Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > Serbest Forum

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
arıcılık, aylara, bakım, göre, takvimi, uygulamaları

Arıcılık Takvimi Aylara Göre Bakım Uygulamaları

Eski 10-07-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Arıcılık Takvimi Aylara Göre Bakım Uygulamaları



ARICILIK TAKVİMİ

OCAK AYI :
1Arılar devamlı olarak kovanda bulunduklarından kovanlar sarsılmamalı çerçeveler yerinden oynatılmamalıdır
2Karla dolmuş uçuş delikleri ve tablaların temizliği yapılmalı ve havalandırma yapılmalıdır
3Kovanların etrafından hava akımı sağlanacak kadar boşluk bırakılmalı her tarafı çepe çevre sarılmamalıdır
ŞUBAT AYI :
1Hava koşullarının uygun olduğu havalarda ilk kontroller yapılmalı Yiyeceği olmayanlara kek , bez içinde toz şeker veya lokum verilmelidir
2Sönen kovanlar varsa içindeki ballı çerçeveler alınmalı ve kovan kapatılmalıdır,bu sayede yağmacılık önlenmiş olur
3Bu dönemde arılar olabildiğince katı yemlerle beslenmeli şurup veya bal takviyesi yapılmamalıdır(Şayet sonbahar bakımı doğru olarak yapılmışsa 2:1 şuruplama yapılmasında bir mahsur yoktur)
4Varroya karşı ilaçlama ayın sonlarında havalar uygun olduğunda yapılabilir Bu sayede bu dönemde kovanda yavru olmadığından kesin sonuç alınabilir
MART AYI :
1Arılarda ana muayeneler ve bakımlar bu ay içinde başlarBu ay içinde ana arı yumurtlamaya başlarBu nedenle havanın sıcak olduğu 12:00 – 14:00 saatleri arası rüzgarsız havalarda bakım yapılmalıdırYavruları üşütmemek için hızlı davranılmalı ,kovanlar uzun süre açık bırakılmamalıdır
2Kovanda ilk olarak işçi arı mevcudu kontrol edilir
3Kovanların analarının olup olmadığı kontrol edilir
4Kovanlardaki bal stoğu kontrol edilir
5Anasız kovanlar zayıf ve analı kovanlarla birleştirilir
6Kovanlardaki boş petekler çıkarılır
7Yavru ve yumurta üretimini sağlamak amacıyla şuruplama yapılırBu şurup 2: 1 olmalıdırYani 2 ölçek şekere 1 ölçek su konmak suretiyle hazırlanmalıdır
8Havalar uygun ise kovanların dip tahtaları değiştirilebilir
9Yine havalar uygun ise varroa ilaçlaması düzgün olarak yapılmalıdır
NOT :İlk üç ay içerisinde arı kontrolleri yapılırken hava şartlarına dikkat edilmeli arılar üşütülmemeli ve sarsılmamalıdırBuraya kadar anlatılanlar normal mevsim içinde yapılması gerekenlerdirAncak tamamen hava koşullarına bağlıdırHavalar uygun olmadığı sürece arılar rahatsız edilmemelidir
Yine öte yandan arılar kışın çok fazla sarılmamalı hava sirkülasyonuna imkan tanınmalıdır
İlk verilecek olan yemler mutlaka katı olmalı sonrasında yine yoğun şurup verilmeli daha sonraları normal şurup düzenine geçilmelidirTabiki sonbahar bakımı düzgün olarak yapılmışsa katı yemle beslemeye gerek yokturKoyu şurupla beslemeye başlanılabilirBu arıların ishalden korunmaları için şarttırŞurup hazırlama ayrıca anlatılacaktır
NİSAN AYI :
1Bu ayda martta başlayan işler devam eder
2Varroya karşı ilaçlama daha önce yapılamamışsa mutlaka yapılmalıdır
3Teşvik yemlemesine ( 1:1 ölçeğinde şeker ve su kullanılmalı ) devam edilirHer 10 günde bir kovanlar açılarak çalışması kontrol edilir
4Gerekli olan kovanlar var ise kabartılmış çerçeveler konarak çalışma yeri sağlanır
5Hafta da bir kovanlar dışarıdan gözlenerek kuşkulanılan kovanlar açılarak denetlenirAnormal bir durum olup olmadığına bakılırBu dönemdeki bakımda önce işçi arı mevcudiyeti sonra ana arı kontrolü yapılırYine yavru miktarı da bize bir fikir verirŞayet yavrular arasında boşluklar var ise bu ana arı yaşlıdır ve ya sakattır
6Nisan sonunda kuvvetli kovanlar bölünerek suni oğula hazırlanabilir
7Çok zayıf kovanlara yavru ve yumurtalı çerçeve takviyesi yapılarak güçlendirilirBu çerçevelerde ana arı olmamalıdır
8Yine bu dönemde güçlü kovanlara kat verilebilir
NOT : Bu ay içinde şurup 1 ölçek şekere 1 ölçek su katılarak hazırlanmalıdırMutlaka daha önce yapılmadıysa varroa mücadelesi yapılmalıdır
