Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > Serbest Forum

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
balık, türleri

Balık Türleri

Eski 10-07-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Balık Türleri



ACIBALIK (Rhodeus seiceus amarus)




Trakya, Marmara ve Karadeniz'de ağır akışlı akarsular veya göllerde yaşar Bitkiler ve küçük hayvancıklarla beslenir Ortalama 5-6, en çok 9 santimetreye kadar büyür Üreme devresi nisan-haziran arasıdır Dişisi uzun hortumuyla yumurtalarını bir midyenin içine ustaca bırakır Erkek de spermlerini midyenin açılıp-kapanarak emdiği suya bırakarak yumurtaları döller 2-3 haftada olgunlaşan yavrular, midyeyi terkeder Böylece küçük cüsselerine rağmen emniyetli üreme tamamlanır


AFANGUS (Aphanius fasciatus)



AFANGUS (Aphanius fasciatus)

Ege ve Akdeniz'in sahillerine akan içsularda yaşar Çeşitli türleri ülkemizde yaygındır Nehirlerin yavaş akıntılı veya durgun bölümlerinde yuvalanır Boylan 5-6 santimetre olur Acı ve tuzlu sulara da uyum gösterir Kabuklular ve özellikle su yüzeyindeki sinek-böcek larvalarıyla beslenir Bahar aylarında üremelerini yapıp, yumurtalarını su bitkilerinin üzerine bırakır Akvaryum balığı olarak da yetiştirilir
AKYA (Lichia amia)



AKYA (Lichia amia)

Kuzu, çıplak, leka ve iskender balığı olarak da anılır Genelde 50-100 santimetre en çok 180 santimetre ve 60 kilogram ağırlıkta olabilir Yumuşakçalar, kabuklular ve küçük balıklarla beslenerek, dipte kıyılara yakın küçük sürüler halinde dolaşır Canavar balıklardandır, çevresindeki balıkları yok edercesine yer Geçmişte çok avlanılması nedeniyle neslinin tükenme tehlikesi vardır Korunması gerekir

AYNALI SAZAN (Cypnnus carpio)



AYNALI SAZAN (Cypnnus carpio)

Pullu sazanın çıplak-çizgili ve aynalı sazan olarak adlandırılan yan türlerinin üretime en elverişli olanıdır Kolay ürediği için çeşitli yörelerde ve özellikle baraj göllerinde üretimi yapılmaktadır Yaşam öyküsü pullu sazan gibidir Ekonomik değeri çok yüksektir Çeşitli ülkelerde yılda 200,000 ton sazan üretimi yapılmaktadır
BARBUNYA (Mullus barbatus)



BARBUNYA (Mullus barbatus)

Sıcak ve ılık denizlerin kumlu, çamurlu sahillerinde 300 metreye varan derinliklerinde sürüler halinde yaşar Ortalama 12-15 santimetreden en çok 40 santimetreye kadar büyür Suyun ısı şartlarına göre derinlerden sahile, mevsimsel göçler yapar 10 yıl yaşayabilir Nisan-haziran arası 15-100,000 yumurta döker Etinin lezzeti ve bol avanılmasıyla ekonomik değeri yüksektir
BERBER BALIGI ( Anthias anthias )



BERBER BALIĞI ( Anthias anthias )

Hani ailesinden bir balıktır Sıcak ve ılıman denizlerin kayalık, çakıl ve bazen çamurlu bölgelerinde ve 50-300 metre derinliklerde yaşayan berber balığı, 25 santimetre uzunluğa erişebilir Az bulunduğu için fazla ekonomik değeri yoktur Denizlere renk güzelliği verir Üremeleri diğer hani cinsi balıklar gibidir
BIYIKLI BALIK (Barbus barbus)



BIYIKLI BALIK (Barbus barbus)

Genelde 30-50 santimetre uzunlukta ve 05-2 kilogram, en çok 3 kilogram ağırlıkta olur Büyüklerine seyrek rastlanır Oksijeni bol, hızlı akan nehirlerin berrak kum tabanlı bölümlerinde yaşar Ülkemizin çeşitli yörelerinde türleri bulunur Mayıs-haziran arasında üreme yapar ve 5,000-30,000 yumurta döker Bu devresinde yumurtaları zehirlidir Eti fazla değerli olmamakla beraber avcılığı yönünden değerli bir balıktır
CAMGOZ KOPEKBALIGI (Galeorhinusgaleus)



