![]() |
Çay Ve Çayların Sınıflandırılması |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çay Ve Çayların SınıflandırılmasıÇay sınıflandırılması karıştırılan ve yanlış anlaşılan konulardan biridir ![]() ![]() ![]() ![]() Siyah çaylar çoğunlukla yaprak veya partikül büyüklüğü esas alınarak sınıflandırılıp satılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() CTC metodu verimliliği ve uygunluğu yüzünden popülarite kazanmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() Siyah çaylar TGFOP STFGFOP ![]() ![]() ![]() OP Orange Pekoe (OP) 8-15 milimetre uzunluğunda yaprak içeren, siyah, FOP'den daha az uç ihtiva eden bir bütün yaprak çaydır ve fırınlamadan sonra eleme yapıldığında belirli bir elek aralığından geçmez ![]() ![]() ![]() Flowery Orange Pekoe (FOP), kaliteyi iyileştiren birçok uç içeren, bütün yaprak veya kırık yaprak, Ortodoks, siyah çaydır ![]() Tippy Golden Flowery Orange Pekoe (TGFOP) çayda üst sınıftır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aynı şekilde, TGFOP ' den önce F harfi geldiğinde Finer (ince taneli) sınıf , SF geldiğinde Super Finer ( süper ince taneli) sınıf anlamına gelir ![]() ![]() BOP TGBOP GOF BOP OP 'den sonraki sınıf Broken Orange Pekoe (BOP) olarak isimlendirilen uçsuz, kırık yapraklardan oluşan sınıftır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() F & PF BOP 'den daha küçük yapraklı çay sınıfı PF'dir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() D & PD Çabuk demlenip tad ve koyuluğunu poşet maddesinden hızla geçirebildiği için normalde poşet çaylarda kullanılan, hem Ortodoks hem de CTC çay yapraklarının en küçük parça boyutudur ![]() ![]() ![]() ![]() Bu sınıflandırma terimleri genellikle Hindistan, Sri Lanka, Java, Sumatra, Afrika, bazı Çin çayları ve bazı diğer siyah çaylar için kullanılır ![]() ![]() ![]() ![]() Yeşil ve Oolong çaylar Yeşil ve oolong çayların sınıflandırılması biraz daha karmaşıktır ve daha az kalıplaşmıştır ![]() ![]() ![]() Her ülke kendi yeşil çayını kendi komplike terminolojisiyle sınıflandırmaktadır ![]() ![]() ![]() Çin yeşil çayları yaprağın yaşına ve işlenmiş yaprağın stiline ve şekline göre sınıflandırılırlar ![]() ![]() ![]() ![]() Hindistan yeşil çayları Çin yeşil çaylarına benzer şekilde sınıflandırılırlar ve Fine Young Hyson, Young Hyson, Hyson No 1, Hyson, Soumee, Fannings ve Dust yaprak stillerinde üretilirler ![]() Pouchonglar Çin kokulu çaylarıdırlar ve bunlara Yasemin, Gardenya veya Yulan çiçekleriyle koku verilir ![]() ![]() ![]() ![]() Farmosa oolongları, Tayvan Hükümeti Çay Araştırma Ofisi tarafından geliştirilmiş kendi sınıflandırma sistemlarine sahiptirler ![]() ![]() ![]() Seylan yeşil çayları, Java yeşil çayları ve kokulu oolonglar gibi daha az bilinen ve kendi karmaşık sınıflandırma sistemlerine sahip çaylar da bulunmaktadır ![]() ![]() 3000 'den fazla çeşidi ve binlerce kombinasyonu ile her zevke uygun bir çay veya çay harmanı vardır ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Çay Ve Çayların Sınıflandırılması |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çay Ve Çayların SınıflandırılmasıSiyah Çay Çeşitleri Çay sınıflandırılması karıştırılan ve yanlış anlaşılan konulardan biridir ![]() ![]() ![]() Çay tadı ve kalitesi ülke orijini, çayın çeşidine ve genellikle üretildiği bölgeyle isimlendirilir, bahçe veya tarla, rakım, hasat ve hasattan sonraki işleme gibi birçok farklı faktörle belirlenir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Siyah çayların sınıflandırılması partikül yapılarına göre olmaktadır ![]() ![]() Çay ticaretinin %95'i broken çaylar ile olmaktadır ![]() ![]() ![]() P