![]() |
Kutlu Doğum Sahibi Dünyaya Nasıl Bir Yönetim Örneği Verdi? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kutlu Doğum Sahibi Dünyaya Nasıl Bir Yönetim Örneği Verdi?İslam'ın doğduğu 6 ![]() ![]() ![]() O günkü dünyanın iki büyük devletinden biri olan İran'ın ateşperest hükümdarı, koyduğu vergileri anlatmak için halkı topladığı meydanda konuşurken, fakirin birinin şöyle bir feryadına muhatap olur: -Efendimiz, susuz arazinden de vergi alacağım, diyorsunuz ![]() Halkın içinde yönetimine hakaret edip isyan teşvikçiliği yaptığı gerekçesiyle İran hükümdarı, zavallı fakiri kalabalığın gözleri önünde ateşe attırarak yaktırmaktan çekinmez, kimse de bu vahşete karşı çıkma cesaretini kendinde göremez ![]() Bir de o günkü Doğu Roma İmparatorluğu'nun merkezi olan Bizans'a, yani İstanbul'a göz atalım ![]() İmparator, inşa ettirmeye başladığı Ayasofya kilisesinde halkın çoğunu karın tokluğuna çalıştırıyordu ![]() ![]() O günkü dünyanın iki büyük devletindeki yönetimin halka karşı tavrı aşağı yukarı bu dehşette idi ![]() ![]() ![]() Şimdi bir de Müslümanların Medine'de başlattıkları yönetimle halk münasebetine bir göz atalım isterseniz ![]() ![]() Efendimiz (sas) Medine'de halka hitap ettiği son hutbelerinden birinde gönüllerde bir incinme kalmaması için şöyle sesleniyordu yönettiği halkına: -Ey insanlar! Yönetiminizde bulunduğum günden bu yana kimin sırtına bir kamçı vurmuşsam işte sırtım, gelsin o da bana vursun! Kimin kalbini kıracak bir söz söylemişsem gelsin o da bana aynı sözü söylesin ![]() -Sakın içinizden biriniz demesin ki, hakkımı isteyecektim ama Resulüllah'ın darılacağından çekindim de isteyemedim ![]() ![]() ![]() Bu sözleri dinleyen halktan biri ayağa kalkarak: -Ya Resulallah der, öyle ise ben zatınızdan üç dirhem istiyorum! ![]() -Hani çölden gelen bir fakir üç dirhem yardım istemişti de, sizde bulunmadığından ben vermiştim, onu talep ediyorum ![]() Bunun üzerine Efendimiz (sas)'in cevabı aynen şöyle olur: -Amcamın oğlu Fazlı! Hemen git, üç dirhemi getir, istek sahibine ver ![]() ![]() Kutlu Doğum'un sahibi, yönettiği insanlarla böyle helalleşiyor, o günkü dünyaya böyle yönetim örneği veriyordu ![]() ![]() Halbuki o devrelerde öteki yöneticilerden hak isteyenler ateşe atılıyor, at kuyruğuna bağlanarak hipodromlarda sürükleniyorlardı ![]() Ayet-i kerimenin ikazı: - Fa'tebiru ya ülil ebsar! Düşünün ey basiret sahipleri! A ![]() |
![]() |
![]() |
|