|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
edenler, fatma’yı, kara, kilisesine, muhtaç, rus, utansın |
![]() |
Kara Fatma’Yı Rus Kilisesine Muhtaç Edenler Utansın! |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kara Fatma’Yı Rus Kilisesine Muhtaç Edenler Utansın!![]() Hani bazen yaprakları kelam-ı kadime dönmüş eski dergi sayfalarını karıştırırken yüreğinizin orta yerine bir ağırlık, karabasan gibi çöker ya ![]() ![]() ![]() Yedigün dergisinin 1930’lu sayılarını karıştırırken de aynı hal arız oldu bana ![]() ![]() Bakışlarım fotoğrafların üzerindeki başlığa kayıyor ister istemez ![]() ![]() ![]() Yaşadığım yürek burkuntusuna rağmen yine de bu ‘açlıktan ağlayan kadın’ portresini bildiğim Kara Fatma’ya yakıştırmama inadım formundaydı ![]() ![]() ![]() Çatıdan üzerime iri bir buz parçası düşer gibi oldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O 9 Ağustos 1933 tarihli Yedigün’ün 22 ![]() ![]() Erkek askerler için Mehmetçik hangi anlamı taşıyorsa, orduya katılan kadın askerlere de genel olarak “Kara Fatma” denildiğini biliyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() Lakin Kurtuluş Savaşı’ndaki Kara Fatmaların en meşhuru, Erzurumlu olanıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir de gazetecilere ilginç bir figür olarak görünmüş olmalı ki, 1923 yılına kadar kendisiyle çeşitli söyleşiler yapılmış, korkusuzluğu, cesareti ve yaralı olduğu halde gözünü budaktan esirgemeyişi vurgulanmış, adı Garp cephesinde bir efsane bulutu gibi dolaşmış; bir de kendisine bağlanmak istenen maaşı Kızılay’a bırakmasındaki yüce gönüllülüğü ![]() Velhasıl Erzurumlu Fatma Seher Hanım ya da nam-ı diğer Kara Fatma, Kurtuluş Savaşı’nın sembol ismi olarak günümüzde ders kitaplarına kadar girmeyi başarmıştır ![]() Lakin Yedigün dergisinde bulduğum söyleşi, Kara Fatma’nın 1923-1944 arasında gözlerden uzak geçen hayatı üzerindeki karanlığı kaldırıyordu ![]() ![]() Onlara topyekün sahip çıkılmış ve bir dedikleri iki edilmemiş zannediyoruz ![]() ![]() Kara Fatma, 1933 yılında İstanbul’un Galata semtindeki Rus manastırının bir odasında sefalet içinde yaşamaktadır ![]() Aradığı kişiyi 2 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kara Fatma konuşmaya, iş bulamamaktan şikayet ederek girer: Kapıcılığa, hatta çöpçülüğe bile razıdır torunlarına bakabilmek için ![]() ![]() Yaralarından söz eder sonra, savaşta aldığı ![]() ![]() ![]() ![]() Aç ama şerefli kadın ağlamaya başlar o sırada ![]() - Bazen çocukların elinden tutuyor, ‘Şu yetimler aç kalmış, ölecekler’ diye nineleri olduğumu sezdirmeden onlar için yardım toplamaya çıkıyorum ![]() Muhabirin aklına torunlarının nerede olduğunu sormak gelir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Torunlarıyla birlikte dilenen bu Kara Fatma portresine alışık olmayan yüreğiniz hop oturup hop kalktı, biliyorum ama gerçeğin yüzü bazen böylesine acımasız ve soğuktur ![]() 1944’te (69 yaşında) yeniden hatırlanıp Defterdarlık’ta bir işe yerleştirilen Kara Fatma, 1954 yılına gelindiğinde artık 79 yaşındadır ve yine sefil bir vaziyette İstanbul’da bir kulübede tek başına yaşamaktadır ![]() Demokrat Parti devrinde, 22 Şubat 1954’te ![]() ![]() Sağlığında bir gazeteciye, “Göğsümde bir şarapnel parçası var ![]() ![]() ![]() Tarihimizin göğsündeki şarapneller ne olacak Fatma teyze, sen söyle? MUSTAFA ARMAĞAN |
![]() |
