10-07-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Ege Cansen
Ege Cansen yönetici, işadamı
Kemal Ege Cansen
1938 yılında Ankara'da doğdu Liseyi İzmit Lisesi’nde, Üniversiteyi ise ODTÜ İdari Bilimler Fakültesi İşletmecilik Bölümü’nde tamamladı 1961’de şeref mezunu olarak tamamladığı üniversite eğitiminin ardından Arçelik’te işe başladı Arçelik’ten aldığı bursla gittiği Amerika’da, Wharton School’dan MBA derecesi aldı Türk sanayiine yaptığı katkılardan ötürü, 1991 yılında ODTÜ’den takdir ödülü aldı
İş hayatında Arçelik’te Genel Müdür Muavinliği, Koç Holding’te Sanayii İşleri Koordinatörlüğü, Soyer Hafriyat’ta Müdürlük, Anadolu Endüstri Holding’te Murahhas Azalık gibi görevlerde bulundu
1987-1999 yılları arasında Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi master ve doktora öğrencilerine “İşletme Ekonomisi” dersleri verdi Halen Yönetim Danışmanlığı yapıyor 1983 yılında, Hürriyet Gazetesi’nde, “Oyunun Kuralı” başlıklı sütunda başladığı yazarlığa devam ediyor Handan Hanım'la evli ve bir çocuk babası
MÜSİAD tarafından 2001 yılında düzenlenen Ekonomi Basını Ödülleri çerçevesinde Yılın Yazarı seçildi
HAKKINDA YAZILANLAR
Doktor babası, hasta cildinde ovalar görmüştü
ERCAN KUMCU
Hürportreler Hürriyet 2002 İlavesi
Sayfa komşum olmasının dışında, okurlarından biriyim Diğer okurlarının ne yaptığını bilmiyorum, ama ben O'nu hep tersten okurum
Gazetelerin ekonomi ile ilgilenmeye başladıkları bir dönemde ‘‘uzman yorumcu’’ olarak ilk o Hürriyet gazetesinde köşe yazıları yazmaya başladı Yaklaşık yirmi yıldır okuyucularına ekonomik doğruları anlatmaya çalışıyor Günlük olayları değil, her olaya uyarlanabilecek temel ekonomik ilkeleri okuyucularına anlatıyor Anlattığı ilkenin unutulmaması için de yazısının sonuna ‘‘son söz’’ ekliyor
Ege Cansen'den söz ediyorum Kendisi, gazetedeki sayfa komşum Komşu olmanın dışında, en iyi okurlarından biri olduğumu sanıyorum Diğer okurlarının ne yaptığını bilmiyorum, ama ben Ege Cansen'i hep tersten okurum Onun yazdığı sayfayı açar açmaz yazısının önce son sözüne bakarım Daha sonra başa dönüp okumaya başlarım
Okuduğum her yazısı bana farklı bir bakış açısı sunar İktisatçı olmam nedeniyle konuları bilsem de, birçok konuda aynı fikirde olsak da, onun konuyu işleyiş biçimi bana yeni bakış açıları kazandırır Abartmıyorum Ege Cansen yapısında yazarlar en fazla meslektaşlarına yararlı olurlar
Gazetelerin ekonomi sayfalarını hazırlayanların da Ege Cansen'den çok yararlandıklarını biliyorum Kimileri onunla konuşarak bir haberi nasıl işleyebileceklerini öğreniyorlar, kimileri de onun yazılarından esinlenerek ellerindeki haberin önemini daha iyi görüyorlar
Muhasebe ilkelerini ve şirketlerin bilançolarını okumasını iyi bildiğini yazılarından çıkarmak o kadar zor değil Zaten, bunları bilmeden ‘‘iyi iktisatçı’’ da olunamıyor Bildiğini okurlarıyla cömertçe paylaşıyor Bazı yazıları var ki, son sözünü alıp çalışma odanızın duvarına asmanız gerekiyor Örneğin (aklımda kaldığı kadarıyla),
‘‘Mevduat sermaye değildir’’
‘‘Şirketlerinin batmasına izin vermeyen sistemin kendisi batmaya müstahaktır’’
‘‘Sen değişmezsen, ben değişmezsem, nasıl çıkar Derviş bu işin içinden’’
‘‘Bizim sorunumuzu, sen-ben değil, ancak biz çözeriz’’
gibi özdeyişleri benim için klasik olmuşlardır
Ege Cansen'in her yazdığı ile aynı fikirde olduğumu da söyleyemem Sayıları az da olsa, bazı konularda taban tabana zıt düşünüyoruz Konunun ayrıntılarına yazıyı uzatmamak için girmiyorum Fakat, fikir ayrılıklarımızın kökeninde onun mikro, benim de makro bakış açımızın yattığını düşünüyorum
Dostlarından öğrendiğime göre, bir cilt doktoru olan babası mercekle hastasının cildine bakıp ‘‘dereler, dağlar, ovalar, nehirler görüyorum’’ dermiş Olaylara bu kadar yakından bakmanın görünüşü ne kadar farklılaştırdığına yönelik olarak iyi bir örnek Bazı konulardaki fikir ayrılıklarımızın nedeni de, galiba Ege Cansen'in gözünde derecesi benimkine göre daha yüksek olan bir merceğin olması
O, ekonomi yazarları arasında çıtayı yükselten biri Keşke, Türk basınında Ege Cansen gibi daha fazla ekonomi yazarı olsa 
|
|
|