![]() |
Salih Bozok - Yaveri Atatürk'ü Anlatıyor |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Salih Bozok - Yaveri Atatürk'ü AnlatıyorCan Dündar tarafindan derlenerek kaleme alınmış olan " YAVERİ ATATÜRK'Ü ANLATIYOR "isimli kitaptan ![]() ![]() ![]() Uğruna ölecek kadar saygı sevgi besledigi Atatürk için kalbine kurşun sıkmakta tereddüt etmeyen bir subayın anıları kitabın 1-10 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Salih Bozok'un hayatta kalan tek cocugu 80 yasindaki Muzaffer Bozok zaman zaman yaslanan gozleri ile o mesum 1938 yilini soyle anlatmisti ; "Ben o yil 17 yasinda Galatasaray 10 ![]() ![]() ![]() ![]() "Eyvah yine top oynadigimi duydu haslayacak" diye korktum ![]() ![]() O gun bir makam arabasi kapiya dayandi ![]() Moskof Ziya diye taninan uniformali bir sofor beni evden aldi ![]() ![]() ![]() ![]() O ters aksi vurdu mu cinlatan babam gitmis yerine musfik sevecen cana yakin bir adam gelmisti ![]() -Bak evladim dedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunlari o kadar ciddiyetle soylemisti ki ben karsisinda aglamaya basladim ![]() -Aglama oglukerkek adam aglamaz dedi ![]() Iceride uyuyan Atatürk'ün sesimi duyup rahatsiz olabilecegini soyledi ![]() ![]() Konustuklarimizin aramizda kalmasini istedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Babam bunlari soylerken hickira hickira agliyordum ![]() Hic bir sey soylemedim ![]() ![]() Henuz 17 yasinda iken babasinin olum kararini kendisinden dinleyen bir cocuk ne hisseder ? Korku ? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Belki hepsi birden ![]() Sonradan bir sabah bir baska ayrintiyi ogrenmis Muzaffer Bozok ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Meger Salih Bozok Atatürk'ün ardindan secebilecegi en kolay olum yontemini belirlemek icin hekimlere danismis ![]() -Doktor insan kalbinin hangi tarafina kursun yerse olur diye sormus Doktor ; -Ac gogsunu gostereyim demis ![]() Bozok doktorun parmagiyla gosterdigi noktayi hemen tendurdiyotla isaretlemis ![]() -Yanlis yere nisan alip ona kavusamamaktan korkuyordum demis daha sonra ![]() ![]() ![]() 10 Kasim sabahi muhafiz komutani Ismail Hakki Tekce'nin odasinda yaptigi sey "suursuz" bir feveranin yansimasi degil aylar suren bir hazirligin sonucuymus ![]() Bozok odaya girdikten sonra tam isaretledigi noktaya sIkmis kursunu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dostlari kanlar icinde hastahaneye kaldirmislar Bozok'u ![]() ![]() ![]() Operator (Kara) Kamil beyin vucuttan cikarttigi O kursunu Salih Bozok'un kizi olene dek boynunda kolye olarak tasimis ![]() 10 kasim 1938'i anlatirken ; "O sabah ben herzamanki gibi mektebe gittim" diyor Muzaffer Bozok : -saat 09 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Evimiz Osmanbey'de idi "nerede babam" diye sordum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Salih Bozok intihar girisiminden sonra 1 yil olu gibi yasadi ![]() Zaten rahatsiz olan kalbibir de siyirip gecen kursunun etkisi ile hepten yorgun dusmustu ![]() ![]() ![]() Biraz iyilesir gibi olunca Ismet Pasa kendisini Ankara'ya cagirtti ; -Sen bana Atatürk'ten yadigarsin ![]() ![]() ![]() ![]() Ve Bozok ömrünün son 1 ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|