CAMGÖZ KÖPEKBALIĞI (Galeorhinusgaleus)

Sıcak ve ılık denizlerin 100 metrenin altındaki serin sularında tek başırıa yaşayan, boylan 4-5 metreden 10-15 metreye ulaşan, omurgasızlar (mürekkep balığı, ahtapot, medusalar) ve sürü halindeki küçük balıklan yiyerek beslenen bir köpek balığı türüdür Sıcak yaz günlerinde ağır hareketlerle su yüzeyinde yüzer Rahatsız edilmezse saldırgan değildir Açık denizlerde erkek tarafindan döllenen dişiler, 8-14 arası canlı yavru doğurur Başka ülkelerde yenilmesine rağmen yakalananlar, ülkemizde balık unu üretiminde kullanılır
CACA (Sprattus sprattus)



ÇAÇA (Sprattus sprattus)

Sardalya-tirsi ailesindendir Boyu 6-8 santimetre, Karadeniz'in batısında 13-15 santimetre olanlarına da rastlanır Besinleri planktonlar ve balık yavrularıdır Sürüler halinde yaşar Mayıs-haziran arasında üreme yapar Eti fazla lezzetli değildir Bu nedenle özel avcılığı yapılmaz Buna karşın denizlerde ekonomik değeri çök yüksek olan uskumru, palamut, torik gibi bahklar için yem değeri vardır Kuzey Avrupa Ülkelerinde konservesi çeşitli isimlerle pazarlanıres Besus)
CiPURA (Spanıs aurata)



ÇİPURA (Spanıs aurata)

Ege ve Akdeniz'in bu namlı balığı, Marmara'da seyrek bulunur Ortalama 25-35 santimetre boy ve 05-3 kilogram ağırlıkta, en çok 60 santimetre ve 6 kilogramda olabilir Etçil bir balıktır Kuvvetli çenesiyle küçük kabukluları, balıkları ve diğer hayvanları kolayca yer Yaz devresinde sığlarda, kış aylarında da 35-40 metre derinliklerde yaşar İki yaşırı üstündekiler daha da derinlere iner Üremeleri ekim-aralık aylarında olur; 100-150,000 yumurta doker Eti çok lezzetlidir Ayrıca üretim kültürüne uygunluğu nedeniyle ekonomik değeri çok yüksektir

DERE PiSiSi (Pleeuronect



DERE PİSİSİ (Pleeuronectes Besus)

Nehirlerin denizlere karışan acı su bölgelerinde veya akarsulann daha içerlerinde yaşayan bir pisi türüdür Akdeniz'de fazla rastlanır Az akıntılı suların kumsal diplerinde fazla hareket etmeden yaşar Ortalama 25-30, en çok 50 santimetre boyda olur Etçil bir balıktır Bulunduğu bölgenin su ısısına göre değişik olarak şubat-mayıs arasında ürer ve 800,000 yumurta bırakır Eti çok lezzetli ve ekonomik değeri yüksek bir balıktır
DiL BALIGI (Amogtossus latema)



DİL BALIĞI (Amogtossus latema)

Denizlerimizde 10 metreden 300-500 metreye kadar derinliklerinde, kumlu, çamurlu veya çakıllı diplerinde fazla hareket etmeden ve uzun göçler yapmadan yaşar Boyları 20-25 santimetre olur Dipteki omurgasızlar, küçük balıklar ve böceklerle beslenir Bahardan itibaren kıyılara sokularak haziran-temmuz arasında üreme yapar Kış aylarında eti dolgun ve lezzettli olur Genelde her mevsimde bulunan, ekonomik değeri yüksek olan bir balıktır
DULGER (Zeus faber)



DÜLGER (Zeus faber)

