![]() |
Çanakkale Savaşı - Gazilerimiz |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çanakkale Savaşı - Gazilerimiz'Bu bölümde hem Çanakkaleli olup hem de Çanakkale Cephesi'nde savaşmış gazilerimizin anılarını bulacaksınız ![]() ![]() 1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() 5 ![]() 6 ![]() 7 ![]() 8 ![]() 9 ![]() 10 ![]() 11 ![]() 12 ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çanakkale Savaşı - GazilerimizAHMET BAŞARAN Yenice-Çınarcık Köyü'nden ![]() Tahir Oğlu Ahmet benim adım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çanakkale'ye ilk vardığımda Çimenlik Kalesi'nde 60-70 gün talim yaptırdılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ben mermi sürüyordum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O gün batanı battı batmayanı geri çekilip kaçtı ![]() ![]() 18 Mart'ın ilk günü bizim tabyada 11 kişi şehit vermiştik ![]() Soğandere Kerevizdere taraflarında dağıldılar ![]() ![]() ![]() ![]() Çam ağaçlarını geceleri sökerdik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O gün gece yarısı da geldiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ertesi gün düşman gemileri tekrar hücum ettiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Denizden balon kaldırıyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bizim koğuşun yanlarına da çok mermi düştü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Şimdi büyük bir amir gelse ben ne diyeceğim dedi ![]() Bana öfkesinden gidip koğuşların arkasındaki iğde ağaçlarının dibine oturdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Korkmayın ![]() ![]() ![]() ![]() Bizim bölüğün yanında başka bir bölük daha vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bizim tabur kumandanımız Binbaşı Mustafa Bey bölük kumandanımız Yüzbaşı Ahmet Efendi'ydi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çanakkale'ye yakın Kepez yolunun altında bir gemimiz vardı bizim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra harp bitti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir zaman sonra Anzavur çıktı orta yere ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Milliler de vardı Yenice'de ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yunanlılar köyümüze geldiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Harman vaktiydi ![]() ![]() ![]() Askerden geldikten sonra evbark olduk ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Maaş da veriyorlar şimdilerde ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çanakkale Savaşı - GazilerimizAHMET FEHMİ TÜRKAN Çanakkale - Sarıcaeli Köyü'nden 1313 (1897) de doğdum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() AHMET FEHMİ TÜRKAN Kilitbahir'deki Askeri Telgrafhane limanda denizin kenarındaydı ![]() ![]() ![]() Telgrafhanedeyken şöyle bir şey olmuştu ![]() ![]() Yavuz'la Midilli çıktı bir akşam boğazlardan o şifreyi ben aldım ![]() ![]() -Bu gece Lapseki'den Kumkale'ye Gelibolu'dan Seddülbahir'e kadar her taraf karanlık kalacak ![]() ![]() ![]() -Bu emri iki tarafa da telgrafla yaz ![]() Seddülbahir'de Yüzbaşı Kadir Bey vardı ![]() ![]() ![]() ![]() O gece akşam karanlığından bir saat sonra gemiler boğazdan dışarıya çıktılar ![]() ![]() ![]() Kadir Beye bildirdim gemilerin çıktığını ![]() ![]() ![]() ![]() Seddülbahir'den Yavuz dönerken Kadir Bey telefonda hem ağlıyor hem konuşuyor: -Gemide bir hal var sallanarak geliyor ![]() Yavuz'un birkaç bölmesi su almış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yavuz sol tarafından yaralıydı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Birkaç gün orada kaldı Yavuz ![]() ![]() ![]() Sonra Yavuz İstanbul'a gitti ![]() Kilitbahir'den İstanbul Pendik'teki Harp Okulu'na gönderdiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ben İdadinin 2 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Neyse bir sene geçince köyde hava değişimim bitti ![]() Başvurdum Çanakkale Müstahkem Mevkii Jandarma Kumandanlığında tekrar göreve başladım ![]() ![]() ![]() Akköy Bezirganlar Kumarlar gibi karakollarda çete takibine çıkan kuvvetlerin başında da bulundum ![]() ![]() ![]() Bir görevle Sarıçalı köyüne gitmiştim ![]() ![]() O akşam ezandan sonra köyü Yunanlılar sarmışlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Köyün etrafını saran Yunan askerlerinin paniğe kapılmalarından yararlanıp köyün dışına çıktık ![]() Çınarlı Köyü'ne gelip karakoldaki Cafer Çavuş'a haber verdim ![]() -Belki buraya da gelirler ![]() ![]() ![]() Olayı Tabur Kumandanına söyledim ![]() -"Ne kadar askerimiz