|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
bölgesinde, marmara, nelerdir, tarım, yetişen, ürünleri |
![]() |
Marmara Bölgesinde Yetişen Tarım Ürünleri Nelerdir? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Marmara Bölgesinde Yetişen Tarım Ürünleri Nelerdir?Marmara bölgesinde yetişen tarım ürünleri : Marmara bölgesinde başlıca ayçiçeği, tütün, şekerpancarı, buğday, pirinç, dut, mısır, zeytin, şerbetçiotu, şeftali, kiraz, çilek, kestane, üzüm, domates, patates, sarmısak, soğan, patlıcan, kabak, biber gibi tarım ürünleri yetiştirilir ![]() Meyve : Bursa Yöresi’nde yoğun olarak yetiştirilir Şeftali, kiraz, çilek, kestane ve üzüm başlıcalarıdır ![]() Sebze : Bursa ve Adapazarı ovalarında yoğun olarak yetiştirilir Domates, patates, sarımsak, soğan, patlıcan, kabak, biber başlıcalarıdır ![]() Ayçiçeği : Tohumlarından yağ elde etmek için yetiştirilir Türkiye üretiminin % 80 ini bu bölge karşılar Ergene ve Güney Marmara Bölümleri’nde ekimi yoğunlaşır ![]() Tütün : Bölge, Türkiye üretiminde 3 sırayı alır Bursa, Balıkesir, Adapazarı’nda ekimi yoğunlaşır ![]() Şekerpancarı : Trakya, Güney Marmara ve Adapazarı ovalarında ekim yapılır ![]() Buğday : Trakya’da Ergene Bölümü’nde yoğun olarak yetiştirilir Bölge, üretimde İç Anadolu’dan sonra 2 sırada yer alır ![]() Pirinç : Meriç ovalarında ekimi yoğunlaşır Edirne bölge üretiminde ilk sırayı alır ![]() Dut : Bölgede ipek böceği yetiştiriciliğine bağlı olarak dutçuluk önem taşır Bursa, Balıkesir, Bilecik Yöresi’nde yoğun olarak yetiştirilir ![]() Mısır : Bölge, üretimde Karadeniz’den sonra 2 sırayı alır Adapazarı ve Bursa önemli ekim alanlarıdır ![]() Zeytin : Güney Marmara Bölümü’nde Gemlik ve Mudanya Yöresi’nde üretimi yoğunlaşır Bölge, üretimde Ege’den sonar 2 sırayı alır İri kalitede sofralık zeytin yetiştirilir ![]() Şerbetçi otu : Bira sanayinde tad ve koku verici olarak kullanılır Bilecik Yöresi’nde ekimi yapılır ![]() |
![]() |
![]() |
|