Boyu 50-60 santimetreye ulaşan dülger balığı, geçici balıktır Mayısta Marmara'dan Karadeniz'e çıkar Akdeniz, Ege, Marmara ve kısmen de Karadeniz'de yaşayan, kalın pullarla örtülü dülger balığı, etobur bir balıktır Büyük ağzıyla kendinden küçük pek çok balığı yutarcasına yer Genelde 60-70 santimetre derinliklerde yaşar Kış mevsiminden sonra suların ısınmasıyla mayıs ayından başlayarak temmuz sonuna kadar üremelerini sürdürür Dülger balığı, İzmir-Antalya arası yörelerimizde peygamber, dikenli peygamber balığı olarak da tanılır Eti lezzetli, beyaz ve yararlıdır
ELEKTRiK BALIGl (Torpedo marmorata)



ELEKTRİK BALIĞl (Torpedo marmorata)

Bir köpek balığı türüdür Sıcak ve ılıman denizlerin 100-150 metreye varan diplerinde fazla göç etmeden yaşar Boyu 150 santimetre olabilir Genelde avlanmak için veya tehlike halinde 100-220 volta varan, insan için tehlikeli fakat öldürücü olmayan kısa süreli elektrik çarpması yapar Bahar-yaz aylarında çiftleşerek ürer Dişileri 14-15 canlı yavru yapar Eti yenebilir, fakat ülkemizde fazla tüketilmez
FENER (Lophius piscatorius)



FENER (Lophius piscatorius)

Kıyılardan 500 metreye kadar derinlerde yaşayan, boyları 2 metreye erişebilen, bir dip balığıdır Hareketsiz yatar ve antenleriyle avını kendine çekerek çok büyük ağzıyla kendi büyüklüğündeki balıklan bile yutar Pulsuz ve çıplak vücudunu kapsayan sıvı, insan cildi için tehlikelidir Mart-ağustos arası derinlere inerek ürer 6-7 yaşırıda bir dişi, 1 milyon yumurta verir Eti beyaz ve çok lezzetlidir Ekonomik değeri yüksektir Şeker hastalığı tedavisinde kullanılan ensülin ilacı, ilk kez fener balığı pankreasından elde edilmiştir
GOL ALABALIGI (Salmo trutta lacustris)

GÖL ALABALIĞI (Salmo trutta lacustris)

Kuzeybatı Anadolu, Abant ve 7 Göller Bölgesi'nde yayılış gösterir Çeşitli türleri vardır Türüne göre renk, boy ve beslenme farklılıkları gösterir Genelde temiz, bol oksijenli soğuk sularda fazla gezinmeden; planktonlar, dip hayvanlan ve küçük balıklarla beslenerek yaşar Boyları ortalama 25-40, yabanlarında 60-70 santimetre olabilir Eylül-ocak arasında üreme yapar Yumurtalarını dipteki çakıllara yapıştırır Üretimi yapılmaz Eti çok lezzetli, ekonomik değeri bölgeseldir
GUMUŞ (Atherma boyeri)



GÜMÜŞ (Atherma boyeri)

Denizlerimizde yaygın olan Gümüş'ün Sapanca, İznik ve Köyceğiz Göllerinde yaşayan bir türüdür Sıcak sularda, böcek larvaları ve sualtı hayvancıklarıyla beslenerek yaşar Mayıs-eylül arasındaki üreme devresinde yaklaşık 600 yapışkan yumurtasını; kumlu, çakıllı zeminlere bırakır Su yüzeyine yakın, sürü halinde dolaşırken su kuşlarına yem olur Eti yenebilir Daha çok balık üreticiliğinde yem veya balık unu endüstrisinde değerlenir
GUMUS SAZAN (Hypophtalmichthys molitmc)



GÜMÜŞ SAZAN (Hypophtalmichthys molitmc)

Diğer sazan türleri gibi Güneydoğu Asya kökenli bir balıktır Ortalama 100-120 santimetre boy ve 20 kilogram ağırlığa erişirler Fido planktonlarla beslenir 3 yaşırıda cinsel olgunluğa erişip, 20 - 22° C'de ve üstündeki sularda kilogram ağırlığına oranla 140,000 yumurta verir Yağsız ve lezzetli eti, Çin'de değerli bir yiyecektir Bu nedenle ülkemize de getirtilerek araştırma enstitülerinde yaşam uygulama ve üretme şartları incelenmektedir
HAMSI BALIGI (Engraulis encrasicolus)

