Kesim Yüzme Tekniği |
10-07-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Kesim Yüzme TekniğiKESİM YÜZME TEKNİĞİ Ülkemizde her yıl yaklaşık 25 milyon hayvan kesilmektedir Bu miktarda da deri elde edilmektedir Bu derilerden ise ayakkabı ve elbiselik yapılmakta dünya ülkelerine de satılarak büyük döviz elde edilmektedir Ancak memleketimizde kesim yerlerinde ve mezbahalarda hayvanlar kesilip yüzülürken büyük kayıplara uğrarlar Yanlış yüzme yüzünden bazen %40'lara varan ekonomik zarara yol açıldığı görülür Özellikle kurban bayramlarında yapılan kesimler çok fazla olduğundan ve herkes kendi kurbanını kesmek zorunda kaldığından zararlar daha da çok olmaktadır Aslında kesim-yüzme işlemi zor bir iş değildir Ancak usulü bilerek hareket etmek gerekir Bir derinin tamamından yararlanmak için onun kesiksiz, deliksiz olmasına dikkat etmek şarttır Her kesik ve delik maddi kayıp demektir Bir sığır derisinden beş çift ayakkabı yapılıyorsa, kesik ve yanlış yüzme yüzünden en az bir çift ayakkabılık deri ziyan edilmiş olur Bu da ülkemizdeki kesilen sığır sayısıyla mukayese esilirse çok büyük bir zarar demektirTulum çıkarılmayan koyun-keçi derilerinin yanlış yüzülmesinde meydana gelen zararlar çok daha büyük olmaktadır Bu bakımdan kesim-yüzme işini iyi bilmek usulüne göre dikkatli olmak şarttır Her ne kadar bu iş basit görünürse de derilere zarar vermemek için aşağıda yazılı usulleri iyi bilmekte fayda vardır Ayrıca çeşitli av hayvanlarının kesim ve derisinin yüzülmesi, koyunlarınkine benzerlik göstermesi nedeniyle yer yer değinilmiştir HAYVANIN KESİLMESİ Kesimlerde birinci önemli nokta, çok uzun yol kat eden hayvanların kesimden önce dinlendirilmeleridir Böyle hayvanlara 24 saat yemde verilmemelidir Aksi halde etler yüksek ısı gösterir, kan kafi derecede akmadığı gibi derinin yüzülmesi de güçleşir İkinci önemli nokta kesim şeklidir Burada kesici, hayvanın başını sol eliyle kendisine doğru çekerek boyun ve gırtlağı gerer, sonra bıçakla ve mümkün olduğu kadar kafaya yakın bir yerden boyun kesilir Aksi halde kesim güçleşeceği gibi boyun derisi de parçalanır Kanın tamamen akması için hayvanların ön ayaklarının serbest olması ve ön ayaklarla çırpınmanın temini gerekir Bu bakımdan yerde kesilen hayvanların en azından ön bacaklarının birinin çözülmüş olmasına dikkat edilmelidir |
|