Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > Serbest Forum

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
astrophytum, kaktüsleri, türleri, yıldız

Astrophytum Türleri - Yıldız Kaktüsleri

Eski 10-07-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Astrophytum Türleri - Yıldız Kaktüsleri

kökeni abd'nin güneyi ile meksika'daki kurak ve kıraç alanlar olan astrophytum cinsi kaktüslerin 6 doğal türü ile bunlardan elde edilmiş 12 dolayında melez çeşidi bulunmaktadır türkçe'mizde yıldız kaktüsleri diye adlandırılan ve tüm dünyada kaktüs meraklıları arasında pek popüler olan bu bitkilerin gövdeleri küremsi, yarı küre ya da silindirik biçimlidir bu gövdelerin üzeri iri veya ufak beyaz lekelerle dolu olur türlerine göre yüksekliği 15 cm ile 1,2 m arasında değişip ağır ağır gelişen yıldız kaktüslerinin bu boylara erişmesi yıllar alır İki türü dışında genelde dikensiz olan bu kaktüsler, iyi bakıldığında çoğunlukla sarı ama bazı örneklerinde beyaz, pembe ya da açık kırmızı renkte çiçekler açar Çiçekleri günün en aydınlık zamanında açıp uzunca bir süre canlı kalır daha sonra çiçekleri yeşil ve kırmızı renkli, yumurtamsı biçimli, içinde sarı ya da kahverengi miğfer biçimli tohumlar bulunan etli tohum zarflarına dönüşür yıldız kaktüsleri sıcak ve ılık bölgelerdeki kıraç bahçelerde; soğuk ve serin yörelerde ise, kış mevsiminde ısıtılan kapalı mekanlarda saksılar içinde yetiştirilirler

İsteklerİ ve Üretİmİ

yıldız kaktüsleri sıcak ve ılık iklim bölgelerinin bol güneşli ortamlarını sever don olayına karşı duyarlıdırlar hafif alkalik, fakir nitelikli, suyu çok iyi akıntılı geçirgen (süzek) bahçe toprağını yeğlerler kış mevsiminde ısıtılan kapalı mekanlarda saksı içinde yetiştirildiğinde köklerinin iyi gelişmesi ve canlı olmaları için saksısına konulan kaktüs toprağına biraz kireçtaşı kırıklarının eklenmesi gerekir gelişme dönemlerinde makul düzeyde sulanan yıldız kaktüsleri daha sonra sonbaharda ve özellikle kışın dinlenme dönemlerinde hiç sulanmaz bu bitkilere ayda bir kez düşük oranda nitrat içeren gübre verilmesi yararlı olur yıldız kaktüslerinin üretimi, ilkbahar mevsiminde 21 derece sıcaklıkta ekilen tohumlarıyla gerçekleştirilir

Önemlİ tÜrlerİ

astrophytum myriostigma: (papaz takkesi kaktüsü): kökeni meksika olan türün küremsi ya da silindirik olan gövdesinin yüksekliği 23 cm ve genişliği 20-30 cm kadar olup üzeri beyaz renkli yünümsü görünüşlü lekelerle kaplıdır yaz mevsiminde çoğu kez ortası kırmızı renkli sarı çiçekler açar

astrophytum ornatum: kökeni meksika olan ve yıldız kaktüsleri arasında en hızlı gelişeni olan bu türün küremsi ya da silindirik gövdesinin yüksekliği 35 cm'ye çıkabilir bitki beş ya da altıncı yılında yaz mevsiminde sarı renkli çiçekler açar

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com