varsa etraftaki köylere dağıtın ![]() ![]() Dağıttık askerleri yakın köylere ![]() Tabur Kumandanımız daha sonra Çanakkale'deki İngiliz Kumandanı ile konuşup Yunanlıların aldıkları silahları geriye almıştı ![]() Benim rütbem filan yoktu ![]() ![]() ![]() Çanakkale Jandarma Taburunda iken Yunanlılar Çan'ı yaktıklarında bir İngiliz Heyetiyle beraber Çan'a da gitmiştim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bizim taburda iki tane Cemal Bey vardı ![]() ![]() Yüzbaşı Cemal Bey beni çağırtmış dedi ki: -Oğlum biz Kuvayi Milliye'ye geçiyoruz gelecek misin? Onlarla beraber Kuvayi Milliye'ye katıldım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Dönsünler yoksa sivil halkı cezalandıracağız ![]() Bayramiç'te Yunanlılar vardı ![]() ![]() ![]() "Gidin şu kağıdı Kuvayi Milliye'ye giden arkadaşlarınıza verin" deyip ellerine bir kağıt vermişler ![]() ![]() Doktor Cemal Bey bize yeni gelmişti ![]() ![]() ![]() ![]() Cemal Bey kağıdı aldı okudu yırttı attı ![]() Bana dedi ki: -Bunları bırakma ![]() Kazdağı'na sardık ![]() ![]() -Bizi götürmeyin ![]() ![]() ![]() Kumandana söyledim ![]() -"Dağın içine girince bırakırsın" dedi ![]() Dağın içine girdiğimizde bıraktık onları geri döndüler ![]() O gece dağın üzerinde sabahladık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Otmanlar'dan bir kılavuz bulduk ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Beni o sırada Çanakkale'ye gitmek üzere hazırlanan Jandarma Taburuna verdiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Biga'da ben atımı savcı Ramiz Bey'e verdim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İngiliz Kumandanı: -Çanakkale'ye girecek misiniz? -Evet gireceğim ![]() -Ama bana bu konuda bir emir yok ![]() Vahap Bey: -Bana kesin emir var ![]() İngiliz Kumandan Vahap Bey'den bir saat izin istemiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İngiliz Kumandanı ayrıldıktan hemen sonra Vahap Bey hareket emri verdi ![]() Geldik Çanakkale'nin kenarına ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Acele ettiniz ![]() ![]() Vahap Bey de: -Benim saatim geldi diye söylemiş ![]() Orada bir anlaşma yapıldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Vali Konağına gideceğiz" dedi ![]() Çanakkale'de Alayın önüne geldik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yaşlılık aylığı alıyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çanakkale Savaşı - GazilerimizŞERİF ALİ ARSLAN Çan - Mallı Köyü'nden 1309'luyum (1893) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ŞERİF ALİ ARSLAN İstanbul'da askerliğimi Harp Okulu'nda yapıyordum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Köyde seferberliğin ilan edildiğini duydum ![]() ![]() ![]() Muhtar: -Kepez'e gideceksiniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Vardık Kepez'e ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir sene Çanakkale'nin içinde Cevat Paşa'nın maiyetinde durdum ![]() ![]() ![]() Düşman önce bahriye askeri çıkardı Kumkale'ye ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bozcaada açıklarından yürüdü kafir 32 parça zırhlı torpido filan mızıka çalarak ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bizi Üvecik'te tutamadılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Çadırların kenarlarına ası asıverin alacakları dedim çamaşırcılara ![]() Saat 6'yı bekledim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aşağıya indik su terazilerinin yanına ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Atmayınatmayınbizim askerler" diye ![]() ![]() 1 Tk asker kalmış koca 26 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çanakkale Savaşı - GazilerimizALİ DEMİREL Biga-Gündoğdu Bucağı'ndan ![]() 1301 ( 1885 ) doğumluyum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Makinalı tüfekçi yazmışlar beni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ALİ DEMİREL Ben 27 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bizim bölük Karatepe'deydi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Düşman mevzileri bize çok yakındılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Düşman kaçarken tünel kazıp içine dinamit doldurmuş ![]() ![]() ![]() ![]() 27 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir gün düşmandan düşman mevzilerine yaptığımız bir hücumdan bir aynalı tüfek ele geçirmiştik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 18 Mart'ta düşman zırhlılarının boğazı zorladıkları zaman ben Arıburnu'ndaydım ![]() ![]() ![]() ![]() Macaristan'dan getirdikleri kısa ağır otobüsler çok