Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > ForumSinsi Ansiklopedisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bira, köpürür

Bira Neden Köpürür

Eski 10-07-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Bira Neden Köpürür



Bira neden köpürür

Bira niçin köpürür

Bira yapımının başlangıcı neredeyse tahıl tarımı kadar eskidir İlk kez 8,000 yıl
kadar önce Akdeniz'in doğu kıyısında yaşayanlar tarafından yapıldığı
sanılmaktadır Hatta bağcılık ve şarapçılığın yaygınlaşmasından önce Akdeniz
kıyılarında biracılığın bilindiği tarih kaynaklarından anlaşılmaktadır

Günümüzde nasıl rakı Türklerin, şarap Fransızların, votka Rusların milli içkisi
haline gelmişse, bira da başta Almanya olmak üzere kuzey-batı Avrupa'nın milli
içkisi olarak kabul edilebilir Almanya'da kişi başına yıllık bira tüketimi
Türkiye'nin 20 katıdır

Bütün dünyada hemen hemen aynı telaffuz edilen bira adı da Flemenkce
'bier'den gelmedir Alkol ve rakı kelimelerinin kökenleri ise Arapçadır Alkol, 'el-
kühül' (veya el-küül) maddenin ruhu anlamında bildiğimiz kül kelimesinden,
rakı ise ter, damla (damıtmada çıkan buğu) anlamındaki arak (araki)
kelimesinden dilimize geçmiştir

Sadece birayı açınca değil soda, kola, köpüklü şarap gibi içeceklerin de
kapaklarını açınca önce bir fısırtı sesi duyarız, sonra şişenin dibinden yukarı
doğru yükselen kabarcıkları görürüz Birada bu olay biraz uzun ve bardağa
konulunca da devam eder ve bardağın üzerinde bir köpük tabakası oluşur

Karbondioksit kabarcığı önce bardağın iç yüzündeki mikroskobik çatlakların
içinde oluşur Her bir kabarcık yaşamına gözle görülmeyen karbondioksit salkımı
halinde başlar, bira içinden yeni karbondioksit molekülleri yutarak büyür Kritik
boyuta ulaşınca geliştiği noktadan ayrılarak sıvının içine katılır

Kabarcıklar yükselirlerken içlerine daha fazla karbondioksit alarak büyümeye
devam ederler Yarıçapları milimetrenin üçte birini geçene kadar küresel olan
şekilleri daha büyüyünce elipsoidal olur Biranın içinde erimiş halde bulunan
karbondioksitin basıncı kapak açılınca daha da arttığından karbondioksit
rahatça kabarcıkların içme girmeye devam eder Kabarcıklar da bardağın
tepesine yaklaştıkça hızlanırlar

Kabarcıkların bu oluşumu kolalı içecekler ve sodada da aynı ama onlar bardağa
konuldukları zaman bardağın üzerinde kalın bir köpük tabakası oluşmaz Birada
köpük oluşmasının nedeni karışımında bulunan proteinler ve katkı maddeleridir

Diğer içeceklerde hava kabarcıkları yüzeye geldiklerinde havaya karışarak yok
olurlarken birada üretimde kullanılan şerbetçiotunun içinde bulunan az
miktardaki reçine köpük zarlarının direncini arttırır, arpanın büyük
moleküllerinde bulunan proteinler kabarcıkların etrafında bir duvar
oluştururlar Böylece biradaki kabarcıklar sağlamlıklarından dolayı hemen
havaya karışmazlar, bardağın tepesine birikerek köpük tabakasını oluştururlar

Bira bardağa ne kadar hızlı dökülürse havayla temas ve havaya karışma olayı da
o kadar az olur ve daha kalın bir köpük tabakası meydana gelir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.