![]() |
Nitrozoaminler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() NitrozoaminlerNİTROZOAMİNLER ELDESİ Alifatik ve aromatik 2° aminlerin HNO ile reaksiyonundan N-nitrozaminler oluşur ![]() ![]() Örneğin: C H ?N-H + NaNO + HCl → C H ? N - N = O + NaCl + H O 3° aromatik aminler kuvvetli aktifleştirici ? NR grubunu içerdikleri için HNO ile bir halka supstitusyonu verirler ![]() ![]() Örneğin: Nitrozolandırma reaksiyonu bir elektrofil aromatik substitusyon olup burada elektro grup reaksiyon ortamında oluşan nitrosonium iyonu + NO dur ![]() ![]() ![]() Besinlere Katılacak GKM Miktarlarının Belirlenmesi Besinlere katılacak katkı maddesinin maksimum miktarlarının belirlenmesi için katkı maddesinin ADI (Acceptable Daily İntake); günlük alınabilecek miktarının bilinmesi gereklidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kimya: Katkı maddesinin analizi Biyokimya: Katkı maddesinin ¤¤¤¤bolizması Hematoloji: Kan bulguları Bakteriyoloji: Mutajenik testler Veteriner patoloji: Klinik ve histolojik incelemeler otopsi Farmakoloji: Katkı maddesinin organ işlevleri üzerine etkileri İmmünoloji: Allerjik etkiler İstatistik: Verilerin analizi ile ilgili çalışmaları yapar ![]() Çalışmalar sonunda katkı maddesinin hiçbir etkisinin bulunmadığı bir doz elde edilemezse katkı maddesinin besinlere katılmasına izin verilmez ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Besine katılacak katkı maddesinin maksimum miktarının saptanmasında 2 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() a ![]() b ![]() c ![]() d ![]() Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ile Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)nün katkı maddeleri üzerine çalışan ortak uzmanlar komitesi (JECFA) dünyada her çeşit katkı maddesi ile ilgili yapılan toksikolojik çalışmaları değerlendirir ve uluslar arası Gıda Kodeksi Komisyonuna ( Codex Alimentarius Commission) öneriler sunar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() INS (International Numbering System) ve E Kodu Her GKM?nin uluslar arası kabul görmüş bir numarası vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğinde çeşitli amaçlarla kullanılan 300 civarında gıda katkı maddesi yer almaktadır ![]() ![]() ![]() Gıda Katkı Maddelerinin Fonksiyonları Koruyucular :Besinleri bakteri küf maya bozulmalarında korumak raf ömrünü uzatmak doğal renk ve aromayı korumak amacıyla kullanılan bu maddelerin en çok tartışılanları nitrit ve nitratlar (E250 E251)?dır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|