işe yaradı ![]() ![]() ![]() ![]() Gavur bizim üzerimize çıkınca biz de hücum etmiştik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yaralanınca Demetoka Hastanesi'ne yolladılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Arıburnu'nda Atatürk'ü gördüm ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Harbiye Nazırı Enver Paşa da gelmişti ![]() ![]() Yaralandım dedim ya ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hastanede 1 ay kalmadık bile ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bizim alay gitmiş Kudüs tarafına ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Biner kişilik kafileler halinde 8 gün yol yürüdük vardık Mısır toprağına ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tel örgülere geldiğimiz ilk günlerden biriydi ![]() ![]() ![]() ![]() -27 ![]() "Öldürecek değiller ya"dedim ![]() ![]() -Ben varım dedim ![]() Bastonlu gavur topal topal geldi yanıma ![]() ![]() ![]() Çok rahat ettim o gavurdan ![]() ![]() Bana ayrı bir çadır kuruverdi ![]() ![]() Arıburnu'nda yaralanmış gavur da ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kendi de benim çadırımdan çıkmazdı ![]() ![]() Ben de o topal gavura Alaman kaputlarından içi kadife kaplı bir sandık yaptım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tel örgülerde 1000 kişi kalıncaya kadar beni bırakmadı ![]() Sonra gemilerle İstanbul'a geldik ![]() ![]() Çok beygir atı yedik ![]() ![]() ![]() Askere gitmeden evlenmiştim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kırık çıkıkta üzerime yoktur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çanakkale Savaşı - GazilerimizAPTİ TOPAL Çanakkale - Kayadere Köyü'nden 1315 (1899) yılında doğdum ![]() ![]() ![]() ![]() Önce Eceabat'ın Yalova köyüne götürdüler bizi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() APTİ TOPAL Ya Barbaros'tu ya Turgut'tu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yaya başladık yürümeye ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aramızda bir dere var düşmanla ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Almanlar bozulunca cephede bizi de geri çektirler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İki saat geçmedi arası bizim asker imdat gelmiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sabah oldu ![]() ![]() ![]() -Müslümansan yanıma gel beyim ![]() ![]() -Bir kaput atın üstüme bir de su verin dedim ![]() -Şimdi asker yolladım suya gelince çok vericem dedi ![]() Sonra doktorlar geldiler ![]() "Bunun yarası ağır burada sarılmaz ![]() ![]() Sabahleyin bir gavur arabası geldi ![]() ![]() ![]() ![]() Arabacı gavur askeri bir kamçı vurdu atlara ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Haaa dedi ![]() ![]() ![]() Subay: -İndirin şunu yarasını temizleyin çabuk sargılayın atın trene dedi ![]() 4 gün 4 gecede Gedik Kasabasına geldim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pani doktor derdik erkek doktorlara ![]() ![]() Pavla diye bir hemşire vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Avusturya'da bir hastanede iki sene yattıktan sonra Edirne'ye geldim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edirne'ye geldiğimde bir heyet beni muayene etti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Madalyam yok ![]() ![]() ![]() Sağ kalçamda kırık var ![]() ![]() Bizim köyden Kuvayi Milliye'ye katılanlar oldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ninenin adı "Yete" di ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çanakkale Savaşı - GazilerimizHAKKI TUNA Eceabat - Büyük Anafartalar Köyü'nden 1312 (1896) doğumluyum ![]() ![]() Ben küçük Zabit Mektebinde okuyordum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İstanbul Haydarpaşa'da İttihad-ı Osmaniye Mektebi'nde 15 yıl Kadıköy Rüştiyesi'nde de 2 yıl okudum ![]() ![]() HAKKI TUNA Henüz ikinci yılın sonuna gelmiştik ki seferberlik ilan edildi ![]() ![]() ![]() Bir gün Bahriye Nazırı Cemal Paşa bizi teftişe geldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şimdi burada yaşayan Ömer Güner de benim yanımda aynı bölükte askerdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bizim gözetleme yerimiz Alçı Tepe'deydi ![]() ![]() -Seni grup Kumandanı istiyor ![]() Gittim ![]() ![]() ![]() ![]() Grup Kumandanı: -Sen avcı hattına gideceksin ![]() ![]() ![]() ![]() -Emredersiniz dedim çıktım odasından ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Orada durmadık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yanıma asker almamıştım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Kaçıncı