Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
kupe, nedeni, slim, sultan, takmasının, yavuz

Yavuz Sultan Slim İn Kupe Takmasının Nedeni

Eski 10-06-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Yavuz Sultan Slim İn Kupe Takmasının Nedeni

Yavuz Sultan Selim en kudretli padişahlardan biriydiÇok güzel ata biniyor, devrin en meşhur silahşörlerini alt edecek kadar iyi kılıç kullanıyordu Güreşmekte, ok ve yay yapmada üstüne yoktu Harpten hoşlanmakla beraber çok ince bir ruha da sahipti Mütevazi bir kişiliğe sahip olan Yavuz Sultan Selim, her öğün yemekte tek çeşit yemek yerdi ve ağaçtan tabaklar kullanırdı

Gösterişten hoşlanmaz, devlet malını israf etmezdi Babasından devraldığı tatminkar hazineyi ağzına kadar doldurdu Hazinenin kapısını mühürledikten sonra, söyle vasiyet etti:

"Benim altınla doldurduğum hazineyi, torunlarımdan her kim doldurabilirse kendi mührü ile mühürlesin, aksi halde Hazine-i Humayun benim mührümle mühürlensin"

Yavuz Sultan Selim, ataları hep sakal uzattıkları halde sakalını keserdi Bunun sebebini soranlara "Sakalımı ele vermemek için kesiyorum" dediği rivayet edilir Bir kulağına da küpe takardı 22 Eylül 1520'de "Aslan Pençesi" denilen bir çıban yüzünden henüz 50 yaşında iken vefat etti

Tarihçiler, Yavuz Sultan Selim'i sekiz yıla seksen yıllık iş sığdırmış büyük bir padişah olarak değerlendirdilerYavuz Sultan Selim, tahtı devraldığında 2375000 kmkare olan Osmanlı topraklarını sekiz yıl gibi kısa bir sürede 6557000 kmkareye çıkarmayı başardı

En güzel ve ilginç olanı ise en büyük seferine çıktığındaki irandan girip mısıra kadar fethetti diye biliyorum çölü geçerken Yavuz Sultan Selim birden attan inmiştirBir süre bu şekilde ilerledikten sonra ona en yakın olanlardan biri dayanamayıp yanına yaklaşır ve sorar cihanu hazretlerim neden indiniz asker bitkin düşmüş durumda (Padişah attan inince hepsi iniyor )Yavuz Sultan Selim sert bir tavırla bakarakÖnde peygamber efendimiz giderken benim ata binmek ne haddime düşmüş şeklinde cevap vermiştirBugünkü teknoloji ile kara araçlarının geçemiyeceği sürede çölü geçmiştir

Yavuz Sultan Selimin küpe takmasının nedeni şu şekilde açıklamışTaktığı küpe normal küpe değil ucunda metal top olan ağır bir küpe ve ağırlığını kulağında hissettikce Allah'ı hatırladığını söylemiştir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com