![]() |
Ördek Ve Kaz Yetiştiriciliği |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ördek Ve Kaz YetiştiriciliğiÖRDEK VE KAZ YETİŞTİRİCİLİĞİ Giriş Kanatlı kümes hayvanı çeşitliliği içinde kaz ve ördek yetiştirme de bir başka üretim koludur ![]() ![]() ![]() ![]() Mevcut Durum ve Gelişmeler Üretim : Üretim Alanı, Üretim sistemleri ve üretim teknolojisi : Kaz özellikle Kars, Erzurum gibi soğuk bölgeler başta olmak üzere Türkiye’nin hemen her bölgesinde yetiştirilir ![]() ![]() ![]() Gerek kaz, gerekse ördek halk elinde ve ciddi bir ticari amaç gözetmeden, yalnızca ailenin kendi gereksinimlerini karşılamak amacıyla üretildiği için özel bir barınak ve teknoloji kullanılmamaktadır ![]() ![]() Verim ve üretim miktarları : Ördek ve kaz için başlıca verim ettir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yıllar Ördek(adet) Kaz(adet) 1994 1 ![]() ![]() ![]() ![]() 1995 1 ![]() ![]() ![]() ![]() 1996 1 ![]() ![]() ![]() ![]() 1997 1 ![]() ![]() ![]() ![]() 1998 1 ![]() ![]() ![]() ![]() _____________________________________________ DİE(1998) Ördekler yılda 250-300 yumurta üretir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kaz ve ördeklerde üretilen ürün tip ve miktarları ile ilgili sağlıklı bir istatistik bulunamadığı için gerek üretilen miktar, gerekse tüketim hakkında bir şeyler söylenememektedir ![]() ![]() Dış ticaret Bu konuda kayda değer bir bilgi yoktur ![]() ![]() İç Tüketim : Yurt içinde üretilen ördek ve kazların eti ve yağı tamamen iç tüketime sunulmakta, çoğu kez aileler ürettiklerini kendileri tüketmektedirler ![]() ![]() ![]() Fiyatlar : Genelde satış yapılmamaktadır ![]() ![]() İstihdam : Bugün için söz konusu değildir ![]() Sektörde Eğitim, araştırma, yayınlar, fuar ve sergiler : Konu ile ilgili sürekli bir eğitim söz konusu değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Serbest Bölge Faaliyetleri : Serbest Bölge faaliyeti yoktur ![]() Sektörde Faaliyet Gösteren Kamu ve Özel Sektöre Ait Kuruluşlar : Tek kamu kuruluşu olan Kars Kazcılık Üretme İstasyonu da kapatılmıştır ![]() ![]() ![]() Sektöre Sağlanan Destekler : Sektöre diğer hayvancılık kollarından farklı bir destek sağlanmamaktadır ![]() Pazarlama Faaliyetleri : Pazarlama sistemi geliştirilmemiştir ![]() Sektörün OECD, AB ve Diğer Önemli Ülkeler İle Uluslararası İlişkileri : Uluslararası kuruluş yoktur ![]() Diğer sektörlerle ilişkiler : Diğer sektörlerle henüz bir ilişkisi bulunmamaktadır ![]() Mevcut Durumun Değerlendirilmesi : Halk elinde küçük aile tipi işletmeler şeklinde yürütülmektedir ![]() ![]() ![]() Dünyadaki Durum : Dünyada birçok ülke etini, yumurtasını, yağını, karaciğerini severek tüketmekte, tüylerinden ise yastık-yorgan yapmakta yararlanmaktadırlar ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Ördek Ve Kaz Yetiştiriciliği |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ördek Ve Kaz YetiştiriciliğiKAZ YETİŞTİRİCİLİĞİ 1 ![]() Yirmi birinci yüzyıla girerken oldukça hızlı bir şekilde artan dünya nüfusunun günümüzdeki en önemli problemlerinden birisi beslenmedir ![]() ![]() ![]() ![]() Farklı bir yetiştiricilik kolu olarak kaz yetiştiriciliği ülkemizde çok fazla bilinmemekle birlikte Dünya da pek çok ülkede önemli bir yer tutmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kaz yetiştiriciliği, geçen 