HAMSI (Engraulis encrasicolus)

Karadeniz'in insan yaşamıyla birleşen balığıdır Marmara'da da bulunur Sürüler halinde yaşar ve 20 santimetreye kadar büyür Ocak-mart arasında beslenmek içm sahillere yaklaşır ve bol av verir Gündüzleri 30-40 metre derinlerde, geceleri yüzeye yakınlarda dolaşır 1 yaşırıdan itibaren olgunluğa erişip 18 - 20° C sularda, 25-60 metre derinlikte ve az tuzlu sularda üreyip, yaklaşık 40,000 yumurta döker Etinin lezzeti, çeşitli tüketim yönleriyle ekonomik değeri çok yüksektir Aşırı avlanılması ve orkinos-palamut-uskumru/torik sisteminde dengenin bozulması, hamsiyi de tehlikeli olarak etkilemektedir
iNCİ BALIGI (Albunus albunius)



İNCİ BALIĞI (Albunus albunius)

Pullarından yapay inci yapılması ismini verir Ülkemizde çeşitli türleri yaşar Boyları 15-20 santimetre olur Manyas ve Ulubat Göllerinde bolca bulunur Planktonlar, kurtlar, böcek larvaları ve su yüzeyindeki sinekleri yakalayarak beslenir Nisan-mayıs arası üreyip, yapışkan yumurtalarını nehirlerin giriş veya çıkışındaki kıyıların kumluklarına bırakır Eti lezzetli sayılır Bölgesel değerlenir Orta Anadolu'da Gökçe, Van çevresinde darah ismiyle anılır
iSKORPiT (Scorpaena porcus)



İSKORPİT (Scorpaena porcus)

Yaşamı aynı aileden olan Lipsoz'un aynıdır Farkları, iskorpitin lipsoza göre daha küçük olması (ortalama 20-30 santimetre) ve renginin koyuluğudur İskorpitin de dikenleri lipsoz gibi çok zehirlidir Bu nedenle yakalandığında dikkat edilmelidir Eti lezzetli ve
iSTAVRiT BALIGI (Trachurus trachurus)



İSTAVRİT (Trachurus trachurus)

Denizlerimizde sankanat istavrit (Akdeniz) ve karagöz istavrit (Karadeniz-Marmara) olarak iki türü yaşar Boylan karagözde 15-25 santimetre, en çok 30 santimetre, sarıkanatta ise 30-50 santimetre olur Küçüklerine kraça denir Gezici balıklardır Hamsi, çaça, çamuka gibi küçük balıkların yavrulanyla beslenir Mayıs-ağustos arası sürüler halinde ürer Lezzetli eti, çeşitli yemekleri ve bol avlanmasıyla ekonomik değeri en yüksek balıklardandır çok yararlıdır
iZMARiT (Maena smans)



İZMARİT (Maena smans)

Denizlerimizin yerli balıklarındandır Küçüklerine kancur, büyüklerine kanal izmariti denir Boyu ortalama 15 santimetre, dişileri daha küçük olur Hareketli ve kurnazdır Yaz aylarıda sahillere kadar sokulur Üst, ön dikenleri tehlikelidir Batar ve yara yapar 10-12 yıl yaşayabilir Erkekleri 3, dişileri 2 yaşırıda olgunlaşıp, 60-70,000 yumurta verir Balık yumurtaları, yavruları ve yosunlarla beslenir Eti beyaz ve lezzetlidir Bol tüketilir
KARAGÖZ (Diplodus vulgaris)



KARAGÖZ (Diplodus vulgaris)

Bütün denizlerimizde, çoğunlukla Marmara ve Ege'de ılıman suların kayalıklarında yaşayan, bol bulunan ve sevilen yerli balıklarımızdandır Sürüler halinde yaşar Suların ısı şartlarına göre bahar aylarından ağustosa kadar üreme yapar Çeşitli türleri sularımızda yaşar Kuyruğu lekeli ve çizgili olanı ısparoz/ispari olarak tanınır Lezzetli eti ve bol avlanılmasıyla ekonomik değeri yüksek bir balıktırKEDİ BALIĞI (Scyliorhinus canicula)



