Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > Serbest Forum

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bitkisi, pepino, yetiştiriciliği

Pepino Bitkisi Yetiştiriciliği

Eski 10-07-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Pepino Bitkisi Yetiştiriciliği



pepino bitkisi yetiştiriciliği

YETİŞTİRİCİLİĞİ

Çok yıllık çalı formunda büyüyen pepino bitkisi, literatürdeki bilgilere göre deniz seviyesinden itibaren 1700 metre yüksekliğe kadar, 15-25C ve % 60-80 oransal neme sahip alanlarda yetiştirilebilmektedir Ancak sıcak -kurak ve soğuk hava koşullarına oldukça duyarlıdır Suyu çok sever Yaz aylarında hatada 2-3 kez sulanması gerekir

Tohumundan üretim şansı çok az olan bu türün , kolay köklenme şansına sahip olması nedeniyle üretimi genellikle çelik ile yapılmaktadırDoku kültürü teknikleri ile çoğaltımı oldukça kolaydır Ticari anlamda pepino çelikle çoğalırElde edilen çelikler torf veya bahçe toprağında hazırlanan çoğaltma ortamında yarıya kadar toprağa sokulurlar Suyu çok sevdiğinden dolayı sık sık sulama yapılırBir hafta sonra köklenen çelikler saksılara dikilir Köklendirme ortamı 15 C'nin altında olmamalıdır İdeal ortam 18-23'C sıcaklık ve %80-900 nem içeren ortamlarda daha iyi köklendiği tespit edilmiştir

Pepinonun çiçekleri 1-20 çiçekten oluşan çiçekten oluşan çiçek salkımları şeklinde ve kendisi ile aynı familyaya ait patlıcanın çiçekleri ile benzerlik göstermektedir Salkımlardaki çiçeklerde, çeşitlere bağlı olarak değişmekle birlikte 1-12 adet meyve oluşmakta, bazen de hiç meyve bağlamadığı durumlarla da karşılaşılmaktadır

Başlangıçta yeşil renkli olan meyveler, normal iriliğine ulaşıp olgunlaşma safhasına geçtiği aşamada sap çukurundan meyve uçuna doğru şeritler halinde uzanan mor çizgilere sahip olmaktadıryeme olumundaki meyveler krem-sarı renkte, sulu ve kavun aromalıdırBu nedenle bazı ülkelerde "armut kavunu" olarak adlandırılmaktadır Olgunluk zamanını belirleyen bir diğer kriterde meyve briks değeridir Hasat zamanında bu değerin 10 olması istenmektedir Briks değerinin düşük olmasından kaynaklanan tatta ki azalmalar tüketici şikayetlerine neden olmaktadır Hasat olgunluk değerlerinin saptandığı bu safhada yapılmalıdır Hasadın geciktirilmesi Meyvede şeker oranını artırdığı gibi, meyve üzerinde koyu kahverengi lekeler oluşmasına ve böylece meyve kalitesinin bozulmasına neden olmaktadır Bu kahve rengi benekler üzerinde daha sonra Alternaria spetmenleri oluşmakta ve ürün Pazar değerini yitirmektedir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.