25 yılda kümes hayvanları endüstrisinin diğer kollarında meydana gelen hızlı teknik gelişmelerden tam olarak etkilenmemiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kazlar İnsanlar tarafından evcilleştirilen ilk kümes hayvanı olarak bilinmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() Kazların yaşam süreleri hakkında çeşitli bilgiler mevcuttur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() Kaz terimi Anatidae adı verilen su kuşlarından Anserina alt familyasına ait olan üyeleri tanımlamak için kullanılır ![]() ![]() ![]() Günümüzde yetiştirilen en iyi kaz ırkları Toulouse, Emden, Afrika, Pilgrim ve Çin kazıdır ![]() ![]() ![]() Tablo 1 ![]() Irklar Erkek (kg) Dişi(kg) Afrika 9 ![]() 8 ![]() Buff 8 ![]() ![]() 7 ![]() Çin 4 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() Emden 13 ![]() ![]() 9 ![]() Pilgrim 6 ![]() 5 ![]() Roman 5 ![]() ![]() 4 ![]() ![]() Toulouse 12 ![]() ![]() 9 ![]() Sebastopol 5 ![]() ![]() 5 ![]() Kanada 5 ![]() 4 ![]() 2 ![]() Toulouse kaz ırkı Fransa’dan orijin alan ağır cüsseli kaz ırklarından biridir ![]() ![]() ![]() ![]() Kaz civcivleri yavaş büyümeye meyillidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Toulouse kaz ırkının başı güçlü ve kocamandır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() Orijinini Almanya’nın Hannover şehrinden alan ağır cüsseli bir kaz ırkıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Emden ve Emden X Beyaz Çin melezi en hızlı büyüyen varyetelerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu ırk, diğer ırklarla melezlenmek için çok uygundur ![]() ![]() ![]() ![]() Baş uzun ve düzgün, gaga kısa ve tabanı sağlam, gözler koyu ve açık mavi, boyun uzun ve kuğuya boynuna benzerdir ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() En küçük ve en çekici ırklardan biridir ![]() ![]() ![]() ![]() Beyaz Çin kazları hızlı gelişirler ve en iyi yabani ot temizleyicileridir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu kazın diğer kaz ırklarıyla melezlenmesi iyi sonuçlar verir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() Roman kaz ırkı tanımlanamayan orta boylu ve beyaz tüyleri olan bir ırktır ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() Afrika kaz ırkı Çin kaz ırkının bir varyetesidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Afrika kaz ırkı, genç kazların haricinde hemen hemen Emdenlerle aynı büyüklüktedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Afrika kazı hızlı büyür ve çabuk erginleşir, fakat ticari yetiştiriciler arasında renkli tüyleri yüzünden tercih edilmez ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() Sebastopol, aslında bir süs kazıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() Buff kaz ırkı Amerika da geliştirilmiş iki kaz ırkından birisidir ![]() ![]() ![]() ![]() Buff ırkının temel özelliği bir pazar kazı olarak yetiştirilmesidir ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() Kanada kazı Kuzey Amerikanın yaygın vahşi kaz ırkıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kanada kazları uzun, ince boyunlu, dikdörtgen vücutlu ve yatay duruşludur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kanada kaz ırkının yaklaşık olarak 10 alt türü olduğu belirlenmiştir ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() Bu