![]() |
Tarlada Patlıcan Yetiştiriciliği |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tarlada Patlıcan Yetiştiriciliğitarlada patlıcan yetiştiriciliği AÇIK TARLADA PATLICAN YETİŞTİRİCİLİĞİ GİRİŞ: Patlıcan her türlü yemeği kolayca pişirilen, garnitür ve salata olarak değerlendirilen bir sebzedir ![]() ![]() 100 gr patlıcanda 24 kalori, 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İKLİM İSTEKLERİ: Patlıcan sıcak iklim sebzesidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 15 ºC’nin altı, 40 ºC’nin üzerinde kök gelişmez ve besin maddelerinin alımı azalır ![]() ![]() ![]() Hava nemi (25 ºC sıcaklıkta) % 55-60, toprak nemi % 60-70 olursa iyi gelişir ![]() TOPRAK İSTEKLERİ: Patlıcan killi topraklılardan hoşlanmaz ![]() ![]() ![]() Tuza orta derecede hassas bitkilerdendir ![]() ![]() ![]() Derin, geçirgen, organik madde ve besin maddelerince zengin, tınlı, tınlı-kumlu, PH’sı 6-6 ![]() ![]() FİDE YETİŞTİRİCİLİĞİ: Vejetasyon süresi uzun olduğundan doğrudan tohum ekimi ile yetiştirilemez ![]() ![]() ![]() Tohumlar için en iyi çimlenme toprak sıcaklığı 21-26 ºC arasında olmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Harç (elenmiş yanmış çiftlik gübresi, elenmiş bahçe toprağı, elenmiş dere kumu karışımı) doldurulmuş plastik fide torbalarına da ekim yapılabilir ![]() ![]() Tohum ekimi sırasında, fide yetiştirme materyali tavlı değilse, iyice sulandıktan ve elle kontrol edildikten sonra tohum ekimi yapılmalıdır ![]() ![]() Tohumlar ekimden önce nemli bir bez arasında, 10-15 saat bekletilerek ekilmesi çimlenmeyi kolaylaştırır ![]() Fide toprağının nemi sürekli kontrol edilmeli, fideler toprak yüzeyine çıkıncaya kadar gerektiğinde sulanmalıdır ![]() Eğer plastik torba veya fide kaplarına tohum ekimi yapılmamış, kasalara ekim yapılmışsa, fidelerin iyi gelişebilmeleri için şaşırtma yapılmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() TOPRAK HAZIRLIĞI VE GÜBRELEME: Dekara 5-8 ton yanmış çiftlik gübresi atılır ![]() ![]() Patlıcan yetiştiriciliğinde 1 dekar için 20kg N, 10kg P2O5, 25 kg K2O saf olarak verilmelidir ![]() Taban gübrelemesinde fosforlu gübrenin hepsi verilir ![]() ![]() ![]() BAKIM İŞLERİ: ÇAPALAMA: Dikimden 7-10 gün sonra birinci çapalama, dikimden 20-30 gün sonra 2 ![]() ![]() ![]() ![]() SULAMA: Damla sulama çok idealdir ![]() ![]() ![]() BUDAMA : Patlıcanda ürün ilk hasattan itibaren önce artar, bir süre sonra azalır ![]() ![]() ![]() Patlıcanlarda budama, birinci verim döneminde ürün miktarının tam anlamıyla azaldığı devrede yapılır ![]() ![]() ![]() Genellikle hasat sonuna gelindiği zaman, hasat süresini uzatmak amacıyla gelişmesi duraklamış olan patlıcan bitkileri 2-3 yaprak üzerinden budanır ![]() ![]() HASAT: Çeşit özelliğine bağlı olarak meyveler normal iriliğini ve rengini alınca hasat yapılmalıdır ![]() ![]() ![]() VERİM: Bitki başına 10-30 arasında meyve alınır ![]() ![]() PATLICANDA GÖRÜLEN HASTALIKLAR: Külleme, beyaz çürüklük, kurşuni küf, erken yaprak yanıklığı, çökerten, bakteriyel solgunluk, tütün mozayik virüsü, patates çizgi virüs hastalığı, kök boğazı çürüklüğü, kök mantarlaşması, solgunluk, antraknoz, sap çürüklüğü, meyve çürüklüğü ![]() PATLICANDA GÖRÜLEN ZARARLILAR: Nematod, bozkurt, yaprak galeri sineği, sarı çay akarı, yaprak biti, kırmızı örümcek, pis kokulu böcek, beyaz sinek, pamuk yaprak kurdu, dana burnu, thrips ![]() Hastalık ve zararlılarla mücadelede daha geniş bilgi için İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerine müracaat edilmesi gerekmektedir ![]() |
![]() |
![]() |
|