![]() |
Adnan Menderes'in Suçlarından Birisi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Adnan Menderes'in Suçlarından BirisiMerhum Adnan Menderes'in önemli suçlarından birisini hatırlayalım ![]() Merhum, 1952 yılında NATO toplantısı için Fransa'ya gider ![]() Bir ara Paris büyükelçisini yanına çağırarak; - "Osmanoğulları ailesinin Paris'te yaşıyor olması gerek ![]() sorar ![]() Büyükelçinin hanedan hakkında hiçbir bilgiye sahip olmadığını gören Menderes, büyük bir hayıflanma içerisinde; - "Sana 24 saat mühlet! Ya Osmanlı ailesinin adresi ile ya da istifanla gelirsin" der ![]() sonra büyükelçi adresle gelir ![]() Hanedanın ziyaretine giden Menderes, gördükleri karşısında çılgına döner ![]() Devlet-i Aliye'nin ulu Hakanı Sultan Abdülhamid Han'ın 80 yaşındaki hanımı Şefika Sultan, 60 yaşındaki kızı Ayşe Sultan ve diğer Osmanlı hanımları, Paris yakınlarında bir bulaşıkhanede Fransızların bulaşıklarını yıkamaktadırlar ![]() Menderes gözyaşlarını tutamaz ![]() ellerine sarılır ve; - "Anne ne olur affet bizi, geç geldik" der ![]() sultan sürgünden otuz yıl sonra gördüğü bu vatan evladına; - "Sen kimsin"? diye sorar ![]() - "Ben Türkiye Cumhuriyeti'nin başbakanıyım" der ![]() - "Ben başbakanım" sözünü duyan koca sultan sevinçten öyle bir çığlık atar ki kalbi duracak gibi olur, bayılır ![]() Menderes Türkiye'ye döner dönmez doğruca Cumhurbaşkanı Celal Bayar'a çıkar ![]() - "Osmanlı hanımlarını bulaşık yıkarken gördüm ![]() Onların Türkiye'ye dönmeleri için af kanunu çıkaracağım" der ![]() - "Adnan Bey sus! Sakın bu konuyu bir daha başka yerde açma, malum gazeteler tahrikiyle silahlı kuvvetlerin içindeki cunta Türkiye'de ihtilal yapar" der ![]() Menderes cebinden çıkardığı bir mektubu masanın üzerine bırakarak dışarı çıkar ![]() Mektupta şunlar yazılıdır: - "Analarının ve babalarının Fransa da hizmetçilik yaptığı bir ülkenin başbakanı olmaktan utanç duyuyorum, istifamın kabulünü arz ederim ![]() Menderes ![]() Menderes'in istifadan vazgeçmesi için epeyce uğraşılır ve hanedan hanımlarının yurda dönmelerine izin verilmesi şartıyla Menderes istifadan vazgeçer ![]() Dönüş: İstanbul'a dönenler arasında Sultan II ![]() Abdülhamid'in hanımı ve kızı da vardır ![]() Bir sabah erken saatte Teşvikiye'deki evlerinin kapısı çalınır ![]() Sultan açar ![]() ![]() - "Şayet kabul buyururlarsa Valide Sultan'ı görmek isterim" der ![]() Başında tülbent elinde tespihiyle Menderes'i karşılayan Şefika Sultan; - "Berhudar olasın evlâdım, hoş geldiniz ![]() ![]() ![]() ![]() Başbakan da; - "Teşekkür ederim Valide hazretleri; hoş bulduk ![]() ![]() ![]() - "Beyefendi, niçin önceden haberimiz olmadı? Böyle, hazırlıksız ve gâfil avlandık" der ![]() de; - "Zararı yok efendim ![]() hayır duanızı almak ve bir ihtiyacınız olup olmadığını öğrenmek için geldim" der ![]() Ayrılırken daha sonraları Yassıada da onun da hesabının sorulduğu şişkince bir zarf bırakır ![]() Menderes'in amansız suçlarından birisi budur |
![]() |
![]() |
|