Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
krallık

Beş Hu On Altı Krallık

Eski 10-06-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Beş Hu On Altı Krallık

Beş Hu Onaltı Krallık dönemi (Çince: 五胡十六國; pinyin: Wǔ Hú Shí Liù Guó, kısaca Onaltı Krallık 十六國 Shí Liù Guó; 304 - 439), Çin tarihinde 304'de Hun (Çince: 匈奴; Xiōngnú) kökenli olan Liu Yuan (Çince: 劉淵)'ın Han Çov?u kurmasıyla başlayarak Sien-pi (Çince: 鮮卑 Xiānbēi) Toba (Çince: 拓跋部 Tuàbá bù) kolundan gelen Kuzey Vey (Çince: 北魏 Běi wèi)'nin Kuzey Çin'i birleştirmesiyle biten bir dönem

Bu dönemde Çin?in kuzey ve batı kesminde Hun, Sien-pi (Tungusların bir kolu), Jie (羯: Hunların bir kolu), Di (氐: Tangutların bir kolu), Qiang (羌: Tangutların bir kolu) başta olmak üzere "Beş Barbar" (五胡; Wǔ Hú) ile Çinlilerin temel unsuru olan Han 16 krallığı kurmuştu

Ancak Jie de Hun?nun bir kolu olmakla birlikte diğer gayri-Han kavimler de 16 krallık dışında krallıklarını kurmuşlardı Beş rakamı kavimlerin sayısını ifade etmeyerek ?çeşitli kavimler" anlamına gelmektedir

Çin?in güney ve doğu bölgelerindeyse, Çen Hanedanı (晉朝: Batı Çen Hanedanı: 西晉; 265 - 314), Han Çov tarafından yenilince doğuya sığınarak Doğu Çen Hanedanı (東晉; 317 - 420)?yi kurdu Daha sonra 420?de Song Hanedanı (宋; Sòng)?nın Doğu Çen Hanedanı?nın yerini almasıyla Güney Kuzey Hanedanları (南北朝 Nánběicháo; 420 - 589) dönemi başladı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com