Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > Serbest Forum

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
blotchyripening, grey, leke, lekeli, olgunlaşma, oluşumu, sarı, wall

Blotchy-Ripening - Sarı Leke Oluşumu - Grey Wall - Lekeli Olgunlaşma

Eski 10-07-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Blotchy-Ripening - Sarı Leke Oluşumu - Grey Wall - Lekeli Olgunlaşma



blotchy-ripening - sarı leke oluşumu - grey wall - lekeli olgunlaşma

















Sera yada açıkta domates tarımı yapılan alanlarda ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır Genel olarak bunun sebebi çevresel faktörlerdir Bazı çeşitler bu hastalığa dayanıklı olmakla birlikte Bazı çeşitler hassastır

Belirtiler ilk olarak yeşil meyvelerde gözlenir Lekeli; kahverengi - gri alanlar basık durumdadır Meyve bu bölgelerde gri olarak olgunlaşır yada sarı renkli olarak gelişemeden kalır Bazen bu yetersiz olgunlaşma ile domates yüzeyinde sarı şeritler, yadabenekler olduğu da gözlenmektedir
Meyve kesildiği vakit koyu kahverengi yada gri dokular meyve içinde gözlenebilmektedir
Bu hastalık mdomatesin tüm pazar değerini ortadan kaldırmakta ve üreticiye ciddi anlamda zararlar vermektedir

Bu hastalığı oluşturan ana nedenler; yüksek azot, düşük potasyum, düşük mağnezyum, yüksek toprak nemi, yüksek bağıl nem, sıcaklık değişiklikleri, yüksek sıcaklık, düşük ışık yoğunluğu ve toprağın aşırı derecede sıkış oluşudur
Ayrıca bazı bakteri, mantar veya domates mozaik virüsünün de etkili olduğu düşünülmektedir

Bu hastalığın en iyi kontrol yöntemi dayanıklı çeşitlerin kullanılmasıdır
Yine ilave olarak bu konuda potasyum takviyesi ile Leke oluşumlarının engellendiğine dair çalışmalar da bulunmaktadır

Yapılan bir çalışmada 5 çiçekler meyve tuttuğu anda %05 oranında K2O içeren ve her defasında 8-10 sprey olarak verilen yaprak gübresi 20 gün aralıklarla devam etmiş ve sonuçta lekeli oluşumun tamamen önüne geçilmiştirAyrıca bu çalışmada yüksek sıcaklık döneminde hastalığın daha yoğun olduğu daha dengeli seyreden sıcaklıklarda ise hastalık daha az ortaya çıkmıştır Aynı şekilde geç dönemde düşük sıcaklığa bağlı olarak hastalık daha yoğun seyretmiştir

Görüldüğü üzere bu hastalığı ortaya çıkaran çok fazla ve birbirinden bağımsız etmen vardır Ama basit kültürel önlemlerle engellenebildiği de gözlenmektedir Ancak yine de en uygun çözüm yukarıda da belirttiğimiz gibi dayanıklı çeşitlerin kullanımı olmaktadır

Yararlanılan kaynaklar

http://wwwumassvegetableorg/soil_c_ripeninghtml
http://wwwactahortorg/books/491/491_33htm
http://wwwsemenaorg/agro/diseases/gray-wall-ehtm
http://tomatolovercom/disorder-blotum-deficiency/

not: Bu makalenin hiç bir kısmının izinsiz olarak ve forumpaylaşa doğrudan link vermeden yayınlanması yasaktır

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.