![]() |
Metropolis Antik Kenti |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Metropolis Antik KentiMETROPOLİS İzmir’in 45 km ![]() ![]() ![]() ![]() TORBALI'NIN TARİHİ İsmini antik çağın ünlü şehirlerinden biri olan “Metropolis” diğer adıyla Triyanna yada Tripolisten aldığı rivayet edilen Torbalı, tarihin bilinen devirlerinden beri çeşitli uygarlıkların merkezi durumundadır ![]() Torbalı, Küçük Menderes Havzasının verimli toprakları üzerine kurulmuştur ![]() ![]() ![]() Metropolis kentiyle birlikte yöreye gelişmiş, M ![]() ![]() ![]() Torbalı'nın Türk egemenliğinde bir yönetim birimi statüsü kazanması 1390 yılında Yıldırım Beyazit' ın Şehzadesi Ertuğrul Bey'in vali olarak Aydın' a atanmasıyla başlamış, Torbalı o dönemde İzmir Sancağına bağlı bir yerleşim birimi olarak kayıtlara geçmiştir ![]() 1425 yılından sonra ise Osmanlı yönetimi altına girmiştir ![]() Birinci Dünya Savaşı'nı müteakiben 15 Mayıs 1919 - 7 Eylül 1922 yılları arasında 40 aya yakın süre işgal altında kalan Torbalı, Kurtuluş Savaşı'nın kazanılması ve Cumhuriyetin ilanı ile birlikte İzmir' in Sancağı olarak kurulmuş, bundan sonra İzmir' e bağlı bir nahiye olmuştur ![]() Torbalı 26 Haziran 1926 tarih ve 387 sayılı Teşkilatı Mülkiye Kanunu ile, ilçe haline getirilmiş, 1927 yılında ise belediyelik olmuştur ![]() ![]() COĞRAFİ KONUMU Torbalı, İzmir`in güneydoğusunda yer alır ![]() ![]() ![]() İlçenin yüzölçümü 603 km2`dir ![]() ![]() 2000 Yılı Genel Nüfus Sayımı`na göre toplam nüfusu 93 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İlçede 46 İlköğretim Okulu, 9 Orta Öğretim kurumu bulunmakta; 21309 öğrencinin eğitim gördüğü bu okullarda 1 ![]() ![]() İlçede, 1 Devlet Hastanesi, 1 SSK Dispanseri, 9 Sağlık ocağı, 10 Sağlık Evi, 1 Ana Çocuk Sağlığı, 1 Verem savaş Dispanseri hizmet vermektedir ![]() İlçe ekonomisinde tarım çok önemli bir yer tutmaktadır ![]() ![]() Torbalı, İzmir`e 45 km uzunluğunda çift hatlı demiryolu ile bağlıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kaynak: www ![]() ![]() ![]() Metropolis, arkeolojik yerleri seven arkadaşlar için mutlaka görülmesi gereken bir yer ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|