P Pekoe Çay fidanının ikinci yaprağından üretilen, bütün yaprak, siyah çaydır ![]() ![]() ![]() ![]() İyi soldurulmuş özlü yapraktan hâsıl olur ve böyle yaprak “topak” halinde kıvrılır ![]() ![]() ![]() ![]() FP Flowery Pekoe Uzunluğuna yuvarlatılmış, bütün yaprak, siyah çaydır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() PEK Pekoe Yapraklar OP'ye göre daha kısadır ve OP gibi iyi kıvrımlı değildir ![]() ![]() OPA Orange Pekoe "A" ![]() Fırın çıkışındaki hiç parçalanmayan tüm yaprak tipi çaylardır OP OP Orange Pekoe 8-15 milimetre uzunluğunda yaprak içeren, siyah, FOP'den daha az uç ihtiva eden bir bütün yaprak çaydır ve fırınlamadan sonra eleme yapıldığında 10 numaralı eleğin üzerinde kalır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() FOP Flowery Orange Pekoe Kaliteyi iyileştiren birçok uç içeren, bütün yaprak veya kırık yaprak, Ortodoks, siyah çaydır ![]() TGFOP Tippy Golden Flowery Orange Pekoe Çayda üst sınıftır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bazen benzer çaylar içinde daha iyi kalitede olanları belirtmek için harflerin sonuna 1 veya 2 rakamları eklenir ![]() Aynı şekilde, TGFOP' den önce F harfi geldiğinde Finer (ince taneli) sınıf, SF geldiğinde Super Finer (süper ince taneli) sınıf anlamına gelir ![]() Misal olarak SFTGFOP1 denildiğinde: Süper ince taneli, uçlu (tippy), sarı (golden), çiçekli OP ![]() "1" O tip çayın en üstünü olduğu ifade edilmek istenir ![]() BOP Broken Orange Pekoe (BOP) olarak isimlendirilen uçsuz, kırık yapraklardan oluşan sınıftır ![]() ![]() ![]() BOP Broken Orange Pekoe Tamamen hakiki bir BOP yalnız kıvırma makinesinde kırılmış olan yapraktan ibaret bulunmalıdır ![]() ![]() ![]() BOP1, Broken Orange Pekoe One ![]() BOP1 ise OP 'den küçük yapraklı, BOP'den büyük yapraklı ara sınıf çaylar için kullanılır ![]() ![]() BP, Broken Pekoe BOP büyüklüğünde bazen daha uzun olabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() FBOP Flowery Broken Orange Pekoe Tip miktarı fazladır ![]() ![]() ![]() ![]() F & PF BOP 'den daha küçük yapraklı çay sınıfıdır ![]() Fanning terimi Ortodoks ve CTC çaylarında kullanılır ![]() CTC metoduyla üretildiğinde (PF) Pekoe Fanning, Ortodoks metoduyla üretildiğinde Fanning (F) olarak anılır ![]() ![]() ![]() ![]() Fannigler genellikle bütün yaprak çayları kadar iyi likör verebilirler ![]() Ortodoks çaylarına sınıftaki uç miktarını tanımlamak için Broken Orange Pekoe Fanning (BFOP) ve Golden Orange Pekoe Fanning (GOPF) terimleri eklenir ![]() BOPF Broken Orange Pekoe Fanning Piyasa talebine göre 14,16 veya 18 nolu eleklerden geçen küçük ebatlı çaylardır ![]() BOP ile birlikte toplam oranları genelde %70’dir ![]() Çabuk demlenme özellikleri sebebiyle kuvvetli ve renkli eriyikler hasıl ederler ![]() BPF Broken Pekoe Fanning BOPF’nin büyüklüğüne sahiptirler ![]() ![]() ![]() FBOPF Flowery Broken Orange Pekoe Fanning Yüksek miktarda tip ihtiva eden BOPF’dir D & PD Çabuk demlenip tad ve koyuluğunu poşet maddesinden hızla geçirebildiği için normalde poşet çaylarda kullanılan, hem Ortodoks hem de CTC çay yapraklarının en küçük parça boyutudur ![]() ![]() ![]() ![]() İzin verilen en düşük sınıf çay PD (Pekoe Dust-Pekoe Tozu) olarak bilinir ![]() ![]() Literatürde bu büyüklük için "Elemeden sonra kalan en küçük kırık parça" açıklaması yapılır ve bazen "süprüntü" olarak anılır ![]() D Dust(2) Bu sınıflandırma terimleri genellikle Hindistan, Sri Lanka, Java, Sumatra, Afrika, bazı Çin çayları ve bazı diğer siyah çaylar için kullanılır ![]() ![]() ![]() İlaveten küçük parçalar daha hızlı demlenirler ve daha çabuk tat bırakırlar ![]() |
![]() |
![]() |
|