Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > ForumSinsi Ansiklopedisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
kaan, oğuz

Oğuz Kaan

Eski 10-06-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Oğuz Kaan

Oguz Kaan

Oguz dogdugu zaman yuzu mavi, agzi ates gibi kirmizi, gozu ve saci, kaslari siyahti Annesinin memesinden ilk sutu emdikten sonra bir daha emmedi Lakirdi etmeye basladi Yiyecek istedi Kirk gunde buyudu Dolasip oynuyordu Oguz'un ayaklari okuze vucudu kurda, gogsu ayiya benzerdi Bogurleri killi idi At surusu guder, beygire binerek avlanirdi

Gunler, geceler gecti Delikanli oldu O sirada bu memlekette buyuk bir orman vardi Icinden dereler, irmaklar akardi Hayvanlar, kuslar coktu Bu ormanda (Kiyant) adinda bir buyuk canavar bulunuyordu Beygirleri parcalayarak yer, insanlari yutardi Oguz bunu oldurmeye karar verdi Birgun mizrak, ok, yay, kilic ve kalkan ile beygire atlayarak gitti Bir geyik yakaladi Bu geyigi bir av kirbaci ile agaca baglayarak cekildi Gitti, sabah oldu Gun dogarken oraya geldi Lakin canavar onu yemisti Bunun uzerine bir ayi yakaladi Altin islemeli kemeriyle bir agaca baglayarak gitti Sabah oldu Gun dogarken oraya geldi Lakin canavar onu da almisti Bu defa Oguz agacin arkasina saklandi Canvar tekrar gelince basi ile Oguz'un kalkanina carpti Oguz mizragi ile canavarin kafasina vurarak oldurdu Kilicla da kafasini kesti Gitti Tekrar geldigi zaman bir akbabanin, onun barsaklarini yemek icin geldigini gordu Onu da oldurdu

Bir gun Oguz tanriya ibadet ediyordu Birde bire ortalik karardi:

Gokten mavi bir isik dustu Bu isik gunesten , aydan dah parlakti Bu isigin ortasinda tek basina bir kiz oturuyordu Cok guzeldi Basinda kutup yildizi gibi yanan parlak bir isaret vardi O kadar guzeldi ki gulunce mavi gok de guluyor, aglayinca mavi gok de agliyordu Oguz onu gorunce akli basindan gitti Sevdi, aldi Gunler, geceler gecti Bundan uc cocugu oldu Bunlara; Gün, Ay, Yildiz adlarini verdiler

Oguz yine birgun ava gitmisti Uzaktan bir golun ortasinda bir agac ve agacin dibinde yalniz bir kiz gordu O kadar guzeldi ki, gorenler bayilirdi Oguz onugorunce akli basinda gitti Sevdi, aldi Gunler, geceler gecti Oguz'un bu kadindan da uc oglu oldu Gök, Dag, Deniz adini verdiler

Oguz bir gun avda iken babasi Kara Han'a oglunun baska bir din tuttugunu haber verdiler Kara Han beyleri toplandi Oglunun halini anlatti Oguz'u yola getirmek icin etrafa haberler saldi Karisi gizlice Oguz'a haber yollayarak babasinin kararini bildirdi Oguz da etrafa boylara: (Babam asker toplayarak beni oldurmeye geliyormus Beni isteyenler bana, babami isteyenler de ona gitsin) yolunda haber gonderdi Kara Han'in kardeslerinin ogullari, boylari ile beraber Oguz tarafina gectiler Baba ile evlat askerleri savasia tutustu Oguz'un tarafi ustun geldi Bu ustunluk uzerine Oguz butun Tekinleri, boylari davet ederek solen yapti Solenden sonra tekinlere ve orada bulunanlara emretti, dedi ki: (Bana uyanlara hediyeler verip dost bilecegim, uymayanlari dusman bilecegim) dedi Bir kisim halk Oguz'un dinini kabul etmeyerek, yurtlarini birakip doguya, tatarlarin ulkesine gitti Oguz bunlairn arkasindan giderek Tatar'in yurduna girdi Tatar'lari yendi, mallarini aldi O vakitler sag tarafta (Altin Kaan) vardi Oguz'a hediyeler, altinlar, gumusler, akik ve zumrutler gonderdi Solda (Urum Kaan) vardi Bu kaanin cok ordulari ve sehirleri vardi Urum Kaan Oguz'un emirlerini dinlemedi O vakit Oguz ordusunu hazirladi Sancagini cekip atina bindi Kirk gun sonra (Buz Dag) eteklerine geldi

Bir sabah Oguz'un yurduna gun isigina benzer bir isik girdi: Icinden boz tuylu, boz yeleli erkekr bir kurt gorundu, Oguz'a yol gostermek istedigini soyledi Ondan sonra kurdun arkasi sira gittiler Kurt (Idil Moran) kenarinda durdu Oguz'un askeri de durdu Orada savasa giristiler Nehrin suyu kan damari gibi kipkirmizi oldu Urum Kaan kacti Memleketi, hazinesi ve halki Oguz'a kaldi Urum Kaan'in, Uruz Bey adli bir kardesi vardi Uruz Bey ogluna dag tepesinde (Tarang Moran) arasinda mustahkem bir sehir ismarlamisti Oguz o sehre dogru yurudu Uruz Bey oglu, Oguz'a haber gonderdi: (Bizim saadetimiz senin saadetindir Tanri bu topragi sana bagislamis, ben sana basimi verir, saadetimi feda ederim) dediBundan sonra adi (Saklap) oldu