ırk birkaç Amerikan kaz ırkından biridir ![]() ![]() ![]() Pilgrim kaz ırkının en önemli özelliklerinden birisi cinsiyetinin, yumuşak yada kaba tüylerinin renklerine bakılarak tayin edilebilmesidir ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() Uzun boylu ve uzun bacaklı ama küçük bir ırktır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3 ![]() Kazları barındırmak, bazı kanatlı hayvanlardaki gibi pahalı değildir ve özel şartları gerektirmez ![]() ![]() ![]() Kaz barınakları basitçe yapılabilir ![]() ![]() ![]() Her kaz barınağında gezinti alanları yapılmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kazların sürekli olarak kapalı bir alanda tutulması iyi değildir ![]() ![]() 3 ![]() ![]() Kapalı barınakların ısıtılması için gaz, mazot veya elektrikle çalışan ısıtıcılar kullanılabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() Barınakların tabanı 7 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Altlık materyalinin absorbsiyonu için tavanın kalınlığının 10 cm olması uygundur ![]() ![]() ![]() Birçok ülkede altlıktan kaynaklanan problemler nedeniyle, tahta tabanlı kaz barınaklarının kullanımına doğru bir yöneliş vardır ![]() Tahta zeminleri hazırlarken şunlara dikkat edilmesi gereken noktalar;
![]() ![]() Yumurtlayan kazlar özel bir yer ihtiyacı duymamalarına rağmen, yapılacak folluklarla yumurtalarını folluklara bırakmaları teşvik edilebilir ![]() ![]() ![]() ![]() Kaz barınaklarında inşa edilecek follukların alanı 60X60 yada 50X50 cm ve yüksekliği 45 cm ebatlarında hazırlanmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() Kazlara her zaman temiz taze içilecek su sağlanmalıdır ve hayvanlar su içerken etrafa su dökülebileceğinden tabanın drenajının iyi yapılmasına ve altlıkların kuru olmasına dikkat edilmelidir (Geiger ve Biellier 1993, Anonim 1997) ![]() Su, genellikle barınak dışında kovalardan, yalaklardan veya otomatik suluklardan sağlanır ![]() ![]() ![]() Barınakta tutulan 100-200 kaz civcivi için 2 otomatik suluk başlangıçta yeterlidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() Kaz yetiştirmede diğer kümes hayvanlarında olduğu gibi asılı yemlik ve yer yemlikleri kullanılabilir ![]() ![]() Yemlemenin ilk birkaç gününde içi dar olmayan küçük yemliklerin yanı sıra düzenli yemlikler de kullanılabilir ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Ördek Ve Kaz Yetiştiriciliği |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ördek Ve Kaz Yetiştiriciliği4 ![]() Tavuk yumurtalarına göre kaz yumurtalarının daha uzun bir kuluçka süresine ihtiyaçları vardır ![]() ![]() ![]() Kaz yumurtalarının kuluçkası diğer kanatlı türlerinden bazı farklılıklar gösterir ![]() ![]() “Kazlarda dölverimi ve kuluçka randımanı” semineri 5 ![]() 5 ![]() ![]() Kaz civcivlerinin bakımı için özel bir ana makinasına veya ısıtma alanına gerek yoktur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kaz civcivlerinin bulunduğu yerin taban seviyesindeki ısı 85-90 °F olmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kaz civcivlerine başlangıçta gerekli olan ısı tavuk civcivlerinden daha azdır ve daha erken yaşlarda ısı uygulamasından vazgeçilebilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kaz civcivleri dışarı çıktıklarında yetişkin kazlarda uzaklaştırılmaları tercih