Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Nesil Bilinçlendirme Kampı - Gizli Tehlikeler & Tehditler > Atatürk Köşesi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
anlatıyor, atatürkü, bozok, salih, yaveri

Salih Bozok - Yaveri Atatürk'ü Anlatıyor

Eski 10-07-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Salih Bozok - Yaveri Atatürk'ü Anlatıyor

Can Dündar tarafindan derlenerek kaleme alınmış olan " YAVERİ ATATÜRK'Ü ANLATIYOR "isimli kitaptan

Uğruna ölecek kadar saygı sevgi besledigi Atatürk için kalbine kurşun sıkmakta tereddüt etmeyen bir subayın anıları kitabın 1-10 sayfaları

Salih Bozok'un hayatta kalan tek cocugu 80 yasindaki Muzaffer Bozok zaman zaman yaslanan gozleri ile o mesum 1938 yilini soyle anlatmisti ;

"Ben o yil 17 yasinda Galatasaray 10 sinifta talebeydim Babam ise Savarona'da idi Bana haber yollamis "Bu hafta sonu araba gonderecegim gelsin onunla konusacaklarim var" diye

"Eyvah yine top oynadigimi duydu haslayacak" diye korktum Kizdiginda cok sert olurhatta doverdi

O gun bir makam arabasi kapiya dayandi

Moskof Ziya diye taninan uniformali bir sofor beni evden aldiArabada Kel Ali " Ali Cetinkaya" vardi Elini optum Birlikte Savarona'ya gectik

O ters aksi vurdu mu cinlatan babam gitmis yerine musfik sevecen cana yakin bir adam gelmisti Beni karsina oturttu ;

-Bak evladim dediArtik koca adam oldun seninle acik konusacagim Hakikatleri bilmelisin ; Atatürk cok hasta son gunlerini yasiyorOnu ancak bir mucize kurtarir Sagligi icin hep dua ediyoruz ama sayet ona bir sey olursa ben de yasamamaya kararliyim Benim icin ondan sonra hayat dusunulemez artik

Bunlari o kadar ciddiyetle soylemisti ki ben karsisinda aglamaya basladim

-Aglama oglukerkek adam aglamaz dedi

Iceride uyuyan Atatürk'ün sesimi duyup rahatsiz olabilecegini soyledi Beni susturdu

Konustuklarimizin aramizda kalmasini istedi Annemler o sira Avrupa'da idi Onlara telgraf cekip bir an once trenle donmelerini istemis Sen kendine ceki duzen ver annenler gecikirse senin yapacagin seyler var Ailenin erkegi sensin annen ablalarin sana emanet Oku memleketine faydali bir adam ol dedi

Babam bunlari soylerken hickira hickira agliyordum

Hic bir sey soylemedim Beni optu ve ugurladi

Henuz 17 yasinda iken babasinin olum kararini kendisinden dinleyen bir cocuk ne hisseder ?

Korku ? Endise ? Huzun ?

Belki hepsi birden

Sonradan bir sabah bir baska ayrintiyi ogrenmis Muzaffer BozokOkula gitmek uzere kapidan cikarken banyoda tras olan babasi; "gel evladim opeyim seni" diye yanina cagirmis Orada vedalasirken babasinin gogsunu kapattigini fark etmis

Meger Salih Bozok Atatürk'ün ardindan secebilecegi en kolay olum yontemini belirlemek icin hekimlere danismis Atatürk'ü tedavi eden doktorlardan birine ;

-Doktor insan kalbinin hangi tarafina kursun yerse olur diye sormus

Doktor ;

-Ac gogsunu gostereyim demis

Bozok doktorun parmagiyla gosterdigi noktayi hemen tendurdiyotla isaretlemis

-Yanlis yere nisan alip ona kavusamamaktan korkuyordum demis daha sonra

10 Kasim sabahi muhafiz komutani Ismail Hakki Tekce'nin odasinda yaptigi sey "suursuz" bir feveranin yansimasi degil aylar suren bir hazirligin sonucuymus

Bozok odaya girdikten sonra tam isaretledigi noktaya sIkmis kursunu Lakin vucudu cok yagli oldugu icin kursun kalbi bir iki milimetrelik bir sapmayla siyirmis cigerini boydan boya delip gecmis sirtina saplanip kalmis

Dostlari kanlar icinde hastahaneye kaldirmislar Bozok'u

Operator (Kara) Kamil beyin vucuttan cikarttigi O kursunu Salih Bozok'un kizi olene dek boynunda kolye olarak tasimis

10 kasim 1938'i anlatirken ;

"O sabah ben herzamanki gibi mektebe gittim" diyor Muzaffer Bozok :

-saat 0930 da muduriyete cagirdilar" Eve gitmen lazim " dediler Sokaga cikar cikmaz olanlari anladim Cunkü bayraklar yari yariya inmisti

Evimiz Osmanbey'de idi "nerede babam" diye sordum "Şişli Sıhhat Yurdun hastahanesinde" dediler Kosarak gittim Olup biteni orada ogrendim Ata'mi kaybetmistim babami da kaybetmek uzere idim Babam cani cok kiymetli bir insandi Boyle bir seyi yapabildigine inanamadim once Ancak Atatürk sevgisi o kadar buyuktu ki onsuz bir dunyayi anlamsiz buluyordu"

Salih Bozok intihar girisiminden sonra 1 yil olu gibi yasadi

Zaten rahatsiz olan kalbibir de siyirip gecen kursunun etkisi ile hepten yorgun dusmustu O sert otoriter adamsakin suskun bir kisilige burunmustu Butun gun odasina kapaniyor hic bir seyden zevk almiyordu

Biraz iyilesir gibi olunca Ismet Pasa kendisini Ankara'ya cagirtti ;

-Sen bana Atatürk'ten yadigarsin Seni mebus yapmak istiyorum dedi

Ve Bozok ömrünün son 15 senesini Ankara'da Bilecik milletvekili olarak yasadi

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com