MAYIS AYI :
1Haftada bir düzenli olarak ana arı ve işçi arı mevcuduna bakılmalı arıların sıkışmasına izin verilmemeli rahat bir çalışma ortamı için zamanında katlar atılmalıAlttaki çerçeveler Balla doldurulmuş ve yavru yapacak yer kalmamışsa bu çerçeveler ballığa çıkarılmalı bunların yerine boş kabartılmamış çerçeveler alta konmalıdır
2Şayet bölme yapılmışsa durumları izlenirTakviye verilmişse yine bunların gelişme durumları izlenir
3Anasız kovanlar varsa analandırılırYada zayıf bir kovanla birleştirilir
4Şuruplama 1 : 1 oranında devam eder
5Uçuş delikleri hava şartlarına göre genişletilmeye başlanır
6Kat isteyen kovanlara kat verilir
7Oğula hazırlanmayı engellemek için Kabartılmamış birkaç çerçeve alta konur alttaki birkaç çerçevede ballığa çıkarılır
NOT:Bölme yapabilmek için ortamda erkek arılar var olmalıdır
HAZİRAN AYI :
1İlk 15 gün üç günde bir düzenli bakım yapılmalı sonraki 15 günde de haftada bir bakım yapılmalıdır(Bu ova için geçerlidir
2Çıkmış olan oğullar varsa bunların yemlemesi yapılırAna arılarının yumurtlama durumuna (ilk oğulda) ana arının çiftleşme durumuna da oğul veren kovanda dikkat edilmelidir
3Bal özünün geliş miktarına bakılırŞayet kesilir ve ya havalar sürekli yağışlı geçer ise aralıklı olarak az miktar şurupla yemleme yapılmalıHavalar normal ise yemlemeler kesilmelidir
4Ballık ve çerçeve ilavesi yapılırOğula yatacak kovanlar takip edilir
5Oğul eğilimi başlamış olan kolonilerde ballığa çerçeve çıkararak yerine boş temel petekli çerçeveler verilmeli ana arı memeleri kesilmelidirAncak bu işlem en fazla 2 defa uygulanmalı tekrar inşa edilmişlerse bunlara dokunulmamalıdır
6Bölgedeki bitki örtüsü ve çiçek durumuna göre ay sonunda daha yükseklere nakliye yapılabilirYine bu ortama çıkan arılarda oğul eğilimi başlayacağından dikkat edilmelidir
7Balı olgunlaşmış çerçeveler kovandan alınabilir
TEMMUZ AYI :
1Arıların su ihtiyaçları kesin olarak karşılanmalıdır
2Haftada bir kovan dışından arıların çalışma hızı takip edilmelidirErkek arıların kovan dışına atılıp atılmadıkları kontrol edilmelidir
3Onbeş günde bir kovanların üzerinden arı mevcudu kontrol edilmelidir
4Yağmacılığa fırsat verilmemeli Arılara bakım işleri ve varsa ballar sabahın erken saatlerinde alınmalıdır
5Yine bu mevsimde kovanların üzerine gölgeleme yapılması iyi sonuçlar verecektir
AĞUSTOS AYI :
1Bu ayda kovanda yavru ya çok az yada hiç yavru yoktur
2Yalnız kovanda bal hasadından sonra kalan bal miktarına çok hassasiyet isterŞayet yeterli bal kalmamışsa arılar açlık oğlu vereceklerdir
3Böyle kovanlar var ise bunlara akşam saatlerinde şurup verilebilirbu şurupta 2 : 1 ölçeğinde olmalıdır
4Aynı temmuz ayında olduğu gibi yağmacılığa fırsat verilmemeli ve arıların yağmaya daha az meyilli olduğu sabahın erken saatlerinde kontroller yapılmalıdır
EYLÜL AYI :
1Kovan uçuş delikleri daraltılmaya başlanır
2Kovanların bal durumları kontrol edilirFazla olan ballar kovandan çıkarılır
3Kovanlarda hiçbir zaman tam dolu çerçeveler kış yiyeceği olarak bırakılmazBunun yerine yarısı balla dolu çerçeveler tercih edilir
4Sonbahar varroa mücadelesi ay sonuna doğru yapılmaya başlanır
5Sonbahar şuruplaması yapılmaya başlanırYine ölçek 2:1 olmalıdır
EKİM AYI :
1Bu ayda arılar tam bir kontrolden geçirilmelidirAna arı durumları işçi arı sayıları ve kışlık bal durumu gözden geçirilir
2Anasız kovanlar birleştirilir
3İşçi arı sayısı az olan kovanlar birleştirilir
4Varroya karşı sonbahar ilaçlı mücadelesi daha önce yapılamamışsa bu ay mutlaka yapılır
5Arı mevcuduna göre 10 – 20 kg arasında kovanda bal bulunması yeterlidir
6Uçuş delikleri daraltılmalı Yağmur ve rutubetten korunmalıdır
KASIM AYI :
1Ekim ayında başlamış işler tamamlanır
2Zayıf ve ya anasız kovanlar birleştirilir
3Yeterli yiyecek bırakılmış olan kovanlar kış uykusuna bırakılır
ARALIK AYI
Arılar kovanda kış dinlenmesine terk edilirler