edilir ![]() ![]() ![]() ![]() Yetiştirme periyodu boyunca 100 kaz palazı için 40 m2’lik iyi bir mera alanı yeterlidir ![]() ![]() ![]() Tablo 2 ![]() Yaş m2 ye düşen kaz sayısı 1-2 haftalık 10 ![]() 3-4 haftalık 5 ![]() 5-6 haftalık 2 ![]() Yetişkin 1 ![]() 5 ![]() ![]() Kaz palazları için barınakların temiz olması çok önemlidir ![]() ![]() ![]() ![]() Yabani kuşların içeri girişini ve dolayısıyla hastalık etkenlerini getirmelerini engellemek amacıyla barınakların pencereleri tel örgü ile kaplanmalı, sıçanların ve gelinciklerin girmesini önlemek amacıyla duvar ve tahta döşemedeki delikler ve çatlaklar kapatılmalı, kediler ve köpeklerin girişini önlemek için kapılar kapalı tutulmalıdır (Graves 1985) ![]() Kaz palazlarının büyümesi dikkate alınarak barınak içerisinde onlara yeterli alan sağlanmalıdır ![]() ![]() ![]() 5 ![]() ![]() “Genç besi kazı”, terimiyle hayatını kapalı bir yerde geçiren ve burada yüklü bir protein ve enerji rasyonu ile beslenen genç kazlar ifade edilmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tablo 3 ![]() Yaş (hafta) 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 Canlı ağ ![]() 0 ![]() 0 ![]() 0 ![]() 1 ![]() 1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() 3 ![]() 4 ![]() 4 ![]() 4 ![]() 5 ![]() 5 ![]() 5 ![]() 5 ![]() 6 ![]() 6 ![]() Kazların yumurta verimi Ocak-Şubat ayında başlar ve Haziran-Temmuz aylarına kadar sürer ![]() ![]() ![]() Zannedildiğinin aksine damızlık kazların çiftleşmesinin sağlanması ve döllü yumurta elde edilebilmesi için bir havuz veya su birikintisine ihtiyaç yoktur ![]() ![]() ![]() Bir dönüm merada, meranın kalitesine ve kazların büyüklüğüne bağlı olarak 20 ila 40 damızlık kaz beslenebilmektedir ![]() ![]() ![]() Kazlar kışa girene kadar merada tutulabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yemde kalsiyum eksikliği ihtimaline karşı, istiridye kabuğu gibi kalsiyum kaynağı kullanılabilir ![]() ![]() Verimin hangi döneminde olursa olsun damızlık kazlara vitamin ve mineral takviyesi yapmakla kuluçka randımanı artırılabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 7 ![]() Kazlar hakkında genellikle sorulan sorulardan birisi de erkek ve dişinin nasıl ayırt edildiğidir ![]() ![]() ![]() Günlük kaz civcivlerinin cinsiyeti, tavuk civcivleri için kullanılan tekniğe benzer bir yolla kloakanın muayenesi ile belirlenebilir ![]() ![]() ![]() ![]() Kazlarda “kloaka muayenesi” ile cinsiyet tayini; 1- Kazlar kanat ve ayakları yakalanarak yukarı kaldırılır, 2- Diz üzerine yada bir masanın üzerine uzatılır, kuyruk kişiden uzaklaştırılır, 3- Daha sonra işaret parmağı yaklaşık 1 ![]() ![]() 4- Kapalı olan yeri açmak ve sfinkter kaslarını gevşetmek için birkaç dairesel hareket yapılır, (Bazen bu işi başarmaya yardımcı olması için işaret parmağına bir miktar vazelin sürülür) 5- Bundan sonra işaret parmağı ile, cinsiyet organını tersine döndürmek için direkt olarak deliğin yan tarafına ve aşağı tarafına baskı yapılır ve bu şekilde cinsiyet organları meydana çıkarılır, fakat bu arada sert hareket yapılmamalıdır, 6- Eğer kaz palazı erkek kaz ise penis kloakadan ters dönerek dışarıya çıkar, 7- Kaz palazı dişi ise genital organının yüksekliği dikkat çeker (Hamre 1980, Ensminger 1992, Mercia 1995, Nowland 1997, Gleaves 1997) ![]() Deneyimsiz bir