|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
arıcılık, aylara, bakım, göre, takvimi, uygulamaları |
![]() |
Arıcılık Takvimi Aylara Göre Bakım Uygulamaları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Arıcılık Takvimi Aylara Göre Bakım UygulamalarıARICILIK TAKVİMİ OCAK AYI : 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ŞUBAT AYI : 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() 4 ![]() ![]() MART AYI : 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() ![]() 5 ![]() ![]() 6 ![]() ![]() 7 ![]() ![]() ![]() ![]() 8 ![]() ![]() 9 ![]() ![]() NOT :İlk üç ay içerisinde arı kontrolleri yapılırken hava şartlarına dikkat edilmeli arılar üşütülmemeli ve sarsılmamalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Yine öte yandan arılar kışın çok fazla sarılmamalı hava sirkülasyonuna imkan tanınmalıdır İlk verilecek olan yemler mutlaka katı olmalı sonrasında yine yoğun şurup verilmeli daha sonraları normal şurup düzenine geçilmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() NİSAN AYI : 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() 4 ![]() ![]() 5 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 6 ![]() ![]() 7 ![]() ![]() ![]() 8 ![]() ![]() NOT : Bu ay içinde şurup 1 ölçek şekere 1 ölçek su katılarak hazırlanmalıdır ![]() ![]() MAYIS AYI : 1 ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() 4 ![]() ![]() 5 ![]() ![]() 6 ![]() ![]() 7 ![]() ![]() NOT:Bölme yapabilmek için ortamda erkek arılar var olmalıdır ![]() HAZİRAN AYI : 1 ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() 4 ![]() ![]() ![]() 5 ![]() ![]() ![]() 6 ![]() ![]() ![]() 7 ![]() ![]() TEMMUZ AYI : 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() ![]() ![]() 5 ![]() ![]() AĞUSTOS AYI : 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() 4 ![]() ![]() EYLÜL AYI : 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() 4 ![]() ![]() 5 ![]() ![]() ![]() EKİM AYI : 1 ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() ![]() 5 ![]() ![]() 6 ![]() KASIM AYI : 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ARALIK AYI ![]() Arılar kovanda kış dinlenmesine terk edilirler ![]() ŞURUP HAZIRLAMA İLK BAHAR BAŞLANGIÇ ŞURUBU 2 : 1 Arıların ishal olmaması ve fazla suyu uzaklaştırma zahmetinden ötürü ilkbaharda başlangıç olarak 2 ölçek şekere 1 ölçek su konmak suretiyle hazırlanan şurupla besleme yapılır ![]() Şurup hazırlanırken su kaynatılmalı ve kaynar halde ocaktan indikten sonra şeker ilave edilip karıştırılarak eritilmeli şeker eridikten sonra bir miktar da limon tuzu konmalıdır ![]() ![]() ![]() İLKBAHAR TEŞVİK ŞURUBU 1 : 1 Nisan ayından itibaren ana arının yumurtlaması için kullanılır ![]() ![]() ![]() ![]() SONBAHAR KIŞ YEMLEME ŞURUBU 2 : 1 Arıların balı olgunlaştırma zamanının dar ve ana arının çok aşırı yumurtlayarak kışa yüksek arı sayısıyla girmesini önlemek için bu oranda verilir ![]() ![]() Ayrıca arılar için şekerden yapılan şurubun kendi yaptığı baldan daha sağlıklı olduğu unutulmamalı ballar alınıp yerine şeker şurubu takviyesi yapılmalıdır ![]() DİĞER HUSUSLAR Yukarıda bahsedilen husus tuhaf gelebilir ancak yapılan çalışmalara göre bal şeker şurubundan daha fazla sindirim artığına neden olmakta ve bunun neticesinde arılar karlı ve buzlu havalarda pislemek için dışarı çıkmakta ve kar üzerine serpilerek ölmektedirler ![]() ![]() Arılıklarda açıkta hiçbir zaman bal bırakılmamalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|