![]() |
Vermeyince Mabud, Neylesin Sultan Mahmut |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Vermeyince Mabud, Neylesin Sultan MahmutSultan Mahmut kılık kıyafetini değiştirip dolaşmaya başlamış ![]() Dolaşırken bir kahvehaneye girmiş oturmuş ![]() ![]() -Tıkandı baba, çay getir ![]() ![]() Bu durum Sultan Mahmut un dikkatini çekmiş ![]() Hele baba anlat bakalım, nedir bu Tıkandı baba meselesi? Uzun mesele evlat, demiş Tıkandı baba Anlat baba anlat merak ettim deyip çekmiş sandalyeyi ![]() peki deyip başlamış anlatmaya; Bir gece rüyamda birçok insan gördüm ve her birinin bir çeşmesi vardı ve hepsi de akıyordu ![]() ![]() onlarınki kadar aksın" diye içimden geçirdim ![]() açmaya çalıştım ![]() başladı ![]() eskisi kadar aksın" dedim ve uğraşırken oluk tamamen tıkandı ve hiç akmamaya başladı ![]() Tıkandı baba, tıkandı ![]() ![]() baba" ya çıktı ve hangi işe elimi attıysam olmadı ![]() çaycılık yapıp geçinmeye çalışıyoruz ![]() Tıkandı baba nın anlattıkları Sultan Mahmut un dikkatini çekmiş ![]() Çayını içtikten sonra dışarı çıkmış ve adamlarına ; Hergün bu adama bir tepsi baklava getireceksiniz ![]() bir altın koyacaksınız ve bir ay boyunca buna devam edeceksiniz ![]() Sultan Mahmut un adamları peki demişler ve ertesi akşam bir tepsi baklavayı getirmişler ![]() ![]() baba baklavayı almış , bakmış baklava nefis ![]() yiyememiştik ![]() geçirmiş ![]() ![]() "Ben en iyisi bu baklavayı satayım evin ihtiyaçlarını gidereyim" demiş ve işlek bir yol kenarına geçip başlamış bağırmaya: Taze baklava, güzel baklava ! Bu esnada oradan geçen bir Yahudi baklavaları beğenmiş ![]() baklavayı satıp elde ettiği para ile evin ihtiyaçlarının bir kısmını karşılamış ![]() ![]() almış yerken ağzına bir şey gelmiş ![]() ![]() diğer dilim diğer dilim derken bir bakmış her dilimin altında altın ![]() Ertesi akşam Yahudi acaba yine gelirmi diye aynı yere geçip başlamış beklemeye ![]() getirmişler ![]() ihtiyaçlarını karşılamak için aynı yere gitmiş ![]() olmamış gibi Baba baklavan güzeldi ![]() demiş ![]() ![]() akşam baklavalar gelmiş ve Yahudi de her akşam Tıkandı baba dan baklavaları satın almış ![]() Bizim Tıkandı baba ya bir bakalım, deyip Tıkandı baba nın yanına gitmiş ![]() ![]() girmesine ama birde ne görsün bizim tıkandı baba eskisi gibi darmadağın ![]() Tıkandı baba sana baklavalar gelmedi? mi, demiş Geldi sultanım Peki ne yaptın sen o kadar baklavayı? Efendim satıp evin ihtiyaçlarını giderdim, sağolasınız, duacınızım ![]() Sultan şöyle bir tebessüm etmiş ![]() Anlaşıldı Tıkandı baba anlaşıldı, hadi benle gel, deyip almış ve Devletin hazine odasına götürmüş ![]() Baba şuradan küreği al ve hazinenin içine daldır küreğine ne kadar gelirse hepsi senindir, demiş ![]() hazinenin içine bir daldırıp çıkarmış ama bir tane altın küreğin ucunda düştü düşecek ![]() Baba senin buradan da nasibin yok ![]() onlar sana ne yapacağını anlatırlar demiş ve askerlerden birini çağırmış Alın bu adamı Üsküdar ın en güzel yerine götürün ve bir tane taş beğensin ![]() demiş ![]() götürmüşler ![]() Baba hele şuradan bir taş beğen bakalım, demişler ![]() Niçin, demiş ![]() Hele sen bir beğen bakalım demişler ![]() kocaman bir kayayı beğenip almış eline Ne olacak şimdi, demiş Baba sen bu taşı atacaksın ne kadar uzağa giderse o mesafe arasını padişahımız sana bağışladı ![]() ![]() taş elinden kayıp başına düşmüş ![]() ![]() durumu Padişaha haber vermişler ![]() sözünü söylemiş; "VERMEYİNCE MABUD, NEYLESİN SULTAN MAHMUT" |
![]() |
![]() |
|