Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
hanedanı, kavalalı, kavalalılar

Kavalalılar (Kavalalı Hanedanı)

Eski 10-07-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kavalalılar (Kavalalı Hanedanı)

Mısır?daki Kavalalı Mehmet Ali Paşa hanedanı

Ailenin atası İbrahim Ağa, aslen Konyalı olup, Osmanlılar devrinde Edirne?ye gelmiş ve Makedonya?da Kavala şehri kalesine bekçibaşı tayin edilmişti Kavala?ya yerleşen İbrahim Ağanın kardeşi Tosun Ağa, şehrin mütesellimi, onun oğlu Ali Tosun Paşa da, Osmanlı Devleti'nde beylerbeyi vazifesindeydi Kavalalıların en meşhur şahsiyeti, Mehmet Ali Paşa'dır Kendisini, Osmanlı Sultanı Üçüncü Selim Han (1789-1807) vezirlik rütbesiyle Mısır valisi tayin etmiş, o da bilâhare Kavalalılar Hanedanını kurmuştur

Kavalalılar Hanedanının başına geçenler, İsmail Paşa (1868-1879) devrinde hıdiv, Hüseyin Kâmil Paşa (1914-1917) devrinde sultan, Birinci Fuâd (1917-1936) devrinde melik unvanını aldılar Kavalalı ailesinden, Osmanlı padişahlarının kızlarıyla evlenerek akrabalık kuranlar olduğu gibi, devletin iç ve dış işlerinde vazife alanlar da vardı Abbas Hilmi Paşa'nın oğlu Damad İbrahim, Sultan Abdülmecid Hanın kızı Münîre Sultanla evlendi Mehmed Tosun Paşa, müşir rütbesini haizdi Melik Fuad Paşa da, Sultan İkinci Abdülhamid Han (1876-1909) devrinde binbaşı rütbesiyle Viyana?da askerî ataşelik yapmıştı Kavalalılar (1805-1953), Arabistan?daki Vehhâbîlere, Osmanlılara karşı ayaklanan Rumlara karşı mücadelelerde başarılı oldular Mehmed Ali Paşa'nın oğlu İbrahim Paşa'nın isyanı, Osmanlıları içeride ve dışarıda güç duruma düşürdü Devletin, 19 yüzyılın sonlarında malî bakımdan İngiltere?nin kontrolü altına girmesine sebep oldular Birinci Dünya Harbi (1914-1918) ve sonrasında İngiliz himayesi ve 1948 Arap-İsrail Harbindeki mağlubiyetleri, Kavalalılar Hanedanlığına karşı hoşnutsuzluklar meydana getirdi 1953?te Kavalalılar Hanedanlığına son verilip, cumhuriyet ilan edildi

Kavalalılar Hanedanlığı

Mehmet Ali Paşa (1805-1848)

İbrahim Paşa (1848- (?)

Birinci Abbas Hilmi Paşa (1848-1854)

Said Paşa (1854-1863)

Hıdiv İsmail Paşa (1863-1879)

Hıdiv Tevfik Paşa (1879-1892)

İkinci Abbas Hilmi Paşa (1892-1914)

Hüseyin Kamil Paşa (1914-1917)

Melik Birinci Fuad Paşa (1917-1936)

Mehmed Fâruk (1936-1952)

İkinci Fuad (1952-1953)

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com