KEDİ BALIĞI (Scyliorhinus canicula)

Köpekbalığı ailesindendir Sıcak ve ılıman denizlerin 3 metreden 1,000 metreye varan derinliklerinde fazla göç etmeden yaşar Kabuklular, omurgasızlar ve balıklarla beslenir Boyları ortalama 80-150 santimetre olur Kuşlar gibi çiftleşip, yumurtlayarak nrer Bahar aylarında yumurtalarını bir torba içinde kayalıklar arasına bırakır Bir mevsimde birkaç kez yumurtlayabilir Kuluçka süresi 15 gündür Eti lezzetli olup yenilebilir Aynca sportif avcılığı da yapılır

KOLYOZ (Scomber japonicus)



KOLYOZ (Scomber japonicus)

Bütün denizlerimizde bulunmakla beraber daha çok Marmara balığı sayılır Şeklen uskumruya çok benzer fakat ayrı bir türdür Büyük Okyanus'ta da sürüler halinde yaşar Küçük balıklar, yavrular ve planktonlarla beslenir 2-3 yaşırıda olgunlaşan dişileri temmuz-ağustos arası 300-400,000 yumurtasını denize bırakır Eti uskumru kadar lezzetli olmamakla beraber, taze-kuru-tuzlu olarak bol tüketilen bir balıktırKÖMÜRCÜ KAYASI (Gobius niger)



KÖMÜRCÜ KAYASI (Gobius niger)

Bütün denizlerimizin nehir ağızlarına yakın, bazen de acı su bölgelerinde, 75 metreye kadar derinliklerin kumlu, çamurlu diplerinde fazla göç etmeden yaşar Boyları en çok 18-19 santimetre olabilir Mart-mayıs arasında 1,000-6,000 arasında yumurta vererek ürer Bu yumurtalara erkekler bekçilik yapar Küçük kabuklular, yumuşakçalar ve balıklarla beslenir Eti beyaz, lezzetli ve yararlıdırLAHOZ/GİRİDA (Epinephelus aeneus)



LAHOZ/GİRİDA (Epinephelus aeneus)

Ege ve özellikle Akdeniz'de yaygın bulunan, boyları 1 metre olabilen bir hani türüdür Fazla derinlere gitmeden kayalık, taşlık veya çakıllı alanlarda yaşar Oldukça yırtıcı, etçil bir balıktır İrili ufaklı her türlü kabuklular, omurgasızlar ve küçük balıklarla beslenir Mayıs-haziran arasında üreme yapar Akdeniz'in eti çok lezzetlli, şöhretli balıklarındandır Ancak ekonomik değeri bölgeseldirLEVREK (Dicentrarhus labrax)



LEVREK (Dicentrarhus labrax)

Denizlerimizde ve denizlerin nehirlerle karışımı acı su bölgelerinde yaşar Hani ailesindendir Fazla gezici olmayan levrek, yerli balıklardan sayılır Gençken gruplar halinde, sonraları tek başırıa yaşar Yaşam ortamı, karanlık ve kuytu yerlerdir Bu nedenle gemi batıkları veya kaya oyuklarında yuvalanır Yaklaşık 20 yıllık yaşamı olabilen levrek, ortalama 50-60 santimetreden 1 metre boy ve 10-12 kilogram ağırlığa erişebilir 40 santimetreden küçüklerine ispendek denir Küçük yavru balıklarla beslenir Ocak-mart arasında 500,000-2,000,000 yumurta dökerek, yüksek bir üreme gösterir Eti en lezzetli balıkların başırıda gelir Bu nedenle de ekonomik değeri çok yüksektir

LÜFER (Pomatomus saltator)



LÜFER (Pomatomus saltator)

