![]() |
Süt Verimini Etkileyen Faktörler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Süt Verimini Etkileyen FaktörlerSÜT VERİMİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER Az süt veren inek sahibi az kazançlıdır ![]() ![]() ![]() Hangi hayvan çok süt verir? En fazla süt ne zaman alınır? Bu soruların cevapları zor değil ![]() ![]() 1 ![]() Irk, bir inekten alınacak süt miktarını belirleyen en önemli faktörlerdendir ![]() ![]() ![]() Holştayn ineklerin ortalama yıllık süt verimi 4000 - 7000 kg arasındadır ![]() Esmer ırkı da yüksek verimlidir ![]() ![]() Jersey ırkının süt verimi de oldukça çok yüksektir ![]() ![]() Yerli Karaların süt verimleri düşüktür ![]() ![]() En çok süt veren ırklar kültür ırklarıdır ![]() ![]() Sütteki yağ oranı da ırk özelliğidir ![]() Bir ineğin süt verimi arttıkça sütteki yağ oranı azalır ![]() ![]() ![]() 2 ![]() Bir ineğin süt verdiği döneme “ Laktasyon " denir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3 ![]() Aynı ırktaki ineklerden iri yapılı olanları daha fazla süt verirler ![]() ![]() ![]() 4 ![]() İnek gebe kaldıktan sonra hormonların etkisi ile süt veriminde derece derece bir azalma görülür ![]() ![]() ![]() 5 ![]() İlkbahar ve yaz aylarında buzağılayan ineklerin süt verimleri bu dönemde yeşil yemlerin fazla olması sebebiyle yüksek olur ![]() ![]() 6 ![]() Sıcak havalarda hayvan fazla yem yiyemediğinden dolayı süt veriminde azalma olur ![]() ![]() ![]() ![]() 7 ![]() Süt ırkı ineklerden istenilen miktarda süt alınabilmesi için hayvanların yeterli ve dengeli bir biçimde beslenmesi gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() 8 ![]() Sindirim bozuklukları, meme hastalıkları gibi çeşitli hastalıklar süt verimini azaltır ![]() 9 ![]() Laktasyon dönemi sonunda ineğin sütünü sağmaktan vazgeçerek sütün kesilmesini sağlamaya ineğin kuruya çıkarılması denilir ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Süt Verimini Etkileyen Faktörler |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Süt Verimini Etkileyen FaktörlerSağımın zamanını ve tekniğini bilmek gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() İşte bu bölümde doğru ve yararlı bir sağımın nasıl yapıldığını göreceksiniz ![]() ![]() Unutmayın, inek demek, meme demektir ![]() SAĞIMIN ÖNEMİ: Süt sığırcılığında, fazla miktarda ve kaliteli süt elde edilmesi amaçlanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MEMENİN YAPISI: İneğin memesi, birbirinden bağımsız 4 bölümden oluşur ![]() ![]() ![]() ![]() Her meme bölmesi bir meme başı ile bitmekte ve süt meme başlarından alınmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şekil 1 ![]() ![]() SÜT KANDAN MI OLUR ? Memede süt yapımı için gerekli besinler kan ile memeye taşınmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() Dikkat Tımar hayvanda kan dolaşımının hızlanmasına ve dolaylı olarak süt verimine olumlu bir etki yapar ![]() SÜTÜN İNDİRİLMESİ Sütün indirilmesi sinirsel ve hormonal bir refleks olup ineğin verebileceği en yüksek sütün elde edilmesinde büyük önem taşır ![]() ![]() ![]() ![]() İneğe yapılacak kötü muamele, gürültü veya ineğin kızmasına neden olabilecek herhangi bir olay meme uygun şekilde uyarılmış olsa bile süt çıkışını engelleyebilir ![]() ![]() ![]() Bir ineğin sağımı 10 dakika içinde tamamlanmalıdır ![]() SAĞIM TEKNİKLERİ Süt sığırcılığında genel olarak 12 saat aralıklarla 2 sağım uygulanır ![]() ![]() Sağıma başlamadan önce şunlar yapılmalıdır: 1 ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 5 ![]() ![]() ![]() EL İLE SAĞIM TEKNİĞİ Avuç içi sağım, en iyi elle sağım şeklidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şekil 2 ![]() ![]() El ile yapılan sağımdaki yanlışlar: * Meme ucunun büyük kısmının avuç dışında kalması sütün tamamen alınamamasına sebep olur ![]() ![]() * Meme başı kesinlikle iki parmakla aşağıya doğru çekilmemelidir ![]() * Baş parmağın birinci boğumunun sırtı ile diğer parmaklar arasına meme başı sıkıştırılarak sağım yapılmamalıdır ![]() ![]() * Memede süt bırakılmamalıdır ![]() ![]() ![]() Şekil 3 ![]() ![]() ![]() Makine ile süt sağımında 12 önemli kural SAĞIM ÖNCESİNDE ![]() ![]() ![]() 1 ![]() ![]() ![]() ![]() • Meme sağlığını düzenli olarak kontrol ediniz ![]() • Sağım sırasını düzenleyiniz ![]() • Her zaman ön sağım yapınız! • Memeleri dikkatle temizleyiniz ![]() SAĞIM SIRASINDA: ![]() ![]() ![]() ![]() 5 ![]() ![]() ![]() ![]() • Sağım vakumunu kontrol ediniz ![]() • Memenin hazırlanmasından h emen sonra sağım başlıklarını yerleştirip hortumları ayarlayınız ![]() • Aşırı sağım yapmayınız ![]() • Meme ucunda süt kalmaması için memeyi sürekli kontrol ediniz ![]() SAĞIM SONRASINDA: ![]() ![]() ![]() ![]() 9 ![]() ![]() ![]() ![]() • Memeleri hemen dezenfektan dolu kaba daldırınız ![]() • Sağım ekipmanlarını hemen deterjanlı suda temizleyiniz • Sütü hemen soğutarak, bakteri üremesine engel olunuz ![]() • Ekipmanlarınızın bakımını ve servisini düzenli olarak yaptırınız ![]() MAKİNE İLE SAĞIM TEKNİĞİ Makine ile sağımın esası, vakum uygula***** sütün memeden dışarı alınmasıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sağım makinesi şu parçalardan oluşur: 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() ![]() 4 ![]() ![]() ![]() ![]() 5 ![]() ![]() SAĞIM MAKİNESİ NASIL TAKILIR Sağım başlamadan evvel her meme başından bir miktar kaba süt sağılarak süt kontrol edilmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() Sağım sonuna doğru memeye masaj yapılarak, sütün tamamının sağılması sağlanır ![]() ![]() KALİTELİ SÜT NASIL ÜRETİLİR ? Süt insanlar için mükemmel bir besin kaynağıdır ![]() ![]() ![]() Kaliteli süt elde etmenin ilk şartı ineğin sağlıklı olmasıdır ![]() ![]() Sütle bulaşan hastalıkların bir kaynağı da insandır ![]() ![]() ![]() Her sağımdan sonra süt hemen ahırdan çıkarılmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|