Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
osmanlının, sadaka, zerafeti

Osmanlının Sadaka Zerafeti

Eski 10-06-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Osmanlının Sadaka Zerafeti

OSMAN'LININ SADAKA ZERAFETİ

Osmanlı'nın ihtiyaç sahipleri ne yardım edilmesi konusunda ki duyarlılı ğını ortaya koyar ''Sadaka Taşları''

Sadaka taşlarına yardımlar sadece nakdi olarak değil, ayni olarak da yapılırdı Taşta birikenle rden ihtiyaç sahipleri sadece ihtiyacı kadarını alır, diğerleri ni başkaları na bırakırdı

''Sağ elin verdiğind en sol el haberdar olmalı''

''Sağ elinin verdiğind en sol el haberdar olmamalı'' düşüncesi yle hareket eden Osmanlı, yoksullar ı incitmede n yardım edebilmes i amacıyla bu taşları, gözden uzak yerlere koyardı
Onur ve vakarları ndan dolayı ihtiyaçla rını kimseye açamayan insanlara yönelik iyilik yapmanın en zarif yollarınd an biri olan bu taşlar, İstanbul başta olmak üzere Osmanlı'nın egemen olduğu her yerde bulunurdu

Yerden yükseklik leri 1-2 metre, genişlikl eri 30-70 santimetr e arasında değişen bu sadaka taşlarını n tepelerin de yuvarlak veya taşına göre dikdörtge n 5-20 santimetr e derinliği nde oyuklar vardı Yardımlar bu oyuklara konulurdu Yardım etmek isteyenle r buraya para bırakır, ihtiyacı olanlar da buradan alabilird i Yüksek taşların önünde uzanabilm ek için basamaklı olurdu Bir rivayete göre İstanbul'da 160 adet sadaka taşı bulunurdu

İstanbul'daki sadaka taşları :

Kitapta, Süleymani ye Camisi avlu içinde, Ayasofya Müzesi girişinde, Sultanahm et Camisi'nde meydana açılan bahçe kapısın iki yanında, Karaköy Arap Camisi giriş kapısı yanında, Cağaloğlu Hacı Beşir Ağa çeşmesi karşısınd a, Üsküdar Doğancıla r İmrahor Cami yanında, Üsküdar Karacaahm et Fethi Ahmet Paşa Camisi yanında, Karacaahm et Aşçıbaşı Camisi avlusunda, Fatih Mehmed Ağa Camisi ana giriş kapısı sağında, Aksaray Sofular caddesi ile Ragıp Bey sokağını birleştiğ i köşede, Kocamusta fapaşa Sümbül Efendi Camisi ve türbesind e, Kocamusta fapaşa Hekimoğlu Ali Paşa Camisi avlusunda bulunan sadaka taşları

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com