ŞURUP HAZIRLAMA
İLK BAHAR BAŞLANGIÇ ŞURUBU 2 : 1
Arıların ishal olmaması ve fazla suyu uzaklaştırma zahmetinden ötürü ilkbaharda başlangıç olarak 2 ölçek şekere 1 ölçek su konmak suretiyle hazırlanan şurupla besleme yapılır
Şurup hazırlanırken su kaynatılmalı ve kaynar halde ocaktan indikten sonra şeker ilave edilip karıştırılarak eritilmeli şeker eridikten sonra bir miktar da limon tuzu konmalıdır Kesinlikle şeker şurubu kaynatılmamalıdırÇünkü şeker kaynatıldığında karamelize olur ki bu arılar için zehirlidir
İLKBAHAR TEŞVİK ŞURUBU 1 : 1
Nisan ayından itibaren ana arının yumurtlaması için kullanılır Burada 1 ölçek şekere 1 ölçek su konarak hazırlanır Hazırlanışı aynen yukarıdaki gibidir Ancak ilave olarak gerekli olduğu durumlarda bu şuruba vitamin ve antibiyotik ilaçlar da katılabilir
SONBAHAR KIŞ YEMLEME ŞURUBU 2 : 1
Arıların balı olgunlaştırma zamanının dar ve ana arının çok aşırı yumurtlayarak kışa yüksek arı sayısıyla girmesini önlemek için bu oranda verilir Ayrıca mevsimin bir daha yumurtlamaya izin vermeyeceği unutulmamalıdır
Ayrıca arılar için şekerden yapılan şurubun kendi yaptığı baldan daha sağlıklı olduğu unutulmamalı ballar alınıp yerine şeker şurubu takviyesi yapılmalıdır
DİĞER HUSUSLAR
Yukarıda bahsedilen husus tuhaf gelebilir ancak yapılan çalışmalara göre bal şeker şurubundan daha fazla sindirim artığına neden olmakta ve bunun neticesinde arılar karlı ve buzlu havalarda pislemek için dışarı çıkmakta ve kar üzerine serpilerek ölmektedirler Ölmeyenlerde ishalden aşırı etkilenirler
Arılıklarda açıkta hiçbir zaman bal bırakılmamalıdırBu yağmayı başlatacak bir unsurdurAyrıca civardaki arılıklardan hastalık taşıyan arılar da bu bala geleceğinden kolonilerimize hastalık bulaştırabilirlerNeden söndüğünü bilmediğimiz kovanlardan aldığımız balarlıda diğer kovanlara takviye amacıyla vermemeliyiz

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.