarında yemek pişirme ve beslenme konuları bulunan okullarda, yemek yemeye hakkı olan öğrencilere, uygulamalı derste kullanmak üzere istihkakı olan erzak ders malzemesi olarak verilebilir ![]() Madde 36 - Hazırlanan yemekler kontrol edilmeden öğrencilere verilmez ![]() ![]() Madde 37 - Ekmekler dilim halinde hazırlanarak herkesin yiyeceği kadar verilir ![]() ![]() Madde 38 - Evci, izinli, raporlu ve diğer nedenlerle okulda bulunmayan öğrenci ve personel, bulunmadıkları sürece tabelaya konulmaz ![]() Madde 39 - Okulun tatil olduğu zamanlarda okulda kalmak zorunda olan öğrencilerin pansiyon hakları yıl içindeki gibi sürer ![]() ![]() BEŞİNCİ BÖLÜM : ÇEŞİTLİ HÜKÜMLER Madde 40 - Pansiyonlar için bütün defter, çizelge, dosya ve hesapların okulun gündüzlü kısımları ile ilgili kayıtlardan ayrı tutulması gerekir ![]() ![]() a ![]() b ![]() c ![]() d ![]() ![]() e ![]() f ![]() g ![]() h ![]() ı ![]() ![]() i ![]() j ![]() Madde 41 - Bütün defterlerle çizelge ve dosyaların kazıntısız ve silintisiz yazılması gerekir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|