Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
dinsel, japonyanın, kültürel, kyoto, merkezi

Kyoto- Japonya'nın Kültürel Ve Dinsel Merkezi

Eski 07-15-2009   #1
Şengül Şirin

Kyoto- Japonya'nın Kültürel Ve Dinsel Merkezi

Kyoto- Japonya'nın Kültürel ve Dinsel Merkezi

Japonya'nın önemli kentlerinden ve eski Japon kültürünün merkezlerinden biridir Japonya'yı oluşturan adaların en büyüğü olan Honşu (Hondo) Adası'ndadır Kyoto, yaklaşık 11 yüzyıl boyunca Japon İmparatorluğumun başkentiydi

Kyoto, Japonya'nın kültürel ve dinsel merkezi olduğu için geleneksel Japon el sanatları korunmuştur Kentteki usta zanaatçılar lake, porselen ve tunç eşyalar, oyuncak bebekler ve ipek kumaşlar üretirler Dokumacılık ve kumaş boyama eskiden beri önemli zanaatlar arasındadır Kyoto'da önde gelen sanayiler gıda, bakır çekme, kimya, ipek, elektrikli araçlar, elektronik aygıtlar ve optik aletlerdir Kentin yakınlarındaki Biva Gölü'nden elektrik enerjisi elde edilir

Kyoto'nun ana limanı kentin güneyindeki Yodo Irmağı kıyısındadır Kent, aynı zamanda önemli bir demiryolu kavşağıdır Doğudan ve batıdan gelen çok hızlı trenler buradan geçer
Japon imparatorlarının uzun süre yaşadığı Kyoto'da çok sayıda kutsal anıt ve tapınak vardır Bir sanayi kenti olmadığı için II Dünya Savaşı sırasında bombalanmaktan kurtulan Kyoto'daki İmparatorluk Sarayı ve 1603'te yapılmış olan Nico Şatosu geleneksel Japon mimarlığının en çarpıcı örneklerindendir

Eski bir eğitim merkezi olan Kyoto'daki en önemli okullar, 1875'te kurulan Doşişa Üniversitesi ile 1897'de eğitime açılan Kyoto Üniversitesi'dir Kentteki dokumacılık müzesinde dünyaca ünlü ipekli kumaş koleksiyonları sergilenmektedir Kentteki önemli yapılar arasında geleneksel kabuki ve no oyunlarının sahnelendiği tiyatro binaları da sayılabilir Geleneksel Japon evlerinin bilinen ilk örneği de Kyoto'dadır

8 yüzyılda kurulan Kyoto 794'te imparatorluk yönetim merkezi ve Japonya'nın başkenti oldu Önceleri "banş ve huzur başkenti" anlamında Heiankyo adıyla tanınıyordu Bu ad zamanla "başkent" anlamına gelen Kyoto'ya dönüştü 12 yüzyıldan 19 yüzyılın ortalarına kadar, gerçekte pek güçlü olmayan imparatorluğun merkezi Kyoto'daydı Bu yüzyıllarda yönetim şogun adı verilen askeri diktatörlerin elindeydi 16 yüzyılda şogun karargâhları bugünkü adı Tokyo olan Edo'ya taşındı 1867'de İmparator Meici şogunluğu ortadan kaldırarak Japonya'da imparator egemenliğini bir kez daha kurdu Ülkenin şogunlarca yönetildiği yüzyıllar boyunca gerçek yönetim merkezi Tokyo olmuş, Kyoto'nun başkentliği sözde kalmıştı

Bu nedenle Meici, 1868'de imparatorluk yönetim merkezini de Kyoto'dan Tokyo'ya taşıdı Japonca'da Tokyo "doğunun başkenti" anlamına gelir Kyoto'ya da "batının başkenti" anlamında Saikyo adı verildi Ne var ki, kentin halk arasındaki adı hâlâ Kyoto'dur Kyoto'nun nüfusu 1479386'dır (1987)

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com