Gezici balıklardan oları lüfer, Karadeniz'le Ege Denizi arasında dolaşır Büyümesinin aşamaları içinde değişik isimler alır Buna göre: boyları, 10 santimetreye kadar olarılar defheyaprağı, 15-18 santimetreye kadar olanlar çinakop, 18-25 santimetreye kadar olanlar sarıkanat, 28-35 santimetreye kadar olanlar lüfer, 35 santimetreden fazla olanları da kofana diye adlandırılır Seyrek olarak kofanaların 60 santimetreyi aştığı, hatta 1 metreye ulaştığı görülmüştür Lüfer, sonbahar-kış aylarında en lezzetli ve olgun devrini yaşar Yaz ortalarından sonbahara kadar da kışlamaya geçerler Ilık suların 10-200 metre derinliklerinde yaşar Üremeleri, bahar sonu ile yaz başıdır Kademeli olarak 60-80,000 yumurta verir Bol verimliliği ve etinin lezzetiyle ekonomik değeri çok yüksektirMAZAK (Trigloporus lastoviza)



MAZAK (Trigloporus lastoviza)

Benzerliğinden ötürü kırlarıgıcın küçüğü sanılır Aynı soydan fakat ayrı balıklardır Ortalama 20-25, Akdeniz'de yaşayanları 40 santimetreye ulaşabilir Bütün kırlangıç türleri gibi ılıman denizlerin kumlu zeminlerinde yaşar Biyolojik yapısı, kırlangıçla eştir Taze olarak tüketilen eti, kırlarıgıç gibi yararlı ve lezzetlidirMİNAKOP (Umbma cirrosa)



MİNAKOP (Umbma cirrosa)

Kötek balığı da denir Bütün denizlerimizin taşlık, kayalık bölgelerinin 100-150 metreye varan derinliklerinde, dibe yakınlarında yalnız yaşar Zaman zaman acı sulara ve nehir ağızlarına da girer Eşkina ve sarıağızla aynı türdendir Yumuşakça, kabuklu ve kurtlarla beslenir Yaşadığı bölgenin şartlarına göre üremesini nisandan ağustosa kadar sürdürür Sert ve beyaz etinin lezzeti levreğe yaklaşırMÜREN (Murenea helena)



MÜREN (Murenea helena)

Merina balığı da denir Boyları 2 metre hatta daha da fazla olabilir Etçil ve yırtıcı bir balıktır Ürkütüldüğü veya tahrik edildiğinde fazla saldırgan olup, çevresindeki insanlar için tehlikeli olur Avlanmasının tehlikesi ve denizlerde az bulunuşu nedeniyle fazla ekonomik sayılmaz Ancak, eski Roma çağlarından beri etinin çok lezzetli oluşu bilinmektedir Bütün denizlerimizin az derinliklerinde ve kuytu yerlerde yaşar Üremeleri, ilkbahardan başlayarak sonbahara kadar sürerNOKTALI İNCİBALIĞI (Albumus bıpunctatus)



NOKTALI İNCİBALIĞI (Albumus bıpunctatus)

Karadeniz, Trakya ve Marmara'daki akarsularda yaygındır Boyları 9-13, en çok 16 santimetre olur Temiz ve hızlı akan suların dibe yakınlarında, zaman zaman akıntılara karşı yüzerek yaşar Küçük planktonlar ve dip hayvanlarını yiyip, su yüzeyindeki sinekleri avlayarak beslenir Mayıs-haziran arası üreyerek yumurtalarını kumlu, çakıllı sahillere bırakır Avcılıkta yem olarak kullanılmasının yanısıra, doğadaki değeri daha önemlidir

ORKiNOS (Thunnus thynnus)



ORKİNOS (Thunnus thynnus)

Denizlerimizde yaşayan iri ve çok değerli bir balıktır Uzunlukları 3-4 metre ve ağırlıkları da 100-150 kilogramdan 800 kilograma kadar olabilir Çeşitli türleri vardır Orkinos, sürü halinde yaşayan gezici balıklardandır Yazın Karadeniz'e çıktıktan sonra sonbaharda Marmara'ya ve oradan da Ege'ye geçerek hemen bütün Akdeniz'i dolaşırlar Bu gezilerinde saatte 40-60 kmetre hızla yol alabilirler Genel olarak üst sularda yaşarlar Mart-ağustos arasında ürerler ve yaklaşık 1 milyona yakın yumurta verirler Yaşam süreleri, ortalama 15 yıldır İhracat ve gıda endüstrisi yönünden ekonomik değeri çok yüksektir


Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.