Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > ForumSinsi Ansiklopedisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
hikayesi, kulesinin, kız

Kız Kulesinin Hikayesi

Eski 10-07-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kız Kulesinin Hikayesi

Efsaneler ile ünlü olan Kız Kulesi'nin kızını bir yılanın sokmasına engel olmak isteyen kral tarafından Marmara Denizi'ne inşa ettirildiğidir Peki bu iddia doğru mu?

İki farklı medeniyetin de simgesi olan Kız Kulesi'nin mimari yapılanma süreci milattan önce 341 yılına kadar dayanır O dönemlerde Kız kulesi boğazın bir çıkıntısıdır

Milattan sonra 1110 yılında yani Bizans döneminde İmparator Manuel Commenos boğazdan geçen gemilerden vergi almak için kara parçası olan Kız Kulesi'ni küçük bir gümrük istasyonu haline getirir

Fatih Sultan Mehmet İstanbul'u fethettikten sonra Kız Kulesi değişime uğrar İçerisine toplar döşenen tarihi yapı, kale görünümüne bürünür 1836 yılında İstanbul'da yaşanan ve 30 bin insanın hayatını kaybettiği veba salgını sırasında Kız Kulesi bir karantina adası olarak kullanıldı

Kule bugünkü şekline ise 2 Mahmut döneminde yapılan çalışmalarla geldi Kız Kulesi en son 95 yılında restore edilerek yeniden kullanılır hale getirildi

Yani, Kız Kulesi'nin kızını bir yılanın sokmasına engel olmak isteyen kral tarafından Marmara Denizi'ne inşa ettirildiği efsaneden başka birşey değildir

İstanbul denilince hele hele Üsküdar'dan bahsedilince herkesin aklına gelen resmin olmazsa olmaz parçalarından biridir Kız Kulesi

Alıntı Yaparak Cevapla

Kız Kulesinin Hikayesi

Eski 10-07-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Kız Kulesinin Hikayesi

Kız Kulesi İstanbul'un uyur gezer kızıydı Uyandırıldı Ve cidden bunu kabul edemiyor O düşlerden uyandı Oraya gitmenin, orada mönülerden yemek seçip salt yemek yemenin, arkadaşlarla buluşmanın hiçbir anlamı ve güzelliği yok Çünkü içine girdiğinizde Kız Kulesini göremiyorsunuz ki zaten Yani İstanbul'da İstanbul'u sevdireceğiniz en çirkin yer Kız Kulesi'dir, çünkü yalnızca oradan baktığınızda Kız Kulesi'nin güzelliğini göremiyorsunuz Ne kadar insanı yozlaştıran, İstanbul'a sırt çeviren bir bakış açısıdır, ben bunu anlayamıyorum Ne kadar sahte İstanbul seviciliğidir bu Ben İstanbul'u çok seviyorum, çünkü Salacak'tan bakıyorum Kız Kulesi'ne elbette gidilmeli, ama ne için gidilmeli? Belirli zamanlarda sanat etkinlikleri yapılabilir Yazlık sinemalar kalmadı değil mi? Yazın Kız Kulesi'nin beyaz duvarı bir yazlık sinema gibi değil mi? Oraya tahta tabureler neden koymayalım? Neden onun beyaz duvarında yazlık sinemaları tekrar yaşamayalım, rengarenk ampullü Orhan Veli ne der bir şiirinde; İstanbul'un orta yeri sinema İşte, Kız Kulesi İstanbul'un orta yeri değil mi? Kız Kulesi önemli, çünkü Kız Kulesi akıntıya karşı duran bir kule Ve sanat, ve kültür her şeyi yok eden, her şeyi para olarak gören anlayışa yüzyıllar boyunca karşı duruştur! Kız Kulesi bence yeryüzünde, uygarlık tarihi boyunca bunu yakalayabilmiş yegane mimari yapıdır

Sunay AKIN

Hakikaten de nice methiyelerin kifayetsiz kaldığı bir yapıdır Kız Kulesi Benim de her huzur bulmak istediğimde kaçtığım yegâne yerdir Salacak

Paylaşım için teşekkürler Daruga

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com