alaydansın ? Asker : - Biz 16 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Düş önüme beraber gidelim dedim ![]() O zaman asker toprak altında meydanda değil sığınaklarda ![]() ![]() İndim aşağıya ![]() ![]() ![]() Hemen çavuşa döndü : -Çavuş ![]() ![]() ![]() Bir de baktım cin gibi bir asker geldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karargaha vardım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Alay Kumandanına bir selam verdim ![]() ![]() Bana dedi ki: - Şurada telefon odasında biraz otur da bir erle gidersin ileri ![]() - Ben er istemem dedim ![]() Karargahtan ilerideki avcı hatlarına giden bir sıçan yolu var ![]() ![]() ![]() Kum çuvallarını sıralamışlar ![]() ![]() Piyade bölük kumandanı anlatmaya başladı : " Bu hattı teslim aldığımızda burada bulunan alaydan 12 kişi kalmıştı ![]() Bizim hattın 100 metre ilerisinde de Fransız hatları vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Arkasından bir mermi daha ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şehitlerden bir tanesini gördüm ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Avcı hatlarını iyice görmüş düşmanın ateşini ve durumunu yakından incelemiştim ![]() ![]() Gece çakır yıldızlıktı ![]() ![]() ![]() Arkadaşlar "Ölmeden gelmiş" diyorlardı ![]() ![]() Bir gün gözetleme yerindeydim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Fransızlarda bir telaş var ![]() -İyi bak Hakkı dedi teğmen ![]() Teğmen diyorum ![]() ![]() ![]() Kafamı çevirdim baktım Fransızlar süngü takmışlar hücuma kalkıyorlar fırlamışlar siperlerden biraz ilerlediler bizimkiler de fırladı siperlerden başladı süngü harbi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Asker koşa koşa gidip karşıladı gavuru ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bizim alt tarafımızda çamlığın içinde 105'luk seri ateşli toplar vardı ![]() ![]() Orada Fransızlar'ın bir cephaneliği isabet almış yanıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aradan bir zaman geçtiüşman birlikleri bütün cephe boyunca hücuma laktılar ![]() ![]() ![]() ![]() Biz toplarımızı Kaba Tepe'ye getirdik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir sabah Kaba Tape'de arkadaşlar Fransızlar Seddülbahir'den kaçmış dediler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir İngiliz Gemisi İmroz taraflarından bıraktıkları şeylere veriyorlar mermiyi ![]() ![]() Düşman gittikten sonra bir süre daha o yakınlarda bir köyde durduk ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mütareke imzalandıktan sonra fransızlaringilizler buralardaki topları hep patlatıp parçaladılar ![]() ![]() Anadolu'ya geçirmediler bizi buralardan ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sol kaşımın üzerinde kurşun yarasının izini taşıyorum ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çanakkale Savaşı - GazilerimizHALİL KOÇ Çanakkale - Haliloğlu Köyü'nden 1309 (1893)'da doğdum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İngilizler asker çıkarmaya başladılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tekrar geldik Arıburnu'na ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çok hücum yaptık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Arıburnu'nda Şefik Bey Alay Kumandanımızdı bizim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gavur sonra Anafarta'ya asker çıkardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir gece keşif koluna gönderdiler bizi iki kişiyiz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ben Muş'ta piyadeden gönüllü olarak makinalı tüfeğe geçtim ![]() ![]() ![]() Bir açlık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bizim bir küçük Zabit vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Benim makinalı tüfek kızaklı makinalıydı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İngiliz hücum etmiş Şam taraflarında ![]() ![]() ![]() Halep'te Yüzbaşımız Cemil Bey'in yanında 8 ay durdum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Halep'te İaşe Zabiti Remzi Efendi'nin verdiği atlara baktım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yunan çıktığında İzmir'e biz köydeydik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Atatürk'ü görmedim ![]() Yalnız Şerbetli Köyünden Adem vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Arıburnu'na babam da geldi benim yanıma ![]() ![]() ![]() Aynalı tüfek dediğim aynı elimizdeki tüfeklerden de önlü arkalı iki tane aynası var ![]() ![]() Babam helva yoğurt yumurta getirmişti ![]() ![]() ![]() ![]() Babam: "Bunlarda bu evlatlarda umut yok ![]() ![]() ![]() 8 ay boyunca 24 saat ateş hattında 24 saat geride istihkamda durdurduk ![]() ![]() ![]() Sigara paketleri atarlardı gavurlar bizim istihkamlarımıza ![]() Birinde İngilizler kavurma kutusuna barut ve fişek doldurup fitilini ateşleyip bizim istihkama attılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İstanbul'dan Muş'a Muş'tan Halep'e yayan gittik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Balkan Harbi'nde İstanbul'da Eski Saray'da talimhaneydi ![]() ![]() ![]() ![]() Mahmut Şevket Paşa'yı Beyazıt önünde öldürdüler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sultan Reşat'ı da gördüm ![]() ![]() Edirne muhasaradaydı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Askere gitmeden evlendim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Maaş filan almıyorum ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çanakkale Savaşı - GazilerimizMUSTAFA AKSOY Çan - Halilağa Köyü'nden Ben Mustafa Aksoy ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Önce düşmanın zırhlıları denizden üzerimize ateş yağdırdılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gavurun zırhlıları yürüdüler boğaza doğru ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Orada yaralandım Seddülbahir'de ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yüzbaşımız İstanbullu idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gavur da askerlerini çıkarıyor deniz kıyısından ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ben o sırada mevzide vuruldum bacaklarım tutmuyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yaralandık geri çekiliyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Otur otur dedi ![]() Sıhhiye yok ![]() ![]() ![]() Baktı bana zabit ![]() - Ne oldu? dedi - Yaralıyım efendim dedim ![]() Atından indi yanıma geldi çöktü ![]() Bana düşmanın nerelerde olduğunu sordu ![]() ![]() O zabit geriden kendisine yetişen askerlerine silah çattırdı ![]() - Bunu Maydos'a (Eceabat) götüreceksiniz ![]() ![]() ![]() " Oh ![]() ![]() Aldı o iki asker beni Maydos'ta hastaneye yatırdılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Beni ve benim gibi olan hastaneden gelen arkadaşları muayene ettiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Madalyam yok 2 senedir maaş alıyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gece talim yapardık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Büyük kumandanlardan göremedik ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çanakkale Savaşı - GazilerimizMEHMET ORAL Yenice - Akçakoyun Köyü'nden Ben Hatipoğullarından Hüseyin Oğlu Mehmet Mehmet Oral ![]() ![]() ![]() Arabistan'da Basra'da Aşer Kışlasındaydım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MEHMET ORAL Düşman donanması boğazı zorladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Anafartalar'da Sargı mahallinde idim ![]() ![]() 3-5 yerinden yara alanları kolu bacağı kopan yarısı yok olmuş insanları gördüm ![]() ![]() ![]() ![]() Ağabeyim 26 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Vapur kalkıyor ![]() ![]() -Atıver şuraya dedi ![]() -Köpek ileşi mi atıyoruz Bey dedim ![]() ![]() Kardeşimi vapurla karşıya Demetoka Hastanesine gönderdik ![]() ![]() ![]() Çanakkale Cephesi'nde 35 sene kaldım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çanakkale'de bizim 9 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Atatürk'le Fırka Kumandanı arasında şöyle bir konuşmayı duymuştum ![]() Atatürk: -Biz mi onlardan toprak istiyoruz ? Yoksa onlar mı bizden ? Fırka Kumandanı: -Onlar bizden toprak istiyorlar ![]() Atatürk: -Öyleyse neden biz hücum edip de kırdırıyoruz askeri ![]() ![]() ![]() ![]() Fırka Kumandanı: -Enver paşa gelecek ![]() ![]() Sonra Enver Paşa geldiğinde Atatürk bunu ona da söylemiş ![]() ![]() ![]() ![]() Bizle beraber Alman subayları da vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Atatürk İngiliz topları ateşi kesmeden bizim toplara ateşi kestirmezdi ![]() ![]() Çanakkale bitince 9 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bizi 9 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kuvayi Milliye'de Karaağaç Cephesinde Edremit Kaymakamı Hamdi Bey'in yanında bulundum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dereköy'de Rezil Değirmeni denilen yerde yeniden bir cephe tutmak istedik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra Hamdi Bey Akbaş Cephaneliğini basıp silah ve cephaneyi bu taraf Anadolu'ya geçirdi ![]() ![]() Bizim köyü Yunanlılar işgal ettiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İzmir'den bindiğimiz vapurda Tevfik Kaptan diye biri vardı ![]() Tevfik Kaptan "Bu vapuru kaçıralım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Korfu Adası'nda pek kötülük hakaret etmediler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra bizi korfu'dan çıkarıp Atina'nın sağ tarafında tel örgülerin içine koydular ![]() ![]() Atina'da esir bulunduğumuz tel örgülere Ankara'dan bir elçi geldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Vapura bindik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hafif bir misket yarası aldım Anafartalarda ![]() ![]() Düğün yaptığımda gavurlar buralardaydı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çanakkale Savaşı - GazilerimizMEHMET ÖZTÜRK Biga - Gürçeşme Köyü'nden 10 senede geldim askerden ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1310 (1894) doğumluyum ![]() ![]() Çanakkale'de topçu ayırdılar beni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MEHMET ÖZTÜRK Biz topları Akbaş İskelesine indirdik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İngiliz'e karşı veriyoruz ateşi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bozulduk ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Samara'da toplandık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nusaybin'de Ali İhsan Paşa'yı İngilizler esir aldılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -"Kenan Bey bu asker sana teslim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fransız cephesinden hep gece gitmek üzere bir ayda Ankara'ya geldik ![]() Topları getiriyoruz Ankara'ya ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yüzbaşımız Hasan Tahsin Bey Bursalı Rıfat Efendi vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Efendi bu bizim halimiz ne olacak ? diye sordu ![]() Yüzbaşı da -Ne olacak kadın? dedi ![]() Kadın başladı konuşmaya: -Bizim adamlarımızı aldılar gittiler ![]() ![]() ![]() Haymana'nın üstünden de düşmanın top sesleri geliyor ![]() Yüzbaşı kadına bizi gösterip dedi ki : -Bugün dinleyin yarın ötemez Yunan'ın topları Kadın sordu Yüzbaşı'ya: -Neden? Yüzbaşı bizi gösterdi eliyle kadına: -Bu askeri görüyor musun? Çanakkale harbindendir bunlar ![]() ![]() ![]() ![]() Ankara'ya gönderdiğimiz süvari geldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Ankara'nın taşına bak Gözlerimin yaşına bak Ankara'nın dardır yolu Yunan almış sağı-solu Gelsin Kemal Paşa Kolu" Korku nedir? İçimizde bilinmez Kanlı yazı alnımızda silinmez Biz var iken Ankara'ya girilmez ![]() Böyle marşlar söylüyoruz ![]() ![]() Atatürk orada başımızdaki Kenan Bey'e dedi ki: -Asker saat 10'a kadar serbest ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O sırada birçok kadın geldiler ![]() ![]() ![]() Kara Fatma dedikleri bir kadınmış o gene ![]() Çıktı biri trenin üstüne konuşuyor ![]() Biz onu yüzbaşı filan sanmıştık ![]() "Şu kadınların haline bakın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O gece biz Çulluk Köyüne gidip topları kurduk ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Afyon'a gelince dayandı gavur ![]() ![]() ![]() ![]() Sene geçti ![]() ![]() ![]() Biz Ali İhsan paşa cephesindeyiz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fevzi Çakmak Atatürk'e dedi ki: -Mustafa ben sabah namazını kılsam Atatürk de: -Hay hay Paşam kılın ![]() ![]() Fevzi Çakmak ayrıldı namaz kılmaya gitti ![]() ![]() ![]() ![]() Toplar hazır mı? Hazır dedik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dürbün elinde söylerdi mesafeyi ![]() ![]() Yunan'ın Afyon Kalesi'ndeki topunu benim topun ikinci mermisi susturdu ![]() Kumandanlarda yanımızdaydı ![]() -Bravo be ![]() İlk madalyayı ben aldım ![]() ![]() 14 günde İzmir'e indik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 5 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Maşallah maşallah Tahsin Bey bunlar öğrenmişler ![]() Afyon Kalesine attığımız zaman Yüzbaşı Kemal Bey şöyle emir vermişti ![]() ![]() "Mesafe 4600 5 ![]() ![]() Emir buydu ![]() ![]() Sonra bize döner: -Mermiyi şöyle yapın kolunuzu dayayın da öyle koyun ![]() ![]() ![]() Çanakkale Harbinde Zığındere'de Üç ay ateş yaptıküşman zırhlıları vardı dış denizdeenizin üstü kasaba gibiydi ![]() ![]() Arabistan'dan mandalarla çekip gelirdik toplarımızı ![]() ![]() ![]() ![]() Seferberlikte 80 kişi kadar gitti bizim köyden ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Üç aylık evliydim askere giderken 10 sene sonra geldim köye ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|