cinsiyet tayin uzmanı, erkeklik organı dışarı çıkmayan hayvanı kolayca dişi diye tanımlayabilir ![]() ![]() ![]() Spiral şekilde ve beyaz olan penis, tam gelişmemiş hayvanlarda 1 cm iken, yetişkin erkeklerde 4cm’ye kadar çıkabilir ![]() ![]() Daha az yanılgıyla yetişkin kazlarda hayvanların davranışlarına bakılarak cinsiyet tayini yapılabilir ![]() ![]() ![]() Tablo 4 ![]() Erkek kaz Dişi kaz 1-Yüksek ince bir ses 2-Biraz büyük bir vücut 3-Biraz uzun bir boyun 4-Daha büyük bir baş 5-Çin kaz ırklarında gaganın dip kısmının üzerinde topuz 6-Sürüye yaklaşıldığında kaçarlar 1-Kısık kaba bir ötüş 2-Yumuşak karın 3-Yumurta veren kazlarda geniş pelvis kemikleri 8 ![]() Cinsiyetlerine ve ırklarına göre kazlar; kanat numarası, ayak perdelerine zımba veya ayak perdelerini kesme ve bacak bantları ile işaretlenirler ![]() Yaşlandıkça kazların birbirlerinden ayırt edilmeleri zorlaşır, ayaklarındaki zımba deliği de kapanmaya başlar ![]() ![]() ![]() Kanat numaralama işlemi de kazlarda yaygın şekilde kullanılan işaretleme şeklidir ![]() ![]() 9 ![]() 9 ![]() ![]() Kazlar mümkün olduğu kadar çabuk ve uygun şekilde kesilmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 9 ![]() ![]() 9 ![]() ![]() ![]() Kesilen kazlar karkas olarak satılacaksa tüylerin kuru olarak yolunması daha uygundur, kısacası kuru yolma metoduyla daha güzel karkas elde edilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 9 ![]() ![]() ![]() Sıcak suya daldırma yönteminde tüyler daha çok zarar görür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sıcak suya daldırdıktan sonra sıcak balmumunun kullanılması oldukça yaygın olarak kullanılan bir metottur ![]() ![]() 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 4 ![]() ![]() ![]() 5 ![]() ![]() ![]() 6 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 7 ![]() ![]() ![]() ![]() 8 ![]() ![]() ![]() ![]() 9 ![]() ![]() 10 ![]() ![]() ![]() Tüy yolmak için önerilen balmumu karışımı aşağıdaki gibidir; Parafin balmumu %68 Reçine %30 Domuz yağı %2 9 ![]() ![]() Büyük işletmelerde karkasın içerisinin boşaltılması, otomatik zincir sistemiyle yapılmaktadır, ancak en iyisi elle ve paslanmaz bir çelik tel yardımı ile yapılmasıdır ![]() ![]() ![]() ![]() 9 ![]() ![]() Kazların kesilmesi ve tüylerinin yolunması sonucu vücut ağırlığında %10’luk bir kayıp meydana gelir ![]() ![]() ![]() Kazlar diğer kümes hayvanları gibi derecelendirilir, şekli, vücudun yapısı ve ağırlığı ve yağlılık durumu gibi kriterlere dikkat edilir ![]() ![]() 10 ![]() 10 ![]() ![]() Kazlar bazı yetişen filizlere zararlı olmaksızın yabani zararlı otların kontrolünde herhangi bir yaşta kullanılabilirler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yabani ot temizliğinde kullanılan kazlara bol su verilmeli ve gölgelik sağlanmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Yabani ot sezonunun sonunda kazlar genellikle tarladan alınırlar ve 3 ila 4 hafta ağırlıkları 4 ![]() ![]() ![]() Kazlar dar bir alanda yetiştirilirlerse, kısa bir süre içerisinde bulundukları alanda bitkilerin yok olmasına ve taşların ortaya çıkmasına neden olabilirler (Feltwell 1992) ![]() 10 ![]() ![]() Kazlar yabancı seslere ve rahatsız edilmelere karşı tepki gösterirler ve hep bir ağızdan gürültü yaparlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|