Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Psikoloji / Sosyoloji / Felsefe

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
gizli, kalan, travmalar

Gizli Kalan Travmalar

Eski 10-09-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Gizli Kalan Travmalar

Bazı kimseler, geçmişte yaşadıkları bir felaketi, travma kategorisinde değerlendirmezler Bu kişiler, olup bitenleri ya hayatın bir parçası olarak görürler ya da yaptıkları bir kötülüğün sonucunda kendilerine verilen bir ceza gibi yorumlarlar Bu da göstermektedir ki, sarsıntı geçiren herkes, ciddi bir durumla burun burna geldiğini fark edemeyebilir Hatta yardım almak için gittiği uzmana bu olaydan bahsetmeyi düşünmeyecek bir noktada bile bulunabilir

Karşılaştığı travmatik hadisenin izlerini bilinçaltında taşısa da, zaman zaman sergilediği bazı tutumlar, bu yaşantıların ipuçlarını vermektedir Mesela, vücudunda bir uzvunu keserek kendine acı veren birinin, bu davranışı geçmişte yaşadığı travmatik olaya bağlı olarak nükseden sıkıntılı döneminde gerçekleştirmesi, tesadüfî değildir Bununla beraber, kendine zarar verme gibi insanı olumsuz durumların, travmatik yaşantının hatırlanmasıyla gerçekleşmeyeceğini de vurgulamak gerekmektedir Zira bazen travma, görsel yanıyla hatırlanamasa da, duygusal etkileri itibariyle sıkıntıya sebep olabilir Bunun gibi direkt bir hatırlatıcı olmamasına rağmen, olayın somatik yani fiziksel boyutu, olay sırasında hissedilen acı ve ağrılar, başka zamanlarda da tekrarlayabilmektedir Bu noktada travmanın yalnız resimsel anımsatıcılarla ilişkili olduğu önyargısı, bizi diğer tür hatırlatıcılara dikkat etmekten alıkoyar

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com