Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Biyografiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
berkel, sabri

Sabri Berkel...

Eski 10-07-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Sabri Berkel...

Sabri Berkel, (doğum 1907, Üsküp - ö 1993) Türk ressam

Üsküp'te ilk ve orta öğrenimini tamamladıktan sonra, Belgrad Güzel Sanatlar Okulu'nun hazırlık bölümünden 1927-1928'de diploma almıştır ve daha sonra Floransa Güzel Sanatlar Akademisi'nin Felice Carena atölyesinde fresk ve gravür konusunda iki yıl eğitim almıştır 1935 yılında Türkiye'ye gelerek, Akademi salonlarında ilk kişisel sergisini açmıştır

Ankara'da iki yıl resim öğretmenliği yapmıştır 1939'da ise Akademi resim bölümünde gravür atölyesi asistanlığı yapmıştır 1945'de Beyoğlu Filarmoni Derneği salonlarında ikinci kişisel sergisini açmıştır

Türk sanatında 1950'lerden sonra öne çıkan soyut sanatın resim alanında ilk önemli temsilcisidir Bu yılların başında soyut-geometrik arabeskler adını verdiği çalışmalarla uğraşmış ve 1955'de kaligrafik-soyut düzenlemeler üzerine çalışmıştır

1949-1974 yıllarında Dekoratif Sanatlar Bölümü'nde galeri öğretmenliği, 1965-1969 yılları arasında Yüksek Resim Bölümü başkanlığı yapmıştır 1961 yılında ise 22 Devlet Resim ve Heykel Sergisi'nde Kompozisyon No I resmiyle birinci olmuştur

1991 yılında Kültür Bakanlığı'nca verilen Devlet Sanatçısı unvanını almıştır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com