![]() |
Gıda Kimyası |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Gıda KimyasıGıda Kimyası 01 ![]() Protein Yunanca proteois kelimesinden gelir ![]() ![]() ![]() ![]() 02 ![]() Proteinlerin temel yapı taşı aminoasitlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Proteinler kaynaklarına göre farklı aminoasitleri farklı miktarlarda içerirler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 02 ![]() ![]() Aminoasitlerinin yapısında bulunan amino (-NH2) ve karboksil (-COOH) grupları sulu çözeltilerinin asidik bazik ya da amfoter karakter kazanmalarına neden olur ![]() ![]() ![]() ![]() Aminoasitler tuz benzeri yapıları nedeniyle kararlı kristal yapıda ve genellikle suda çözünürdürler ![]() ![]() ![]() Aminoasitlerin maksimum UV absorbsiyonunu ve floresans özelliğini farklı dalga boylarında gösterirler ![]() ![]() Glisin dışındaki tüm aminoasitlerin a-karbon atomu asimetriktir yani dört farklı grup bağlanmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şekil ![]() ![]() 02 ![]() ![]() Aminoasitler sahip oldukları reaktif grupların özellikleri nedeniyle çeşitli kimyasal reaksiyonlara katılabilirler ![]() ![]() 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() 4 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 5 ![]() ![]() ![]() 6 ![]() ![]() ![]() 7 ![]() ![]() ![]() 8 ![]() ![]() ![]() 9 ![]() ![]() ![]() 03 ![]() Bir aminoasidin karboksil grubu başka bir aminoasidin amino grubuyla bir mol su açığa çıkararak birleşirler ve peppdid zinciri oluştururlar ![]() ![]() ![]() 1 ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Plakalı protein yapısı heliksel yapıdan farklı olarak pili benzeri yapı oluşturacak şekilde katlanmalar gösterir ![]() ![]() Bazı proteinler kollajen heliksi oluşturur ![]() ![]() ![]() ![]() İki paralel polipeptid zinciri seconder yapı oluşturduğunda zincirlerin birbirine yaklaştığı yerlerde kükürtlü aminoasitlerin aracılığıyla disülfit bağları oluşur ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() ![]() 4 ![]() ![]() ![]() 03 ![]() ![]() Proteinleri değişik özelliklerini dikkate alarak farklı şekillerde sınıflandırmak mümkündür ![]() ![]() ![]() ![]() Kimyasal yapıları ve çözünürlükleri dikkate alındığında proteinler iki gruba ayrılırlar ![]() · Fibröz proteinler · Globüler proteinler Fibröz proteinler düz bir zincir üstünde sıralanmış polipeptidlerin ya da bu polipeptidlerin birbirlerine paralel uzanarak meydana getirdikleri yapılardır ![]() ![]() ![]() 1 ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Globüler proteinlerde düz zincir yapısı kendine özgü kıvrılmalar meydana getirir ![]() ![]() ![]() ![]() 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 4 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 5 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 6 ![]() ![]() ![]() Aktin miyosin ve fibrinojen gibi bazı proteinlerde hem fibröz hem de globuler yapıdadır ![]() Şu ana kadar genel özellikleri kısaca anlatılan proteinler aynı zamanda basit protein sınıfına dahildir ![]() ![]() ![]() 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() ![]() 4 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 5 ![]() ![]() ![]() 6 ![]() ![]() ![]() ![]() 7 ![]() ![]() ![]() İşlevlerine göre sınıflandırıldıklarında proteinler üçe ayrılırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 03 ![]() ![]() Proteinlerin sekonder ve tersiyer yapısını oluşturan bağlar bazı koşullarda parçalanarak üç boyutlu yapının bozulmasına neden olur ![]() ![]() ![]() Protein denatürasyonu sonucunda: · Proteazların protein yapısı üzerine etkisi azalır ![]() · Viskozite artar · Çözünürlük azalır · Enzimler ve toksinler aktivitelerini kaybederler · Su bağlama kapasitesi azalır · Rotasyon ve difüzyon stabilitesi değişir ![]() · Protein kristalizasyonu önlenir Disülfit bağlarının kırıldığı ve konformasyon değişikliklerinin olduğu denatürasyonlar tersinmezdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Parçalama yoğurma çırpma gibi mekanik işlemlerde proteinler hava-sıvı yüzeyi arasına hapsolurlar ve buradaki enerji kitle fazın enerjisinden fazla olması proteinlerde konformasyonel değişime neden olur ![]() ![]() Bazı proteinler 50 kPa lın üzerindeki basınç uygulamalarında denatüre olurlar ![]() ![]() ![]() Proteinler jel oluşturabilirler: Proteinler belirli koşullarda sol halden jel hale geçreler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Proteinler yapı oluşturma özelliğine sahiptiler: Bir çok bitkisel ve hayvansal protein gıda sanayiinde yapının geliştirilmesi amacıyla kullanılırlar ![]() ![]() Bazı proteinler hamur oluşturma özelliğine sahiptir: Buğday endosperminde bulunan gluten hamur oluşumu sırasında karakteristik bir yapı oluşturur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Proteinler yüzey aktif bileşiklerdir: Proteinler disper sistemlerde iki yüzey arasında yüksek viskoelastik özellik gösteren bir film oluştururlar ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|