Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Psikoloji / Sosyoloji / Felsefe

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
anahtarıdır, başarılı, empati, iletişimin

Empati Başarılı İletişimin Anahtarıdır

Eski 10-09-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Empati Başarılı İletişimin Anahtarıdır

Empati çevremizd eki insanlarl a daha sağlıklı ve başarılı iletişim kurmamızı sağlar Bu yönüyle empati ilişkiler imizin anahtarıd ır eğer bu anahtarı doğru bir şekilde kullanabi lirsek büyük faydalar elde ederiz

1- Empati insanı bencillik ten korur: Hazret-i Peygamber "sizden biriniz kendisi için istediğin i başkaları için de istemedik çe gerçek manada iman etmiş olamaz" buyurur Hazret-i Peygamber, insanları birbirler ini anlamaya ve yardımcı olmaya çağırıyor Dolayısıy la, Efendimiz in yolunda giden bir kişi, bencilliğ e geçit vermez Yaşadığı çevrede yaşayan muhtaçlar ı, komşuları nı ve yakınları nı gözetir kendisi için istediğin i onlar için de ister

2- Anne baba ve yakınları mıza yardımcı olmayı sağlar: Allah kitabında ana babaya öf bile dememeyi emreder Bunun için kişi kendisini büyüten ve hayata hazırlaya n anne babasını anlamaya çalışır ve onları kırmamaya özen gösterir Vaktinde onlar benim için çok mücadele ettiler paraların dan, sağlıklar ından ve vakitleri nden bir şeyler verdiler şimdi de ben onlar için fedakarlı k yapmalıyı m onlara yardımcı olmalıyım diye düşünür

3- Empati çevremizd eki yetim, öksüz, yoksul ve muhtaç kimselere merhamet etmemizi sağlar: Birey ve toplumlar empatiyle hareket ettikleri nde bu konuda sosyal bir yardımlaş ma ağı oluşur Yüce Allah, peygamber lerin şahsında insanlara yetimlere şefkat göstermel erinin gereğine vurgu yapmaktad ır "Rabbin Şüphesiz sana verecek ve sen de hoşnut olacaksın Seni öksüz bulup da barındırm adı mı? Seni şaşırmış bulup da doğru yola eriştirme di mi? Seni fakir bulup zenginleş tirmedi mi? Öyleyse yetime kötü muamele etme ve yine sakın bir şey isteyeni azarlama Rabbinin nimetini minnet ve şükranla an" buyurur

Empati nasihat değildir

Prof Dr Üstün Dökmen, bir televizyo n programın da insanları n birbirler ini anlamalar ının önemine değinirke n hastanele rde bir nasihatçı lar bir de refakatçı lar vardır" der Gerçekten bizim toplumumu zda ağlayan acısını gözyaşıyl a ifade eden ve duyguları nı açmaya çalışan insan hemen susturulu r Bu gibi durumlard a "ağlama geçer, boş ver iyisin, hiçbir şeyin yok çok iyi görünüyor sun" diyerek kişinin duyguları nı anlatması na fırsat vermeyiz Oysa, "seni anlayabil iyorum şu an gerçekten acı çekiyorsu n, bu kolay olmasa gerek, acılarını paylaşmay a hazırım, senin yanındayı m" duygusu vermek kişiyi rahatlatı r ve acılarını azaltır Çünkü burada kişi kendini yalnız hissetmez, beni anlayan derdimi dinleyen biri var diye düşünür

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com