Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Biyografiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
1571, 1630, johannes, kepler

Johannes Kepler (1571 - 1630)

Eski 10-07-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

27 Aralık 1571 yılında Almanya'nın güneyinde bulunan Weil'da doğdu Tübingen Üniversitesi'ne girdi ve öğrenim gördü 1591'de yüksek lisans derecesi aldı Graz'da matematik profesörlüğü yaptı Bu dönemde yazdığı Mysterium cosmographicum (Evrenin Gizleri, 1596) adlı yapıtında açıkladığı gezegen sistemiyle ünlü astronomlar arasına katıldı

Kopernik ve Galileo ile birlikte Rönesans?ın en büyük gökbilimcileri arasında yer alan Kepler, döneminin toplumsal sorunlarıyla boğuştu, kilisenin doktrinlerine ve yerleşik bilimsel inançlara karşı çıkarak "anıtsal" keşifler yaptı

Kepler, çocuklukta geçirdiği ve görme konusunda sıkıntılar yaşamasına neden olan hastalık sonucunda gözle ilgili çalışmalara da yöneldi ve göz yapısının incelenmesi konusuna önem kazandıran çalışmalara, göz sağlığıyla ilgili optik araştırmalara ön ayak oldu Gözbebeğinden geçen ışınların nasıl kırıldıklarını ilk açıklayan kişi olan Kepler, görme sorunu yaşayan kişilerin, görüntünün, retinanın önüne ya da arkasına düşmesi şeklinde optik bir bozukluğa sahip olduğunu da öne süren ilk bilimadamıdır Teleskopu da yakından inceleyerek, merceklerde görüntünün nasıl büyütüldüğünü daha net biçimde anlatmış ve kendisinden sonra üretilen teleskopların daha da geliştirilebilmesine olanak vermiştir

Danimarkalı astronom Tycho Brahe'nin çağrısıyla Prag'a yerleşen Johannes Kepler, Tycho'nun ölümü üzerine İmparator II Rudolf tarafından onun yerine atandı Tycho Brahe'nin derlediği değerli astronomik gözlemlerden yararlandı Mars'ın yörüngesini incelerken kendi adıyla anılan yasaların ilk ikisini buldu II Rudolf'un yerine geçen kardeşi, Kepler'i Yukarı Avusturya devletleri matematikçisi olarak atadı Linz'de kaldığı 14 yıl içinde iki kitap yazan Kepler, burada üçüncü yasasını keşfetti 1 yasası: Bütün gezegenler, odaklarından birinde Güneş'in bulunduğu elips biçimli yörüngeler üzerinde hareket eder 2 yasası: Bir gezegeni Güneş'e bağlayan doğru parçası eşit zaman aralıklarında eşit alanlar tarar 3 yasası: Gezengenlerin dolanım sürelerinin karesi ile Güneş'e olan uzaklıklarının küpünün oranı tüm gezegenler için aynıdır

Johannes Kepler, 1629 yılında Silezya'ya çağrıldı Orada bir yıl çalıştıktan sonra, 15 Kasım 1630 yılında Almanya'nın Regensburg kentinde öldü

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 10-07-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Kepler kepler kepler! "Epitome Astronomiae" 7 ciltlik bu kitabı hayatı boyunca yapmış olduğu araştırmalarında derlemiş ve herkesin ona muhalif olmasına karşın cesurca yayınlamıştır Ve lise yıllarında okuduğum kitabı hakkıındaki şu sözü beni benden almıştır Aynen ezbere aktarıyorum hiç unutamıyacağım çünkü : "Sekiz ay öncesinde şafak, üç ay önceki parlak gün ışığı ve bir kaç gün önce güneş ışığının karmaşık düşüncelerimi kusursuz bir şekilde aydınlatmasından sonra, artık hiç bir şey beni tutamaz Zar atıldı ve şimdi ya da gelecekte okunmasının hiç önemi olmayan bu kitabı yazıyorum artık Bir okuyucu için yüz yıl bekleyebilirim"
Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com