Oguz ordusu ile Idil'i gecti Orada buyuk bir hakan yaiyordu Oguz onun da ardina dustu (Idil suyundan akacagim) dedi Orada (Ulu ordu Usyuteng) isminde bir tekinin yeri vardi Burasi cok agaclik bir memleket oldugundan, onlardan kesti Agaclarin uzerine binerek nehri gecti Oguz gulerek dedi ki: (Sen de benim gibi bir hakan ol, sana kipçak densin) dedi Tekrar yoluna devam etti Bu arada boz tuylu, boz yeleli kurt tekrar gorundu: (Ordu ile yuruyerek Tekin'leri, halki buraya getir En onde size yol gosterecegim) dedi Yuruduler, (It Barak) in ordusuyla karsilastilar

(It Barak) savasta olduruldu Ordusu bozuldu Yurdu, mali ve halki Oguz'a gecti Oguz Han bir aygira bindi Onu pek seviyordu Fakat at colde gozden kayboldu Burada yuksek bir dag vardi Tepesi karli oldugundan (Buz Dagi) derlerdi Oguz atinin kacmasina cok kederlendi Orduda kahraman bir Tekin vardi Bu yuksek daha tirmandi Dokuz gun sonra Oguz'a atini getirip verdi Her tarafi karla bembeyaz oldugundan Oguz ona bircok hediyelerle beraber (Karluk) adini verdi , bir cok tekinlerin uzerine han yapti

Tekrar yola duzulduler Yolda bir buyuk ev gordu Dami altindan, pencereleri halis gumusten ve demirdendi Kapinin anahtari yoktu Orduda (Tumur Dokagal) adinda akilli bir adam vardi Oguz ona: (Burada kal, ac, sonra orduya gel) dedi ve (Kalaç) adini verdi

Tekrar yola dizildiler Yine bir gun boz tuylu, boz yeleli kurt birden gorundu Ordu da ona uydu Bulunduklari yer ekili bir ova idi (Çuçit) derlerdi Burada insan coktu Bunlarin cok da atlari, inekleri, altinlari, gumusleri, elmaslari vardi Bunlar Oguz'a karsi ciktilar Ok ve kilicla siddetli bir cenk oldu Oguz ustun geldi Curcit Han'in basini kesti Burada da cok mallar ele gecti Fakat Oguz'un ordusunda yuk hayvanlari pek azdi Orduda(Parmakli çözüm Bilik) adinda akilli bir adam vardi Hemen bir kagni yapti Mallariona doldurdu Hayvanlari da buna kostu Herkes onu gibi arabalar yaparak esyasini yuklemeye basladi Oguz Han bunu da gorerek guldu Ona (Kankli) adin iverdi

Tekrar yuruduler Boz tuylu, boz yelei kurt onde idi (Tangut) ve (Sakim) memlektine gittiler Bircok cenklerden sonra Oguz orayi da aldi Gayet gizli bir kosede cok zengin ve cok sicak bir memleket vardi Adina (Baçak) derlerdi Burada bir cok vahsi hayvanlar, av kuslari yasardi Ahalisinin yuzu siyahti Hakani (Mazar) adli biri idi Oguz onu da yendi, kacirdi, memleketini aldi Oradan atina binerek yurduna dondu

Oguz Han'in yaninda ak sakalli, pek akilli, ihtiyar bir (Irkil Ata) vardi Buna (Ulug Turk) de derlerdi (Irkil Ata) bir gece ruyasinda altin bir yay ve uc gumus ok gordu Bu altin yay dogudan batiya uzaniyor, bu uc gumus ok da gece tarafina ucuyordu

Uyaninca bunlari Oguz'a bildirdi ve bir nasihat etti Oguz onu nnasihatini dinledi Ertesi sabah ogullarini cagirdi Dedi ki: (Ihtiyarladi Benim icin artik Hakan'lik kalmadi Gun, Ay, Yildiz siz gunesin dogdugu tarafa, Gok, Dag, Deniz siz de gece tarafina gidiniz)

Ogullari bu emri yaptilar Gun, Ay, Yildiz bir cok hayvanlar, kuslar vurduktan sonra bir altin yay buldular, babalarina getirdiler

Oguz yayi uce ayirdi Parcalarini yine onlara vererek: (Yay sizi nolsun Yay gibi oku goge firlatiniz Adiniz (Bozok) olsun) dedi Kucuk kardesleri de bir cok hayvanlar, kuslar vurduktan sonra, colde bir gumus ok buldular, babalarina getirdiler Oguz oku uce boldu Yine onlara vererek: (Ok sizinolsun Yay oku atar, siz de ok gibisiniz Adiniz (Ücok)olsun) dedi

Bunun uzerine buyuk kurultay toplandi Herkesi cagirdi 900 at, 9000 koyun kestirdi 90 havuz kimiz hazirlatti Solen verdi Kendisi icin direkleri altin kapli, uzerleri zumrut, yakut, firuze, inci ile altin islemeli otagini kurdurdu Halki yedirip, icirdi Otagin sagina kirk kulac uzunlugunda bir sirik diktirdi Tepesine bir altin tavuk , tavugun ayagina beyaz bir koyun baglatti Sol tarafina da kirk kulac uzunlugunda bir sirik diktirdi Tepesine bir gumus tavuk, tavugun ayagina bir siyah koyun baglatti Sag tarafta (Bozok)lar, sol tarafta (Ücok)lat oturuyordu Boylece kirk gun kirk gece gecerek eglendiler Bundan sonra Oguz yurdunu evlatlarina verdi Onlara: (Evlatlarim! Çok yasadim, cok cenk ettim Çok ok attim, cok aygirlara bindim Dusmanlari aglattim, dostlari guldurdum Tanriya her seyi feda ettim Size de yurdumu veriyorum) dedi

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com