![]() |
![]() |
Kara Fatma’Yı Rus Kilisesine Muhtaç Edenler Utansın! |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kara Fatma’Yı Rus Kilisesine Muhtaç Edenler Utansın!Kara Fatma (ORTADA OTURAN KARA FATMA) 1878 yılında Erzurum'da dünyaya gelir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İSTİKLAL harbimizde çok sayıda kişisel kahramanımız var ![]() Bunların öyküleri bugüne kadar çok yazılıp anlatıldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Üsteğmen rütbesiyle emekli olan 'Kara Fatma', kendisine bağlanan emekli maaşını da hayır kurumuna bağışlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1878 yılında Erzurum'da dünyaya gelir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Daha sonra kaçarak İzmit'e gelir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() didinerek bakmaya çalışır ![]() ![]() ![]() RUS MANASTIRINDA Zamanın ünlü mecmuası Yedigün, 'Kara Fatma'yı İstanbul Galata’daki Rus manastırında bulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() YOKSUL ve GURURLU 'Kara Fatma'nın odasına girdiğimiz dakikadan beri yanımızdan ayrılmayan küçük Valântin, adeta kulağımıza fısıldar gibi: - Vaziyeti çok fena! Dedi, acaba niçin bir iş bulmuyor da sana sola çatıyor! Kara Fatma öfkelendi: - Sen çekilsene bakalım odana! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra bize döndü: - Canım dedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Sinirlenme canım, dedik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Ne olursa olsun, ben bunlara halimi belli etmek istemiyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Kaç yaşındasın? - 55 yaşındayım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yetimleri bana kaldı ![]() ![]() Kadıncağız ağlamaya başladı: - Bazen çocukların elinden tutuyor; “Şu yetimler aç kalmış, ölecekler” diye torunlarım olduğumu sezdirmeden, onlar için yardım toplamaya çıkıyorum, ne yapayım, siz söyleyin! - Şimdi nerede çocuklar? - Sokaktalar ![]() ![]() - “Al nine, derler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Ah, ah ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Matbaaya dönüyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eğer günahı büyükse, varsın Kara Fatma çeksin, ona zırnık bile vermeyin isterseniz, fakat ey Türkiye’nin en has ve en lezzetli ekmeğini pişiren, iyi kalpli Tophane fırıncıları! Bayatından bir okka somunla, iki yavruyu dilenmekten bari siz kurtarınız!” TEKRAR MAAŞ BAĞLANDI Kara Fatma'nın yoksulluk içindeki yaşamı uzun yıllar sürer ![]() ![]() ![]() Ancak bu aylıklı yaşam kısa sürer ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Herkes 'Kara Fatma'nın kahramanlıklarını bilir de bu acı öyküsünü bilmez ![]() ![]() Hey gidi hortumlanan Türkiye hey! ![]() ![]() Ercan DOLAPÇI (Kaynaklar: 1-Feziye Abdullah Tansel, İstiklâl Harbi’nde Mücahit Kadınlarımız, Atatürk Kültür Merkezi Yayınları, Ankara, 1988 ![]() 2- Niyazi Ahmet Banoğlu, “Kara Fatmalar”, Tarih Coğrafya Dünyası, 1 Mayıs 1959, c ![]() ![]() 3- H ![]() ![]() ![]() Yayınları, Ankara, 1992 ![]() 4- Türk Ansiklopedisi, c ![]() ![]() 5- Mekki Sait, “Kara Fatma Rus Manastırında”, Yedigün, 9 Ağustos 1933, Sayı: 22, s ![]() ![]() 6- Semyen İvanoviç Aralov, Bir Sovyet Diplomatının Türkiye Anıları, Yenigün Haber Ajansı Basın ve Yayıncılık A ![]() ![]() İstanbul, 1997) (Hürriyet, Yalçın Bayer) |
![]() |
![]() |
|