Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
1380, davet, islama, mektupları, yazılan, yıl, önce

1380 Yıl Önce Yazılan İslam'a Davet Mektupları

Eski 10-06-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

1380 Yıl Önce Yazılan İslam'a Davet Mektupları

NTV Tarih dergisi Eylül sayısında, 1380 yıl önce yazılan İslam'a davet mektuplarını yayınladı
NTV Tarih dergisi Eylül sayısında, Hz Muhammed'in Mısır'a, Habeşistan'a, dönemin Arap Yarımadası'ndaki yönetimlere, Sasani hükümdarı Nuşirevan'a, Doğu Roma İmparatoru Herakleos'a gönderdiği ve kendileriyle uyruklarını İslamiyet'e davet eden mektuplarını yayınladı Bu mektuplar peygamberin maddi dünyayı da din içinde gören ve bu doğrultuda düzenleme girişimlerini yansıtması bakımından oldukça önemli Dergi, Mustafa Fayda ile mektupların yazılış döneminde yaşananları kendisiyle yapılmış röportajdan derlenen yazıda açıklarken tarihçi Necdet Sakaoğlu'nun, bir Osmanlı aydının 1710 yılında yazdığı 'Kitab-ı İnşa mine'l-Muhtarati'l-Arifin' adlı eserde yer alan mektuplar ve gelen yanıtların çevirisi ve incelenmesine yer verdi Hz Muhammed’in mektupları konusunda en kapsamlı araştırmayı yapan Muhammed Hamidullah’ın Paris Sorbonne’da 1935’te verdiği doktora tezi bu konu üzerine idi NTV Tarih ter darlığından dolayı bu çalışmaya yer veremediklerini editör yazısında açıklıyorİşte Hz Muhammed'in 628 yılından itibaren yazdığı mektuplardan ikisi ve gelen cevabın günümüz Türkçesiyle çok çarpıcı satırları:

Gerçek Elçisin, İnandım
Hz Muhammed, Habeş hükümdarına yazdığı mektupta kendisini ve uyruğunu İslam'a davet etti İslamiyet'in 5 yılında Müslümanların Habeş'e hicret etmesinden 1 yıl sonra Habeş hükümdarı Necaşi Asame, Amr bin Ümeyye Damri vasıtasıyla Hz Muhammed'e mektup gönderdi: "Resulullah'a selam İsa hakkında buyurduğun gerçektir Hak nice buyurdu ise öyledir Şerefli mektubunuzun içeriğini öğrendim Allah'ın resulü olduğun doğrudur; gerçek elçisin İnandım ve sana biat ettim Amcanın oğlu Cafer'e biat ederek onun elinde Müslüman oldum

Eğer Uyarsan
Hz Muhammed'in Doğu Roma İmparatoru Herakleos'a gönderdiği ve kendisini İslam'a davet eden mektubu: "Müslüman ol Olduğun takdirde Allah sana iki kere sevap verir Eğer yüz çevirirsen uyruklarının günahı senin üstündedir Eğer uyarsan, iki kez sevap var: önce Hz İsa'ya, sonra Resulullah'a iman getirdiğin için

Mektubunu Okudum
“Mısır-İskenderiye padişahı olan Mukavkıs’a imana davet için gönderdiği mektuba cevaben Mukavkıs’ın, Hz Muhammed’e cevabı) Mektubunu okudum Beni dine davet eylediğini öğrendim Çıkacak tek peygamber kaldığını da biliyorum Fakat öyle sanıyorum ki Şam diyarından (Suriye) çıkacak Gönderdiğin kişiyi ağırladım Sana da öyle iki cariye gönderiyorum ki onların Mısır’da saygınlık ve değerleri vardır Bir de giysi gönderdim

İyilik Yolunda Oldukça
“(Bahreyn hakimi Münzir bin Sava İslam’a geçmiş ancak halkından Yahudi ve Mecusi olanların İslam’a geçmediğini belirten mektubuna cevaben Hz Muhammed’in mektubu) Ben de kavmin hakkındaki bağışlama dileğini kabul ettim Müslüman olanları öylece bırak Günah işleyenleri yani İslam’a gelmeyenleri öldürmekten bağışladım; haraç versinler İyilik yolunda oldukça seni azletmeyiz Yahudiliği ve Mecusiliği sürdürenlere cizye (baş vergisi) buyurdum

Hz Muhammed’in diplomatik mektuplarını ele alan bu sayı ile birlikte, Muhammed Hamidullah’ın kaleme aldığı ve mektupların kaligrafisinden üzerindeki tartışmalara kadar uzanan zengin içerikli Hz Peygamber’in Altı Orijinal Diplomatik Mektubu başlıklı kitap okunduğunda İslam’ın sadece manevi dünyayı değil maddi dünyayı da kuşatan boyutu bir kez daha hatırlanacaktır

tarihabercom

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com